در مراسم آیین چراغ خاموشی نیست مطرح شد؛
درخواست رویا تمیوریان برای جمعآوری بانک اطلاعاتی هنرمندان
مراسم آیین چراغ خاموشی نیست بادبود هنرمندان در گذشته سال 95 شامگاه چهارشنبه 18 اسفند در تالار ایوان شمس برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در ابتدای این مراسم مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان با قرائت متنی اظهار کرد: این یک سنت است که در روزهای پایانی سال مراسمی برای تجلیل و تکریم هنرمندانی که از میان ما رفتند؛ برگزار میکنیم.
او ادامه داد: در سال 95، 105 هنرمند در رشتههای مختلف به دیار باقی شتافتند که از میان آنها 24 نفر در شهرستانها ساکن بودند و 76 نفر نیز از هنرمندان تهرانی بودند. همچنین از میان این افراد 17 هنرمند در حوزه ادبیات، 13 هنرمند در رشتههای تجسمی، 8 هنرمند تئاتر، 5 هنرمند رادیو و تلویزیون، 24 هنرمند از رشتههای مختلف سینمایی 2 هنرمند معماری و 31 نفر هنرمندان رشتههای مختلف موسیقی هستند که از میان ما پرکشیدند.
مدیرعامل خانه هنرمندان افزود: همه میدانیم دیر یا زود نوبت ما هم خواهد شد اما امیدوارم تا هستیم سرحال و سرپا باشیم و با عزت و آبرو از این دنیا برویم.
رجبیمعمار افزود: از همان ابتدای سال که هنرمندی در می گذرد بیوگرافیشان را آماده میکنیم. برخی از این افراد از خانه هنرمندان تشییع میشوند و برخی از تالار وحدت. تشکر میکنم از خانوادههای هنرمندان که به ما کمک کردند و اطلاعات و عکسهایی را در اختیار ما قرار دادند.
در ادامه با حضور رجبی معمار، جمشید مشایخی، محمد سریر، ایرج راد، سیفاله صمدیان، یدالله کابلی و اصغر همت از کتاب هنرمندان در گذشته در سال 95 رونمایی شد.
در ادامه متن پیام محمدباقر قالیباف شهردار تهران قرائت شد.
هنرمندان اعتبار ملی ما هستند
سپس محمد سریر رییس شورای عالی خانه هنرمندان در سخنانی گفت: یاد و خاطره عزیزانی را گرامی میداریم که آثارشان در تمام فصول برای ما تازگی دارد و شاگردان آنها ادامه راه خلاقیت این هنرمندان هستند. آنها در خاطره ما زنده و جاودان ماندهاند و در دل همه ما جای دارند.
او ادامه داد: این هنرمندان که از رشتههای مختلف هستند آثارشان برای نسلهای بعدی باقی مانده و اعتبار ملی برای همه مردمان هستند.
او افزود: متاسفم که این همه هنرمند از بین ما رفتهاند چراکه اینها میراث فرهنگی ما هستند صدای تار فرهنگ شریف، آثار عباس کیارستمی، کویر پرویز کلانتری و بازی درخشان داوود رشیدی در حافظه تاریخی ما نقش بسته و فراموش نخواهیم کرد که آنها ثروت مهمی را برای ما گذاشتند.
رییس شورای عالی خانه هنرمندان گفت: آثار هنری که از این هنرمندان برجای مانده و شاگردانی که گذاشتند؛ ادامه پژواک آنها هستند و حضورشان اثرات موثری را در نسل بعدی گذاشته است. در طول سال هم باید مروری کنیم چراکه الگوهایی هستند که میتوانند.
در ادامه این مراسم نماهنگی از کمال پورتراب پخش شد.
سپس ایرج راد با بیان اینکه یاد همه هنرمندان را گرامی میداریم؛ گفت: یاد هنرمندانی که راهگشای آینده بودند و هنر آفریدند و خلق کردند آثاری که همواره در جسم و جان مردم جان گرفتند. هنرمندان چون شمع سوختند و دم بر نیاوردند به خاطر آنکه بتوانند روشنی ببخشند.
او ادامه داد: هر هنرمندی را که از دست میدهیم نتیجه سالها تجربه، اندوخته و خلق و خلاقیت را از دست میدهیم و تنها امید ما این است که شاگردانشان ادامه دهنده راه آن بزرگان باشند. اگرچه آثار هنرمندان همواره باقی و به یادگار خواهد ماند و در دل دیگرانی آنها را ندیدهاند باقی میماند اما از دست دادن هرکدامشان گنجینهای است که ما از دست میدهیم.
او با اشاره به هنرمندان در گذشته در سال 95 افزود: در سال 95، 105 هنرمند را از دست دادیم و این باعث تاسف است. هنرمندان تنها متعلق به خانواده خودشان نیستند متعلق به جامعهای هستند که در آن زندگی کردند و آثاری را بوجود آوردند بنابراین همه ما از خانواده تک تک هنرمندانی هستیم که از میان ما رفتند و همواره دوستشان خواهیم داشت و همواره به یادشان خواهیم بود و خدمات آنها را تقدیر میکنیم و ارزش میدهیم.
سپس کلیپی از حادثه پلاسکو پخش شد و محمود صلاحی هم در ادامه اظهار کرد: هنرمندان با هنرشان هویت و تاریخ و هر آنچه را که پیشینیان برای ما به یادگار گذاشتند را به نسل ما انتقال دادند. هویت و تاریخ چند هزار ساله ما مملو از جلوههای هنری و چه بسا که ملتهای شرق و غرب و دور و نزدیک از هنر ما استفادههای زیادی کردند. نمیتوان تاریخ ایران را در یک سخنرانی یا حتی صدها سخنرانی و صدها کتاب و کتیبه نوشت اما آنچه به دست شما در هنر تئاتر، موسیقی، سینما، تجسمی و ... در همه جلوهها هنر که به دستان و چشمان مبارک شما آفریده شده مانا و ماندگار شد.
او ادامه داد: امروز هیچ هنرمندی نه در دنیا و نه در ایران و نه در تاریخ ما نمرده است و نمیمیرد. امروز حافظ از دوران خودش زندهتر است. حافظ امروز مانند شکسپیر در دنیا زنده است. همه هنرمندانی که در هر جای دنیا به کشورشان خدمت کردند زنده هستند.
معاون فرهنگی هنری شهرداری گفت: آتشنشانان هم زنده هستند هنر آنها این است که در یک مدت کوتاه مردم را نجات دهند و هنر هنرمند این است که در 70 ، 80 سال تلاش میکند تا تاریخ سرزمینش را به نسلهای بعد منتقل کند.
صلاحی با بیان یک توصیه برای جوانان گفت: بسیار خوب است که جوان ما هنرمندان دنیا را بشناسد بد این است که هنرمند خودمان را نشناسیم. خیلی خوب است که تاریخ دنیا را بدانیم چراکه اگر ندانیم نمیتوانیم تاریخ خودمان را بشناسیم اما بد این است که تاریخ خودمان را نشناسیم.
با هنر کاربردی مادرمان؛ زمین را نجات دهیم
عبدالحسین مختاباد در ادامه این مراسم گفت: در این جمع یک احساس دو گانه بوجود میآید از مجموعه ثروتهای هنری که میتواند هر کدام از آنها برای یک کشور یک ذخیره فرهنگی باشند را در طول سال از دست دادیم.
او ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در کشورهای با تاریخ عمیق مانند کشور ما وجود دارد فراوانی اندیشمندان و هنرمندان اسن که غروری را ایجاد میکند که باعث میشود از آنها غفلت کنیم. این هنرمندان یک فرهنگ و یک اندیشه برای بشریت هستند. نباید آنها را در زمان حیاتشان فراموش کنیم و بگذاریم در طول حیاتشان در غربت و تنهایی و با حجمی از آثارشان غبطه بخورند و بعد از درگذشتشان با یک بزرگداشت آنها را یاد کنیم.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه با بیان اینکه اگر استعاره، تخیل و بلندپروازیها را از هنر بگیریم دیگر چیزی از هنر نمیماند، گفت: ما امروز در یک چیز مشترک هستیم، امروز زمین عزیز ما در گرد و خاک و خشکسالی از بین میرود، بنابراین ما هنرمندان باید دست به دست هم دهیم تا به مردم بگوییم کمتر مصرف کنند و کمتر زباله تولید کنند.
او ادامه داد: هنر کاربردی در همه جای دنیا وجود دارد. متاسفانه پس از پایان تعطیلات عید شمال کشور سطل زباله است. زمین عزیز را نجات دهیم. همه ما دست به دست هم دهیم و مادرمان، زمین را نجات دهیم.
خاک پای ملت ایران هستم
سپس جمشید مشایخی در سخنانی با بیان اینکه ما خاک پای شما هستیم و خواهیم ماند؛ گفت: ما یاد گرفتیم خاک پای ملت ایران باشیم. این را همه هنرمندان آموختهاند و من از آنها یاد گرفتم.
محمد ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت هم در سخنانی گفت: فقدان هرکدام از این هنرمندان به واقع به جامعه هنری آسیب جدی را وارد کرده است. ما هنرمندان بزرگی را از دست دادیم که برخی از آنها چهرههای بینالمللی هنر ایران بودند که در مراسم اسکار نیز از آنها یاد شد.
در بخش دیگری از این مراسم علیرضا غفاری مجری این مراسم با یادی از احمد عزیزی گفت: در آخرین روزهایی که ما در حال آماده کردن این مراسم بودیم ناگهان خبر آمد یک هنرمند دیگر را از دست دادیم و احمد عزیزی پس از 9 سال از میان ما رفت.
عمر خانهها از عمر صاحبخانهها بیشتر است
کامران ملکی عضو هیات مدیره خانه سینما در ادامه این مراسم گفت: جهان در گذر است و ما هم دراین جهان پر رمز و راز در گذریم. در این جهان درگذر تذکره هیچ کسی ماندگاری ندارد و عمر خانهها از عمر صاحبخانهها بیشتر است.
او ادامه داد: ما در خانه سینما هر زمانی که با هنرمندی وداع می کنیم از آثارش صحبت میکنیم و بیوگرافی آنها را میبینیم و من هر بار میلرزم چراکه در کنار چه هنرمندانی زندگی میکردیم. شاید قدرشان را نمیدانستیم هر کدام از هنرمندانی که از بین ما میروند فقط با پیکرشان خداخافظی نمیکنیم بلکه با حجم وسیعی از هنر، فرهنگ، معرفت و انسانیت وداع می کنیم، این حجمها از روی کره خاکی کم میشود و به آسانی جای آنها پر نمیشود.
ملکی گفت: این آدمها را از دست میدهیم و حواسمان نیست در کنار آدمهایی زندگی میکنیم که هر کدام از آنها همین بیوگرافی را دارند از کنارشان میگذریم و بعد در فقدانشان اشک میریزیم شاید پیام این درگذشتگان این است که قدر همدیگر را بدانیم و با مروت و مهربانی در کنار هم زندگی کنیم.
عمر هنرمندان ارتفاع دارد
در ادامه یدالله کابلی اظهار کرد: هنرمندان منشور چند وجهی هستند که هر وجهشان دنیایی از زیبایی خلاقیت و مهر هستند که تا بعد از مرگشان باقی میمانند.
او ادامه داد: اینها کسانی هستند که عمرشان ارتفاع دارد. عمر ما یک طول دارد که سن و سال ماست و عرضی دارد که کارهایی است که انجام دادهایم اما آنجا که عمر ما ترکیبی از کمال و تعالی هنر است ارتفاع عمر ماست و هنرمندان عمرشان ارتفاع دارد. هنرمندان بزرگ ما نشانههای تربیت و آگاهیبخشی را برای جوانان ما دارند.
خداوند به خادمان هنر نظر دارد
علی مرادخانی معاون امور هنری نیز گفت: حوزه هنر بسیار تاثیرگذار است و وظیفه ما تکریم بزرگان این حوزه است که اگر انجام دادیم وظیفه بوده و اگر نتوانستیم قصوری انجام شده و معتقدم باید از هنرمندانی که امشب چهرشان رو در روی ماست آنگونه که شایسته است تقدیر و تجلیل کنیم. خدمت به اهلی هنر جای دوری نمی رود و خدا بر آن نظر دارد.
او ادامه داد: هنرمندان نتیجه و ماحصل یک عمر فعالیت هستند عزت و احترام به هنرمندان عزت و احترام به خودمان است.
در ادامه کلیپی از مرحوم کیارستمی پخش شد.
کیارستمی یک تنه آبروی ملت ایران را خرید
سپس سیف الله صمدیان با بیان اینکه بیش از 90 درصد این هنرمندان تکرارپذیر نیستند، گفت: درباره کیارستمی باید بگویم اگر صدها سال بگذرد فکر نمیکنم چون اویی (کیارستمی) را هم عصرش باشیم. همه ما نمایندگان ملتی هستید که به نوعی به کیارستمی بدهکارید او برای تک تک ما در جهانی که پر از نانجیبیهای فرهنگی و خبری است یک تنه آبرو خرید.
او ادامه داد: ویژگی اصلی کیارستمی خود بودن او بود چیزی که امروز خیلی کمرنگ است او ساز خود را میزد و مانند بسیاری از هنرمندان امروز به ساز کسی نبود.
او افزود: کیارستمی آبرودار بزرگ واژه کار بود. او کارگر بالفطره طبیعت بود در 24 ساعت 20 ساعت کار میکرد.
صمدیان با اشاره به فیلم مستندی که برای کیارستمی ساخته است؛ گفت: وقتی این فیلم در جشنواره ونیز پخش شد خیلیها از هم عصری با او برخود بالیدند و در ایران نیز خیلیها آمدند و گفتند امیدواریم کیارستمی ما را حلال کند چراکه در این فیلم با چهره واقعی عباس کیارستمی آشنا شدند.
در ادامه مراسم کلیپی از مراسم تشییع پیکر داوود رشیدی پحش شد و لیلی رشیدی و احترام برومند روی صحنه آمدند. سپس احترام برومند در سخنانی گفت: باید جنبههای مثبت را درنظر گرفت. در طول بیماری داود با همراهی دوستان ما تنها نماندیم و درگذشت او نیز با یک تشریفات زیبا انجام شد و پس از آن نیز به ما بسیار محبت کردند و نگذاشتند ما تنها بمانیم.
سپس کلیپی از پرویز کلانتری پخش شد.
کلانتری نویسنده بزرگی بود که هیچ گاه کشف نشد
جمالالدین اکرمی هنرمند نقاش گفت: انسانی مهربان و فروتن در آینه خود را نمیدید بلکه تصویر دیگران را میدید کتابهای کلانتری درباره دیگران است.
این هنرمند ادامه داد: او فوقالعاده باهوش بود و همانطور که در نقاشی دو عنصر ایرانی را باهم ترکیب کرد در نویسندگی نیز به خوبی این کار را با واژه و خیال انجام میداد و میگفت با کلاژ در نقاشی آشنا شدم و آن را در نویسندگی استفاده کردم او نویسنده بسیار بزرگی بود که هیچ وقت کشف نشد.
او ادامه داد: پرویز کلانتری تشنه شناخت هنرمندان بود تا آنها را به تصویر بکشد.
هنرمندان با هنرشان عصاره زندگی را لمس کردند
فرهاد آییش نیز در ادامه گفت: امشب برای من بمانند یک سفر بود. ما جمع شدیم که به این افراد احترام بگذاریم آنها در طول زندگیشان با هنرشان عصاره زندگی را لمس کردند و کاری کردند که دیگران نیز از نگاه آنها زندگی را لمس کنند.
بانک اطلاعاتی از هنرمندان ایجاد کنیم
رویا تیموریان خاله نیما طباطبایی کارگردان من ناصر حجازی هستم نیز گفت: من خاله نیما طباطبایی هستم. او عاشق سینما و باسواد بود مطالعات زیادی داشت اما نشد که پیش ما بماند.
او با بیان اینکه در میان از دست رفتگان رکنالدین خسروی را نیز از دست دادیم، گفت: متاسفانه جوانها و حتی یک نسل قبل از ما وقتی اسم رکنالدین خسروی میآید میپرسند او کیست؟ و این برای یک جامعه فرهنگی فاجعه است که بزرگان خود را نشناسد.
او ادامه داد: خسروی یکی از بنیانگذاران تئاتر دانشجویی و تجربی در ایران هستند. ما هیچ وقت برای احترام به حیطه فرهنگیمان اقدامی نکردیم یا اگر انجام دادیم بسیار ضعیف است. اگر از همه این هنرمندان در زمان حیاتشان حمایت می شد شاید خیلی دیرتر آنها را از دست میدادیم.
این بازیگر افزود: معتقدم کار گروهی بزرگی باید انجام شود و از بیوگرافی، پیشینه و همه کارهایی که هنرمندان در زمان حیاتشان انجام دادند تهیه شود تا نسل بعدی بداند ما چه کردهایم این کار با چهار تا مصاحبه و یک کتاب انجام شدنی چراکه نسل ما حوصله کتاب را ندارد.
تیموریان تاکید کرد: ما احتیاج به یک فضای اینترنتی داریم تا دو نسل بعد ما مرحوم سمندریان را بشناسد بسیاری از جوانانی که امروز کار میکنند به دلیل اینکه اطلاعی از این پیشینه ندارند تصور میکنند خودشان اولین کسانی هستندکه دارند کار میکنند درحالیکه قبل از آنها انجام شده است و تقاضای من این است که بانکی از اطلاعات هنرمندان جمعآوری شود.
او گفت: تا زنده هستیم به یکدیگر احترام بگذاریم چراکه بعد از مرگمان قطعا کسانی هستند که ما را به نیکی یاد کنند اما در زمان حیات به هم مهر بورزیم.
تیموریان خاطرنشان کرد: هنرمندان درهمه دنیا جوهره روح یک جامعه برای شادابی و آگاهی هستند پس اهمیت دارند. من بازهم تاکید میکنم بانک اطلاعاتی را ایجاد کنیم که نسلهای بعداز ما هنرمندانشان را بشناسند.
در ادامه کلیپی از حسن جوهرچی پخش شد.
علی جوهرچی در ادامه گفت: در خانواده ما عزیز نزدیک را از دست نداده بودیم و این اولین بار که این حس را نجربه می کنم و فهمیدم که چه بخواهیم و چه نخواهیم باید یک روز برویم و یک جملهای در ذهنم تکرا می شود که تا فرصت داریم درست زندگی کنیم.
در ادامه نیز هدایایی به خانوادههای این هنرمندان اهدا شد.
در پایان نیز حجت اشرف زاده روی صحنه آمد و قبل از اجرا از مردم خواست تا برای سلامتی خسر آواز ایران محمدرضا شجریان دست بزنند.
در این مراسم فرهاد آییش، علی مرادخانی، یدالله کابلی، حجت الاسلام محمود دعایی و خانوادههای هنرمندان فقید و در گذشته در سال 95 حضور داشتند.