دبیرکل خانه کارگر در وبینار روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار:
هوش مصنوعی و فناوری دیجیتال میتواند محدودیتهای حوزه ایمنی و بهداشت حرفهای را پوشش دهد

علیرضا محجوب گفت: در معدن معدنجوی طبس هم دیدیم که نیاز به یک نیروی قوی در بخش تحلیل حوادث و ریشهیابی حادثه کار داریم که هوش مصنوعی در این حوزه میتواند بسیار موثر واقعی شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، وبینار کشوری بزرگداشت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار ۱۴۰۴ به مناسبت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار، به همت انجمن متخصصین بهداشت حرفهای و با مشارکت نمایندگان تشکلهای کارگری، کارفرمایی، دولت و مجلس در فضای مجازی برگزار شد.
در این سمینار مجازی از همه متخصصین و نمایندگان جامعه کارگری، کارفرمایان، مهندسان بهداشت حرفهای و ایمنی کار، مدیران صنایع و کارگاهها دانشجویان و علاقهمندان به این حوزه جهت شرکت گسترده در این وبینار مجازی دعوت بهعمل آمده بود.
وبینار امسال انجمن متخصصین بهداشت حرفهای با شعار «تحولی بنیادین در بهداشت حرفهای و ایمنی کار با بهرهگیری از هوش مصنوعی و دیجیتال سازی» برگزار شد.
در این نشست، علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر ایران و نایب دبیر فدراسیون جهانی اتحادیههای کارگری WFTU) اظهار کرد: وزارت بهداشت و وزارت کار متولی ایمنی و بهداشت حرفهای در ایران هستند. ما به وزارت بهداشت انتقاد داریم که بخش بهداشت حرفهای را تقریبا تعطیل کردند و امیدواریم وزیر جدید این اداره مهم را احیا کنند. وزارت کار نیز مسئولیت ایمنی و بازرسی کار را دارند که باید در این حوزه کوشا باشند.
وی افزود: ما از انجمن حرفهای متخصصین بهداشت حرفهای بابت حمایت از کارگران و پیگیری موضوع بهداشت حرفهای کار تشکر میکنیم و امیدواریم جلسات سالهای آینده در قالب هفته کارگر به صورت سمینار حضوری برقرار شود.
محجوب تاکید کرد: آنچه در بیانیه امسال سازمان جهانی کار اهمیت یافته است، این است که محیطهای کار خطرناک چطور مدیریت شوند که در شرایط سخت دمایی و فیزیکی و شیمیایی، کار در نهایت ایمنی و بهداشت انجام شود. پیشنهاد سازمان جهانی کار استفاده از هوش مصنوعی و فناوری دیجیتال بود که خطرات را فوراً تشخیص میدهند، بود.
این فعال کارگری ادامه داد: بعد از آنکه بنده پس از حادثه معدن طبس به آن معدن رفتم، متوجه شدیم که مهمترین مشکل فقدان دستگاه سنجشگر و حسگر گاز مناسب و استاندارد در محل بود که جان بیش از ۵۰ کارگر را گرفت. ما در مجلس مصوب کرده بودیم که امکاناتی در اختیار کارفرمایان قرار داده شود تا امکانات ایمنی ارتقا یابد اما در عمل چیزی ندیدیم. آنچه امسال سازمان جهانی کار به آن اشاره کرده، دقیقا راه حل مشکلات ما در معادنی مثل معدن حادثه دیده طبس بوده است.
دبیرکل خانه کارگر اظهار کرد: بیانیه بسیار مهم سازمان جهانی کار نشان میدهد که موضوع دیجیتال شدن و ترکیب امکانات هوش مصنوعی برای خدمات ایمنی و بهداشت حرفهای اهمیت زیادی دارد. فرازهای بیانیه سازمان جهانی کار از این جنبه برای ما بسیار مهم است که باوجود داشتن کارشناسان توانمند، اما نیازمند کمک از فناوری هستید چنان که همه در حوزههای مختلف دارند. ما بر این باوریم که هوش مصنوعی و فناوری دیجیتال میتواند محدودیتهای حوزه ایمنی و بهداشت حرفهای را پوشش دهد.
وی تصریح کرد: ما در معدن معدنجوی طبس هم دیدیم که نیاز به یک نیروی قوی در بخش تحلیل حوادث و ریشهیابی حادثه کار داریم که هوش مصنوعی در این حوزه میتواند بسیار موثر واقعی شود. ما در دانشگاه کار قزوین و دانشگاه کار رفسنجان نیز نشستها و برنامههایی در همین حوزه کاربست هوش مصنوعی در بخش ایمنی تدارک دیدیم.
محجوب خاطرنشان کرد: در بحث حادثه اخیر بندرعباس نیز شاهد سهل انگاریها و مشکلاتی هستیم که مشابه معدن معدنجوی طبس رخ داده است. ما در این شرایط دیگر نمیتوانیم دیگر از این بگوییم که کارگران ما در حوادث کار میمیرند، بلکه ما شاهد حادثه نیستیم بلکه کارگران به قتل میرسند. دادگاهها در ایران حوادث کار را به درستی ذیل قتل سهو مورد محاکمه قرار میدهند. در حوادث بزرگ معدنی و صنعتی، عمدتاً دادگاهها از این زاویه وارد پرونده میشوند. ما چیزهایی را باید حادثه بدانیم که انسان در وقوع آن نقشی نداشته باشد، اما در این موارد انسانهایی میتوانستند از وقوع مرگ افراد جلوگیری کنند.
او در پایان ابراز امیدواری کرد: ما در برخی موارد شاهد این بودیم که مقامات وزارت صمت از مجلس بابت ایمنسازی معادن بودجه دریافت کرده بودند اما معادن را مجهز نکردند. ما امیدواریم در آینده با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی و دیجیتالی سازی، بتوانیم مرگ کارگران خود را به حداقل برسانیم. موضوع ایمنی و بهداشت کارگران باید مهمترین موضوع کارفرمایان و کارگران ما باشد و نباید در حاشیه و به شکل نمایشی باشد. ما باید فرهنگ مربوطه را در میان دولت و کارفرمایان که مسئول درجه اول ایمنی و زندگی کارگران هستند، را بیشتر رواج دهیم و استفاده از فناوریهای جدید تنها بخشی از این گامها محسوب میشود. من در اینجا از همه کارشناسان ایمنی و بهداشت حرفهای که حقیقت را گفتند و در بیان نظر کارشناسی خود ملاحظه و مصالحه نکردند، تشکر و قدردانی میکنم.