قائم مقام خانه صنعت در وبینار ایمنی و بهداشت حرفهای:
در حادثه بندر رجایی دیدیم که اشتباهات کوچک در حوزه ایمنی فاجعه آفرین هستند/ نیازمند سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی مرتبط با ایمنی هستیم

گر تجهیزات کنترلگر و هشداردهنده را با هوش مصنوعی ترکیب کنیم که ضریب احساس خطر را برای ما بالا ببرد و در شرایط اضطراری تحلیل و تصمیم بهتر را ارائه دهد، میتوانیم خطاهای ناشی از عدم شناخت یا خستگی و… را که منجر به حادثه میشود، به حداقل برسانیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، وبینار کشوری بزرگداشت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار ۱۴۰۴ به مناسبت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، به همت انجمن متخصصین بهداشت حرفهای و با مشارکت نمایندگان تشکلهای کارگری، کارفرمایی، دولت و مجلس در فضای مجازی برگزار شد. در این سمینار مجازی از همه متخصصین و نمایندگان جامعه کارگری، کارفرمایان، مهندسان بهداشت حرفهای و ایمنی کار، مدیران صنایع و کارگاهها دانشجویان و علاقهمندان به این حوزه جهت شرکت گسترده در این وبینار مجازی دعوت بهعمل آمده بود. وبینار امسال انجمن متخصصین بهداشت حرفهای با شعار «تحولی بنیادین در بهداشت حرفهای و ایمنی کار با بهرهگیری از هوش مصنوعی و دیجیتال سازی» برگزار شد.
در ادامه این نشست، آرمان خالقی، قائم مقام خانه صنعت معدن و تجارت ایران ضمن آرزوی موفقیت برای فعالان حوزه ایمنی و بهداشت حرفهای و تبریک هفته کارگر و روز ایمنی و بهداشت حرفهای کار گفت: ما در حادثه بندر شهید رجایی دیدیم که یک اشتباه کوچک هم میتواند یک فاجعه بیآفریند که اینعدم دقتهای ما در همه حوزههای ایمنی ناشی از اهمیت اندک جان انسانها و پرسنل نزد تصمیمگیران است.
وی افزود: هوش مصنوعی و ظرفیتهای آن هنوز برای ما شناخته شده نیست و دریایی است که در حوزه مسئولیتی چه برای کارفرمایان و چه برای دولت بسیار یاری رسان است. ما میتوانیم مداخله و خطای انسانی را با هوش مصنوعی و دیجیتالیسازی کاهش دهیم. ابزارهای کنترلگر محلهای پرخطر که مجهز به فناوری هوش مصنوعی هستند، بطور عمده میتوانند نقشی مهم در آینده حوزه ایمنی و بهداشت کار ما بگذارند.
خالقی اضافه کرد: ما اگر تجهیزات کنترلگر و هشداردهنده را با هوش مصنوعی ترکیب کنیم که ضریب احساس خطر را برای ما بالا ببرد و در شرایط اضطراری تحلیل و تصمیم بهتر را ارائه دهد، میتوانیم خطاهای ناشی از عدم شناخت یا خستگی و… را که منجر به حادثه میشود، به حداقل برسانیم. هوش مصنوعی با تحلیل داده و دادن الگوهای خطر و ریسک خاص، قبل از وقوع حادثه در کارگاه هشدار میدهد. این هوش مصنوعی خود میتواند مدیریت بحران خوبی را به صورت ۲۴ساعته ارائه دهد و با احساس خطر خود دستگاههایی را قطع و ابزارهای ضروری را متصل کند. آب را وصل و یا برق را قطع کند. کلیه سنسورها و دیتکتورها با اتصال به هوش مصنوعی مرکزی، میتوانند با حس کردن صدا یا گاز خاص یا احساس فشار نامتعارف در معادن یا کارگاههای خطرناک، با کمترین زمان و هزینه انسان را از خطر آگاه و خود مداخله کند.
این فعال کارفرمایی تصریح کرد: سامانههای هوش مصنوعی با پیوند با فناوریهای دیجیتال میتوانمد خود از منابع انسانی نیز صیانت کنند. حتی درجه استرس، خواب آلودگی، بیماری، میزان اکسیژن و دمای بدن نیروی کار را در هر شرایطی با افزونههای دیجیتالی پایش کرده و توصیههایی به کارفرما، کارشناس ایمنی و خود کارگر بدهند. هوش مصنوعی بر مبنای دادههای انسان و آموزش تکرار شوندهای که انسان به هوش مصنوعی میدهد، خود را در حوزه ماموریتیاش تعریف میکند. در حوزه بهداشت حرفهای و ایمنی کار نیز باید مستندات و مکتوبات و دانشها و الگوریتمهای طراحی شده توسط انسان را در قالب انبوهی داده به هوش مصنوعی بدهیم تا انتظار خوبی در حوزه ایمنی از آن داشته باشیم.