نماینده کارگران در شورای عالی کار در وبینار روز بهداشت حرفهای و ایمنی:
لزوم احیای «همیاران ایمنی» و بازرسان داوطلب تشکلهای کارگری

نماینده کارگران در شورای عالی کار در وبینار روز بهداشت حرفهای و ایمنی بر لزوم احیای «همیاران ایمنی» و بازرسان داوطلب تشکلهای کارگری تاکید کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، وبینار کشوری بزرگداشت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار ۱۴۰۴ به مناسبت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، به همت انجمن متخصصین بهداشت حرفهای و با مشارکت نمایندگان تشکلهای کارگری، کارفرمایی، دولت و مجلس در فضای مجازی برگزار شد. در این سمینار مجازی از همه متخصصین و نمایندگان جامعه کارگری، کارفرمایان، مهندسان بهداشت حرفهای و ایمنی کار، مدیران صنایع و کارگاهها دانشجویان و علاقهمندان به این حوزه جهت شرکت گسترده در این وبینار مجازی دعوت بهعمل آمده بود. وبینار امسال انجمن متخصصین بهداشت حرفهای با شعار «تحولی بنیادین در بهداشت حرفهای و ایمنی کار با بهرهگیری از هوش مصنوعی و دیجیتال سازی» آغاز شد.
در این نشست، محمدرضا تاجیک (عضو شورای عالی کار و نماینده مجمع نمایندگان کارگری کشور در این شورا) به مناسبت این روز اظهار کرد: نقش تشکلهای کارگری در جلوگیری از حوادث کار و کمک به بازرسی کار در همه جای جهان بسیار جدی است. اگرچه درجهان تشکلهای کارگری رشد عددی داشتند اما در همه کشورها بطور متوسط، با افت قدرت و فرسایش تشکلهای کارگری نسبت به دهههای گذشته مواجه هستیم.
وی افزود: یکی از دغدغههای سازمان جهانی کار در سالهای اخیر، کمک به رفع ضعف ایجاد شده در تشکلهای کارگری و کمک به تقویت آنهاست. بر همگان روشن است که اگر قدرت تشکلهای کارگری و چانهزنی آنها در مقابل کارفرمایان افزوده شود، بهرهوری و کاهش شکافهای اجتماعی و ایجاد انگیزه اقتصادی و تولید در جامعه ایجاد میشود.
تاجیک بیان کرد: ما باید تشکلات را به جهتی در ایران تقویت کنیم که بتوانند موازنهای میان کارگر و کارفرما داشته باشند. عدم استقبال کارگران در اجرای ضوابط ایمنی وعدم رعایت اصول لازم برای سلامت خود و سایر کارگران از مشکلات ماست. ما باید نیرویی در هر واحد داشته باشیم که در قالب تشکل بر همین اجرای ضوابط ایمنی و بهداشت نظارت کند و در صورت رویت ضعفی در کارگاه، بازرسان را بدون ترس مطلع کند. نظارت تشکلهای کارگری بر فضای ایمنی کارگاه، بیش از هرچیز میتواند موثر باشد.
عضو شورای عالی کار تاکید کرد: بازرسان کار به عنوان ضابط قضایی وظایفی دارند اما مشکل از آنجا شروع میشود که در کشور ما به دلیل کمبود بازرسان، نظارتها ناقص است و زمانی بازرسان وارد میشوند که حادثه رخ داده است. ما قبل از حوادث بزرگی مثل معدنجوی طبس، طزره، برخی پتروشیمیها و بندر شهید رجایی وارد فرآیند بازرسی جدی شدیم. بسیاری از بازرسان پس از وقوع حادثه توسط کارگران رویت میشوند. در نتیجه با این وضعیت تشکل کارگری میتواند رکنی باشد که به بازرسی کار کمک کند.
این فعال کارگری خاطرنشان کرد: از مهمترین وظایفی که تشکلات کارگری دارند، بحث ارتقای آگاهی و افزایش استانداردهای ایمنی و گزارش دهی درباره مشکلات ایمنی و کمک به تصمیمگیری و کمک به کارگران حادثه دیده، همه از وظایف یک تشکل کارگری فعال است. بر خود لازم میدانیم که انجمن صنفی کارگران ایران در سالهای گذشته و نه چندان دور، تعداد کثیری از کارگران را آموزش دادند. آنها کمیتهای به نام «بهداشت حرفهای و ایمنی» ایجاد کردند. در مجمع نمایندگان کارگری، انجمنهای صنفی کارگری و شوراهای اسلامی کار، کمیتههای مشابه وجود دارد که فعالاند.
وی با بیان اینکه «جای خالی بازرسین کار به شدت احساس میشود» تصریح کرد: ما از شرکای اجتماعی دیگر خود میخواهیم که نظارت خود را به ویژه با هدف افزایش ایمنی کارگاههای متوسط و کوچک، در زمینه ایمنی کار افزایش دهند. ما در تشکلها میتوانیم به شرکای اجتماعی خود را به ویژه در حوزه نظارت بر واحدهای کوچک کمک کنیم.
تاجیک بیان کرد: ما در گذشته «همیاران ایمنی» را در تشکلها و به صورت داوطلبانه داشتیم که با دریافت یک دوره آموزشی و معرفینامه و اخذ مجوز اقدام به نظارت میکردند. اگر ما حق بازرسی را مطابق با استانداردهای تعرفههای حق بازرسی مصوب بپردازیم و همت داشته باشیم، میتوانیم از همه ظرفیتها برای بازرسیهای لازم استفاده کنیم.