در نشست خبری ششمین کنفرانس ثبتهای زنجیرهای در مسیر جاده ابریشم مطرح شد:
ایران یکی از فعالترین اعضای یونسکو است/ حضور ۴۵ نماینده از ۱۵ کشور در همدان
رئیس دفتر منطقهای یونسکو در تهران ضمن بیان اینکه ایران یکی از فعالترین اعضای یونسکو است، انتخاب ایران برای میزبانی ششمین کنفرانس بینالمللی ثبتهای زنجیرهای در مسیر جاده ابریشم را اتفاقی ندانسته و دلایلی را برای آن عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری ششمین کنفرانس بینالمللی ثبتهای زنجیرهای در مسیر جاده ابریشم باحضور حجتالله ایوبی (دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو _ ایران)، وتان فتفسکی (رئیس دفتر منطقهای یونسکو در تهران)، سعید شاهرخی (استاندار همدان) و عباس صوفی (شهردار همدان) در سالن اجتماعات کمیسیون ملی یونسکو ایران برگزار شد.
وتان فتفسکی (رئیس دفتر منطقهای یونسکو در تهران) در این نشست اظهار داشت: ایران یکی از فعالترین اعضای یونسکو از زمان تاسیس آن در سال ۱۹۴۵ است و اکنون قرار است که ما به همراه این کشور نشستهایی را به مدت یک هفته در همدان برگزار کنیم. در این نشستها سه برنامه داریم که محور همه آنها جاده ابریشم است. اینکه یونسکو تصمیم گرفته شده این سه برنامه بینالمللی در این شرایط سخت در ایران برگزار شود، به هیچ وجه اتفاقی نبوده است.
وی افزود: یکی از دلایل آن این است که ایران در بین کشورهایی که ثبت جهانی انجام دادهاند، رتبه دهم را دارد. ایران ۲۴ اثر را در یونسکو به ثبت جهانی رسانده و ۵۷ محوطه هم در فهرست موقت میراث یونسکو قرار گرفته که منتظر ثبت هستند. رسالت کمیتههایی که قرار است برگزار شود، این بوده که بتواند هماهنگیهای لازم را برای ثبت جهانی انجام دهد.
وتان فتفسکی در ادامه اظهار داشت: یکی دیگر از دلایل برگزاری این جلسات در ایران، این بوده که ایران در حفظ میراث فرهنگی فعالیتهای مفید بسیاری انجام میدهد و از این بابت پیشگام است. در این نشست که قرار است در همدان برگزار شود، ۱۵ عضو از کشورهای منطقه که از جمله آنها میتوان به هند ، ایران، افغانستان، چین ، ژاپن اشاره کرد، حضور خواهند داشت. پنجمین نشست این کمیته نیز ، سال گذشته در عشقآباد ترکیه برگزار شد و تصمیم بر این شد که حوزه تصمیمگیری این کمیته افزایش پیدا کند و بتواند کمکهای فنی را برای حفظ میراث فرهنگی ثبت جهانی شده را انجام دهد.
وی ادامه داد: در نشست اول مهرماه ۴۵ نماینده داریم که از هر کدام از پانزده کشور دو نماینده حضور خواهند داشت که یکی از آنها قدرت تصمیمگیری داشته و دیگری کارشناس در حوزه تاریخ و میراث فرهنگی است. برگزاری این سه نشست در همدان، بیش از یک هفته به طول انجامیده و ما در آنها فقط کنفرانس نداریم، بلکه در کنار آنها برنامههای فرهنگی و هنری هم خواهیم داشت. این فرصتی را برای شهرداری همدان فراهم میکند تا بیش از پیش میراث شهر خود را از طریق ارتباطاتی که در این کنفرانسها ایجاد میشود، معرفی کند. همچنین برای اعضای کمیته بازدیدهای میدانی نیز در نظر گرفته میشود که یکی از آنها بازدید از یکی از سایتهایی است در فهرست موقت ثبت یونسکو قرار گرفته و آن هگمتانه است.
رئیس دفتر منطقهای یونسکو در تهران در ادامه بیان کرد: بعد از ششمین نشست ثبتهای زنجیرهای، نشست دو روزه دیگری داریم که در رابطه با اطلس بین فرهنگی کشورهای جاده ابریشم است. این اطلس توسط کمیته یونسکو طراحی شده تا کشورهای جاده ابریشم بتوانند با هم تعاملات بهتری داشته باشند که اکنون در سایت یونسکو نیز قابل مشاهده است. یکی از اهداف این نشستها این بوده که تعاملات بین ادیان را نیز به برنامههای این اطلس اضافه کنیم. همچنین از اهداف مهم کنفرانسها در این نشست، این بوده که نشان دهد چطور فرهنگ میتواند در نزدیکترین کردن ادیان مختلف به هم تاثیرگذار عمل کند.
سعید شاهرخی(استاندار همدان) نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: بی شک گستردهترین میراث بشر میتواند راه ابریشم باشد که نه تنها در تجارت بلکه در گویش و فرهنگ نیز پیوند عمیقی را بین ملتها ایجاد کرده است. همدان امروز در گذشته هگمتانه نام داشته و تاریخی بیش از ۳ هزار سال دارد و یکی از قدیمیترین زیستگاههای بشر در ایران است.
وی افزود: بیش از ۱۸۰۰ اثر تاریخی در این استان بوده و اگر کسی بخواهد ایران را ببیند، این آثار در همدان موجود است که بیش از ۱۱۰۰ عدد آنها ثبت ملی شدهاند. همدان ۵۰۰ سال پایتخت امپراطور ایران و بزرگ بوده است.
شاهرخی در ادامه بیان کرد: بیش از ۵۰۰ عضو وابسته به سازمان جهانی گردشگری از آثار تاریخی ایران در سال گذشته بازدید کردهاند و خوشحالیم که امسال هم میزبان این رویداد بینالمللی هستیم. از سفرای کشورهای مختلف نیز دعوت میکنم تا در این رویداد حضور پیدا کنند و امیدوارم بتوانیم بهترین خدمات را ارائه کنیم.
عباس صوفی(شهردار همدان) نیز در ادامه این نشست بیان کرد: همدان از گذشته برای همه ادیان قابل احترام بوده و پیروان همه ادیان در کمال آرامش در آن زندگی میکردند. به نوعی وجود کلیسا و زیارتگاههای دیگر در کنار مساجد گواه این موضوع است. همدان جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی بسیاری داشته که امیدواریم این نشست نیز به معرفی بیشتر جاذبههای بینظیر همدان بپردازد.
وی در پایان گفت: برگزاری این نشست در همدان سبب ایجاد چند اتفاق مثبت بوده که از جمله آنها میتوان به قرائت بیانیه ثبت جهانی اشاره کرد که با توجه به میزبانی همدان قطعا توصیه به ثبت جهانی میراث همدان خواهد کرد. ثبت شهر خلاق و برگزاری پروژه دیسکتون همدان که برای شناساندن بهتر این شهر به جهان کلید میخورد نیز از جمله اقدامات مثبت این نشست به شمار میآید.