دبیر اجرایی خانه کارگر کرمان در سالگرد تصویب قانون کار:
وزارت کار جلسات ماهانه شورای عالی کار را برگزار کند/ سرعت افزایش بازنشستگان از بیمه شدگان پیشی گرفته است
کاربخش گفت: قانون کار، اساس تشکیلات کارگری و کارفرایی و تنظیم روابط کار است که با اجرای دقیق آن خیلی از مشکلات موجود رفع میشود.
به گزارش ایلنا، همزمان با سراسر کشورمراسم گرامیداشت ۲۹ آبان سالروز تصویب کار باحضور نمایندگان کارگر، کارفرما، دولت و اعضای خانه کارگرکرمان برگزار شد.
عباس کاربخش، دبیر اجرایی درمراسم گرامیداشت ۲۹ ابان سالروز تصویب کار گفت: رییس کانون شوراهای اسلامی کار دردوران قبل رواقی بودند که بسیار فعال بودند و اکنون نیک کیش این سمت را عهده دار میباشد که نامبرده ادعا میکنند تعداد ۱۳۰شورا ایجاد کردند و جا دارد سوال شود این تعداد شوراها کجاست واینکه چرا وی درجمعهای کارگری زیاد حضور پیدا نمیکن و جای تاسف تشکلات کارگری است که این مسولیت دست این نمونه افراد قرار گرفته است.
کاربخش افزود: قانون کار، اساس تشکیلات کارگری و کارفرایی و تنظیم روابط کار است که با اجرای دقیق آن خیلی از مشکلات موجود رفع میشود.
وی بیان کرد: تشکیلات ما دولت وفاق را اجرایی کند و تلاش کردیم تا آقای پزشکیان رای بیاورد اما متاسفانه هنوز از این وفاق ملی بهرهای نگرفتیم.
وی تصریح نمود: طبق دستور خانه کارگر مرکزی قرار بود در این جلسه از استاندار وفرماندارو مدیران کار وتامین اجتماعی و صنایع دعوت شوند چون مسائل ما سه جانبه است کارگری، کارفرمایی و دولتی؛ ما یک سری مسائل داریم بحث کارگر و امنیت شغلی او مطرح است و یکی از راههایی که میتواندامنیت شغلی برای کارگر ایجاد کند قرارداد دائمی است که متاسفانه امروز اغلب قراردادها موقت است.
وی ادامه داد: زمانی قراردادهای موقت کم بود ولی امروزحتی کارگاههای بزرگ صنعتی که موقعیتشان دائمی ومستمر است هم قراردادهای موقت شش ماهه، یکساله و دوساله میبندند و این امنیت شغلی را بهم زده است.
کاربخش دومین مشکل کارگران را معیشت دانست وبیان کرد: وضع معیشتی کارگران خوب نیست تورم وگرانی و تحریمها نیز روی زندگی کارگران وشاغلان وبازنشستهها به شدت تاثیرگذار است.
وی افزود: تامین حقوق بازنشستگان این معیشت ارتباط دارد با قانون کار، مجریان اداره کار میدانند قانون کار یک مادهای دارد بنام ماده ۴۱قانون کارکه اجرا نمیشود که انتظار داریم به زودی اجرا شود.
دبیراجرایی خانه کارگر استان گفت: طبق این ماده قانونی هرسال شورای عالی کار باید جلسهای بین نماینده کارگری و کارفرمایی ودولت برگزارکند و پس از بحث و بررسی شورای عالی کار نیز باید هر ماه جلسهای برگزار و براساس شرایط حداقل حقوق تامین شود متاسفانه هر وزیری آمده جلسات ماهانه را بعضا برگزار نکردند و یا جلسات بیبرنامه را برگزار وبرخی اتفاقات در جریانات تغییر و تحول درحوزه کا را شاهد بودیم.
کاربخش اظهار کرد: نرخ تورم ۵۵درصدی بازهم هرسال افزایش پیدا میکند و این باعث عقب افتادگی ما میشود در نتیجه ما همیشه عقب هستیم و معیشت دراثر این مسائل دچار مشکل میشود.
وی تصریح کرد: یکی ازاقدامات دیگر همسانسازی است، در یک کلام درمورد این بحث نمیتوان واضح صحبت کرد.
کاربخش افزود: این همه حوادث کار رخ میدهد از طبس تا جنوب کرمان وحوادث استان خودمان وقضیه آتش سوزی در کارخانه اخیرا ۱۲نفر زخمی و چند نفرکشته داد همه اینها ناشی ازعدم توجه به مسائل ایمنی است.
وی دلیل این مساله را حذف بودجه ایمنی توسط ادارات کار ذکر کرد و گفت: اینکه آموزش داده نمیشود وسایل ایمنی در اختیارکارگر قرار نمیگیرد در نتیجه تامین اجتماعی خسارت را دائما باید بپردازد، دولت هم تعهدات درست انجام نمیدهد.
دبیر خانه کارگر افزود: همه این مسائل ناشی ازعدم اجرای صحیح قانون ذکر شده است، فاصله فقروغنا در کشور از طرفی زیاد شده باید انقلاب اقتصادی در کشور رخ دهد تا شرایط تغییر کند؛ هر وقت توانستیم ازسرمایه داران بزرگ و دارندگان بروج مشیده ثروتهای بادآورده را بگیریم حالا در هر لباسی که از روحانی تا دکتر و شورای نگهبان ونماینده مجلس بودند، آن وقت میتوان کار کرد؛ انقلاب اقتصادی انقلابی است که بتواند مشکلات را حل کند، امیرالمومنین (علیه السلام) درخصوص این مدل انقلاب میگوید اگر بیت المال مسلمین در کابین زنانتان باشد پس میگیرم، حال آقای پزشکیان که دائما از نهج البلاغه میگفتید، اکنون به این صحبتهای امام علی(علیه السلام) دقت کنید.
کاربخش گفت: درکشور مااین انقلاب میتواند بدون خونریزی باشد درآن کشتار و قتل نباشد، اگر کارگری بوده یا کارمندی وبا ثروت بادآورده به جایی رسیده، باید قانون برای همه یکسان باشد، رهبر انقلاب چگونه زندگی میکند اگر توانستیم مثل ایشان زندگی کنیم درست است.
درادامه این نشست مدیرکل تامین اجتماعی استان نیز دراین جلسه گفت: قانون کار امروز ۳۴ساله شده است، درجمع ما بیشتر بازنشستگان کارگری هستند و آمار۱۴۵هزار بازنشسته داریم وماهانه دو هزار میلیارد تومان تعهد نسبت به بازنشستگان داریم که در حوزه درمان ومستمری پرداخت میشود.
شیخ شعاعی افزود: جمع بازنشستهها وخانوادههایشان دراستان نیز حدودا ۲۵۰هزار نفر هستند، و مشکل تامین اجتماعی ما سالهاست مشکل ناترازی درمصارف ومنابع است و شما میدانید که نهاد عمومی غیردولتی و بنا به مسائلی که پیش آمده در۳۶سال گذشته بیش از ۳۶قانون ومصوبه و لایحه داشتیم که برای تامین اجتماعی مصوب شده است.
وی خاطر نشان کرد: بارمالی این قوانین اصلا مشخص نشده است و کارگران ساختمانی را گفتند بیمه کنید ما بخشی از حق بیمه اینها را پرداخت میکنیم اما این حق بیمه توسط دولتهای مختلف پرداخت نشده است ویکی از دلایل ناترازی همین است فقط دولت میگوید میپردازیم، ۵۰۰هزار میلیاردتومان دولت میگوید ما پرداختهایم اما تامین اجتماعی مستنداتی دارد که میگوید ۸۰۰هزار میلیاردتومان طلب ما از دولت است و حق بازنشستهها و کارگران است و دولتها نتوانستند بپردازند و هر سال در قانون بودجه مصوب میکنند که دولت باید ۱۰۰همت یا ۲۰۰همت به تامین اجتماعی برای حق بازنشستگان بپردازد تا ناترازی تامین اجتماعی برطرف شود اما هنوز نتوانسته گرهای باز کند. همچنین افزایش بیمه شدههای ما میتواند بخشی از ناترازی را رفع کند.
وی تاکید کرد: اکنون ضریب پشتیبانی در کل کشور ۳.۷است و با وجود بیمه ۱۰میلیون نفر اقشار فاقد کارفرمای ثابت مثل کارگر ساختمانی، باربران، فالی بافان، رانندگان، کارگران باغات کشاورزی که دولت تعهد پرداخت حق بیمه آنان را دارد و نمیدهد، مشکل پیدا کردیم و در این مدت، بیمه شدههای اجباری ما ۱۷درصد افزایش داشته و در مقابل بازنشستگان ما ۱۹درصد افزایش جمعیت داشتند.
وی تصریح کرد: همین فاصله را باید جبران کرد، کارگراههای فعال ما ۵۳هزارتا بوده اکنون ۵۵هزارتا شده است شریب پشتیبانی در کرمان ۴.۵ است که کرمان وضعیت بهتری دارد در این قضیه، شرایط سختی است با این قوانینی که درچندسال بوده است و دولتها نتوانسته پرداخت کند در حوزه درمان نیز تامین اجتماعی چند ماه در پرداختها عقب است.
شیخ شعاعی بیان کرد: با همه این مشکلات، کارهای خوبی هم شده است، مثلا خدمات غیرحضوری که کمک به کاهش هزینهها میکند یا نسخهنویسی الکترونیک که اجرا شد و حجم عظیمی از کاغذبازی دفاتر بیمه که باید از خارج از کشور میآمد، کاهش یافت که همگی قابل تقدیر است.
وی با اشاره به اینکه هدف سازمان ما ارتقای رضایت مندی شرکای کاری بوده است، گفت: خوشبختانه در سازمان تامین اجتماعی کشور افزایش نیروی متخصص را شاهد هستیم واز افراد شاغل در خود تامین اجتماعی کمک گرفت که قدرت گفتمان با بدنه دولت ومجلس را بالا میبرد این مساله و قدرت مذاکره به نفع سازمان را بالا برده است.
شیخ شعاعی بیان کرد: همسانسازی از جمله اهداف سازمان است و حتی بحث درمان رایگان در سازمان مطرح شده است و البته در قانون تامین اجتماعی این مبحث موجود است.
وی با بیان اینکه رایزنیهایی برای مسائل کارگری تامین اجتماعی انجام شده است، اظهار کرد: با نمایندگان مجلس این مباحث را مطرح کردیم و البته ما گاهی از ظرفیت تشکلات برای گرفتن حق بیمه شده وبازنشسته استفاده میکنیم و مطالبهگری حق اینهاست.
شیخ شعاعی افزود: هر سال باید برویم با نمایندهها صحبت کنیم که حق بیمه شده را در بودجه درست مطرح کنند؛ شهرستان انار پایلوت کشوری است برای اجرای خدمات سرپایی وبستری رایگان والبته در برخی مراکز دانشگاهی این مساله سن ۶۵سال به بالاست.
دکترمتولی رئیس اسناد پزشکی تامین اجتماعی استان کرمان نیز دراین مراسم گفت: تامین اجتماعی کرمان یکی از غنیترین ساختارهای درمانی را فراهم کرده است وسه بیمارستان در استان به صورت ملکی با حدود ۷۰۰تخت ارائه خدمت میکنند و۱۳درمانگاه شهری نیز داریم و درکنار این خدمات رایگان نیز ۱۶۰۰موسسه درمانی خیریه ونظامی ودولتی طرف قرارداد ما هستند.
وی افزود: تعرفههای نظام سلامت درحال حاضر ۴نوع تعرفه در کشور داریم وبه عبارتی یک خدمت با ۴نرخ متفاوت ارائه میشود، از خصوصی تا دولتی وخیریه وپایه، سهم ما در تعرفههای پزشکی سهم ما در حد تعرفه دولتی است.
متولی بیان کرد: تامین اجتماعی حسب نیازمندی جامعه کارگری، پیگیری دریافت حقوق در حوزه درمان را انجام میدهد و طرحی بنام طرح حفاظت مالی در حال انجام دارد و خوشبختانه طرح پیشنهادی استان کرمان در ستاد کشور مصوب و از اسفند۹۹در شهرهایی که ما بیمارستان تامین اجتماعی نداریم ۱۰۰درصد خدمات سرپایی را دانشگاه علوم پزشکی میپردازد.
وی تاکید کرد: جامعه بیمه شدگان انار سالها پیگیر مرکز ملکی درمان تامین اجتماعی بودند واز یک ماه قبل در بیمارستان انار هم خدمات سرپایی وهم بستری رایگان انجام شود و البته علوم پزشکی به سبب طلبهایی که از تامین اجتماعی داشت، به این طرح انتقاد داشت.
وی از نبود برخی داروهای حیاتی بخش اورژانس ویا بیهوشی اتاق عمل مشکلاتی داریم که امیدواریم سریعتر رفع شود.
متولی اظهار کرد: قانون سهمیهبندی دارو را در نظام سلامت استان داریم ودر واقع سهمیه داروی هر مرکز براساس پروانههای قانونی آن مرکز تعیین میشود وبدهی ما به شرکتهای دارویی داریم نیز بخشی از مشکل ما در تامین داروی مورد نیاز است این درحالی است که مرکزدرمانگاه بیمارستان پیامبر اعظم حجم مراجعاتش از تمام بیمارستانهای کرمان بیشتر است.
دراین مراسم شجاعی رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان اظهار کرد: بالغ بر ۱۴۰هزار بازنشسته ومستمری بگیر و۷۰درصد اینها حقوقشان کم است.
گرانی وتورم دغدغه بازنشستهها معیشت و درمان است، معیشت ما تازمانی سرکار بودیم به گونهای دیگر رفع میشد زمان بازنشستگی فقط یک حقوق ساده است و اغلب دچار مشکلاتی هستند.
وی بیان کرد: افزایشی که داده میشود برمبنای تورم همان سال است در حالی که باید افزایش متناسب با تورم سال بعد باشد، متاسفانه افزایش تسری پیدا میکند در ماده ۹۶که براساس نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی و سبد خانوار افزایش حقوق بازنشستگی باید رخ دهد که انجام نمیشود.
شجاعی افزود: در همسانسازی یا متناسبسازی باید تشکر کرد از سالاری رئیس تامین اجتماعی کشور وبه این مساله توجه دارند.
وی اظهار کرد: با نمایندههای مجلس صحبت شد و۸۹همت بدهی پرداخت شد در سطح کشور و طرح همسانسازی برای ۷۵درصدجمعیت بازنشستگان اجرایی شد و برای ۲۵درصد قرار شد همسانسازی سال بعد اجرا شود وعده وعید داده شد که ۲۵درصد باقی ماند وبعد از چند سال اکنون درحال پرداخت است.
رئیس کانون بازنشستگان استان کرمان بیان کرد: در بحث بدهی دولت به تامین اجتماعی در زمان شاغلی بخشی از درآمد برای درمان اختصاص مییافت ولی در بازنشستگی اکنون ۲درصد برای درمان کسر میشود درحالی که ماده قانونی میگوید درمان بازنشستگان باید رایگان باشد؛ بیمه تکمیل درمان در بازنشستگان حدودا رقمی معادل ۳۰۵هزار تومان بود که باید ۵۰درصد سازمان وبقیه را بازنشسته میداد امااین اتفاق رخ نداد وسازمان سهم خود را نپرداخته است.
مراد زاده رئیس اداره کار کرمان نیز دراین نشست درباره نبود نماینده کارفرمایان در این نشست انتقاد کرد و گفت: قرار بود دراین نشست بحث سه جانبه گرایی که تاکید وزیر محترم کار هست مطرح شود که در نبود نماینده کارفرمایان این بحث ابتر میماند.
خانم متصدی مدیراتحادیه زنان کارگر کرمان نیزدرباره المپیاد ورزشی گفت: این المپیاد برای هفتمین بار در کشور برای بانوان کارگر برگزار میشود ودر رشتههای بدمینتون، والیبال، بسکتبال، تنیس روی میز، کبدی، شنا، دارت و تیراندازی برگزار میشود.
وی مهلت ثبت نام بانوان کارگر را تا۱۴آذرماه امسال عنوان و افزود: منتخبین به مسابقات کشوری بندر انزلی اعزام میشوند.
رواقی عضو هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار کشور نیز در این نشست گفت: وضعیت بازنشستهها و کارگران در شان این دوستان نیست. ۹۸درصد قراردادهای ما وقتی موقت باشد خیلی مواد قانون کار بلااثر میشود و در نتیجه ما تنها با مطالبهگری دنبال کنیم، هیچ کس حقش را براساس سهمش نمیگیرد بر اساس قدرتش میگیرد، امروز درجلسه باید حداقل ۵هزار کارگر حضور میداشت تا زمانی درمطالبه گریمان کم بگذاریم اوضاع اصلاح نمیشود.
ابراهیمی نماینده کارفرمایان نیز دراین مراسم گفت: مشکلات باید در فضای سه جانبهای به بحث و گفتگو گذاشته شود، ما کارفرماها نیز در برخی موقعیتها کارگر به حساب میآییم.
وی افزود: در سالهای اخیر به سبب مسائل اقتصادی کلان، فشارهایی وارد شده است که کارگران و کارفرمایان نیز از این تکانهای اقتصادی بینصیب نبودند.
وی تصریح کرد: در برخی صنایع ما مسائل بغرنجی داریم. فشاری که مالیات به کارفرما وارد میکند زیاد است و فقط برای اینکه ما رکوردار دریافت مالیات در کشور شویم، این فشار حفظ میشود. حال آنکه چه میزان از این سهم به استان برمیگردد، در هالهای از ابهام است، درحالی که مردم کرمان باید از این مالیات سهم ببرند که نمیبرند! سوال ما این است که چرا بخش نامولد در مرکز مالیات نمیدهد؟
ابراهیمی تاکید کرد: باید گفتگوهای سه جانبه تخصصی برگزار کرد تا مشکلات رفع شود.
گفتنی است، در این نشست یکی کارگران معدن درباره حقوق بازنشستگان انتقاد کرد و گفت: حدود ۹۰درصد حقوق شاغلان باید به بازنشستهها پرداخته شود اما این اتفاق رخ نداده و ما امیدی به بازنشستگی نداریم وکسانی متولی امور ما هستند که دلسوز نیستند وجا دارد مسولین ذیربط به این قشر توجه و مشکلات آنان را رفع کنند.