رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفهای در وبینار روز جهانی ایمنی کار مطرح کرد:
مزایا و چالشهای کاربست دیجیتالی سازی حوزه ایمنی و بهداشت حرفهای

تصمیم گیریهای مبتنی بر هوش مصنوعی ممکن است به تکه تکه شدن وظایف از دست دادن رضایت شغلی و تعصب منجر شود و به این ترتیب برخی گروهها را حاشیه نشین کرده و نابرابریها را در محل کار تشدید کند. ما باید باتوجه به این ملاحظات درباره چالشهای استفاده از هوش مصنوعی و دیجیتالی سازی از این فناوریها استفاده کنیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، وبینار کشوری بزرگداشت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار ۱۴۰۴ به مناسبت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، به همت انجمن متخصصین بهداشت حرفهای و با مشارکت نمایندگان تشکلهای کارگری، کارفرمایی، دولت و مجلس در فضای مجازی برگزار شد.
در این سمینار مجازی از همه متخصصین و نمایندگان جامعه کارگری، کارفرمایان، مهندسان بهداشت حرفهای و ایمنی کار، مدیران صنایع و کارگاهها دانشجویان و علاقهمندان به این حوزه جهت شرکت گسترده در این وبینار مجازی دعوت بهعمل آمده بود.
وبینار امسال انجمن متخصصین بهداشت حرفهای با شعار «تحولی بنیادین در بهداشت حرفهای و ایمنی کار با بهرهگیری از هوش مصنوعی و دیجیتال سازی» برگزار شد.
در ابتدای این نشست مجازی، حسن اصیلیان مهابادی (رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفهای ایران و کارشناس حوزه بهداشت حرفهای) ضمن تبریک هفته کارگر و روز جهانی ایمنی کار، به شعار امسال سازمان جهانی درباره «ایمنی کار و هوش مصنوعی» اشاره کرد و گفت: سازمان بین المللی کار (ILO) هر ساله باتوجه به چالشهای سال، شعاری را به اقتضای شرایط انتخاب میکند. البته این انتخاب نه یک شعار بلکه یک هدف است؛ قرار است کشورهای جهان برای حل مشکلات در حوزه روابط کار و اشتغال، اقداماتی همگرایانه را انجام دهند که در این جهت رشد ایجاد کند.
وی افزود: ما متخصصین بهداشت حرفهای وزارتخانهها و مسئولان مرتبط و شخص رئیس جمهور باید با هم فکر کنیم که در راستای تحقق شعارهایی که در گذشته داشتیم، چه اقداماتی انجام داده و آیا میتوانیم وجدان خود را آرام کنیم؟ برای مثال در سال گذشته شعار سال سازمان جهانی کار در حوزه تحولات محیط زیستی و تاثیر آن بر کارگران بود؛ اما میدانیم که اساسا گامی در این حوزه درباره موضوعات کار و بهداشت حرفهای و محیط زیست برداشته نشد. چرا باید در معادن، جادهها، اسکلهها و بنادر و... مدام منتظر حوادث باشیم؟
اصیلیان مهابادی تاکید کرد: باوجود خیل عظیم نیروهای حوزه ایمنی و بهداشت حرفهای اغلب این مشکلات قابل هستند. تشکیل سازمان مرکزی بهداشت حرفهای و ایمنی، میتواند قدم خوبی در این جهان باشد. امسال نیز شعار سال سازمان جهانی کار، بهرهگیری از هوش مصنوعی و دیجیتالسازی در فرآیند ایمنی کار است. استفاده از فناوریهای جدید یاد شده میتواند شرایط ایمنی محیط کار را ارتقا دهد..
این کارشناس بهداشت حرفهای تاکید کرد: رعایت اصول فنی در عصر انقلاب دیجیتال جدی است. کشورها شروع به تطبیق چهارچوبهای قانونی خود با تغییرات اخیر وضعیت ایمنی کردند.
رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفهای تصریح کرد: اینکه چگونه دیجیتالیسازی در حوزه بهداشت حرفهای محل کار را دگرگون میکند، پرسشی است که جواب آن در عمل رخ میدهد. ما از این طریق به کاهش زمان و هزینه میرسیم که توزیع و تقسیم کار را آسان میکند. درحالی که دیجیتالی سازی و هوش مصنوعی مزایای زیادی برای ایمنی شغلی به ارمغان بیاورد، اما در عین حال تهدیداتی را نیز ایجاد میکند.
وی اضافه کرد: شکستهای تعامل انسان و روبات چالشهای ارگونومیک و مواجهه با خطرات ناشی از صدا و لرزش برخی از ریسکهای بالقوه مرتبط با فناوریهای دیجیتال هستند. دستگاههای پوشیدنی و هوشمند اگر به درستی طراحی، نشوند ممکن است به فشار فیزیکی منجر شوند، در حالی که وسایل پرنده بدون سرنشین (UAV) مانند پهپادها و نمایشگرهای سرتاسری میتوانند خطراتی از جمله آسیب از دست دادن تعادل و خطرات بصری ایجاد کنند. پیشرفت های فناوری همچنین میتوانند به تشدید ناامنی شغلی و کاهش جمعیت نیروی کار شاغل در این بخش و استرس تکنولوژیک منجر شوند زیرا کارگران با فشار فزایندهای برای سازگاری با ابزارها و فرآیندهای در حال تغییر سریع مواجه هستند.
این کارشناس و مدرس بهداشت حرفهای بیان کرد: محو شدن مرزهای کار و زندگی به دلیل کارهای موبایلی و آنلاین میتواند به فرسودگی منجر شود در حالی که نظارتهای مزاحم و نظارت مداوم ممکن است به حریم خصوصی آسیب بزند و خودمختاری شغلی را کاهش دهد. با افزایش زمان استفاده کارگران از ابزارهای دیجیتال آنها ممکن است بیشتر در معرض آزارهای سایبری قرار گیرند. تصمیم گیریهای مبتنی بر هوش مصنوعی ممکن است به تکه تکه شدن وظایف از دست دادن رضایت شغلی و تعصب منجر شود و به این ترتیب برخی گروهها را حاشیه نشین کرده و نابرابریها را در محل کار تشدید کند. ما باید باتوجه به این ملاحظات درباره چالشهای استفاده از هوش مصنوعی و دیجیتالی سازی از این فناوریها استفاده کنیم.