خبرگزاری کار ایران

نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری افتتاح شد

نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری افتتاح شد
کد خبر : ۱۱۸۶۴۹۵

دبیر جشنواره ملی شعر نیکوکاری معتقد است که نشان‌دادن مصادیق نیکوکاری در هنر شعر، آگاهی مردم را به سنت دینی افزایش می‌دهد و از جهت دیگر، مشوقی جدی برای امر نیکوکاری است.

به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی حوزه هنری، آئین افتتاحیه نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری با حضور جمعی از چهره‌های فرهنگی و ادبی، عصر امروز شنبه ۲ بهمن‌ماه در تماشاخانه مهر حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد. 

نیکوکاری صفت خداوند است که در ادبیات فارسی بارها عنوان شده است

سیدمهدی طباطبایی (عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی) در آئین افتتاحیه نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری گفت: بخش‌های پژوهشی جشنواره نیز می‌تواند راه اندازی شود. 

وی افزود: نیکوکاری صفت خداوند است که در ادبیات فارسی نیز بارها به آن پرداخته شده است. دایره بخشندگی خداوند در ادبیات فارسی بسیار گسترده است. خداوند در قرآن نیز با رویکرد نیکوکاری سخن می‌گوید. همچنین در کشف السرار رشیدالدین میبدی شاهد تاکید بر احسان و نیکوکاری هستیم تا آنجا که نیکوکاری و احسان را برتر از عدالت می‌داند. 

طباطبایی ادامه داد: معروف‌ترین بیتی که برای نیکوکاری می‌توان عنوان کرد از گلستان سعدی است که می‌گوید: «تو نیکویی کن و در دجله‌انداز که ایزد در بیابانت دهد باز». 

وی در پایان گفت: ادبیات فارسی ما که منشأ آن دینی است همواره بر نیکوکاری و احسان تاکید دارد. 

«هر ایرانی، یک نیکوکار» و «نیکوکاری مسئولیت اجتماعی هر ایرانی» 

مهدی توسلی (مدیر مرکز فرهنگ نیکوکاری) درباره چگونگی شکل‌گیری این جشنواره اظهار کرد: بنیاد خیریه راهبری آلاء یکی از دغدغه‌ها و مأموریت‌های اصلی خود را توسعه نیکوکاری در جامعه می‌داند و از این رو شعار «هر ایرانی، یک نیکوکار» و «نیکوکاری مسئولیت اجتماعی هر ایرانی» را سرلوحه فعالیت‌های فرهنگی خود قرار داده است. حرکت در راستای تحقق این شعار عاملی شد که مرکز فرهنگ نیکوکاری در معاونت خیرماندگارِ بنیاد آلاء شکل بگیرد. مأموریت این مرکز، تولید ایده و محتوای فرهنگی، گفتمان‌سازی، جریان‌سازی و ترویج نیکوکاری است. 

وی افزود: پرواضح است که ترویج نیکوکاری بدون مشارکت جدی نخبگان و خبرگان و چهره‌های تأثیرگذار فرهنگی، هنری و ادبی محقق نخواهد شد، از این رو یکی از اهداف جدی این مرکز، جلب مشارکت همه نخبگان فرهنگی در راستای هدف والای ترویج نیکوکاری و خیرخواهی در جامعه است. مرکز فرهنگ نیکوکاری تلاش می‌کند برای توسعه، ترویج و گفتمان‌سازی نیکوکاری در نقش تسهیل‌گر، مطالبه‌گر، پیشران و همکار، میان نهادهای حاکمیتی، مدنی و خصوصی، شبکه‌سازی نماید. امیدواریم با افتتاح اولین جشنواره ملی شعر نیکوکاری، شمعی را روشن کنیم تا با پرتوافشانی هنرمندان و شاعران به عنوان سفیران نیکوکاری، بتوانیم برای جریان‌سازی نیکوکاری در جامعه، نقش مؤثری ایفا کنیم. 

گسترش دغدغه نیکوکاری در سطح نخبگانی از دیگر اهداف جشنواره است

حجت‌الاسلام محمدمهدی خان‌محمدی (دبیر جشنواره ملی شعر نیکوکاری) اظهار کرد: تصور عرفی از مفهوم نیکوکاری این است که فردی ثروتمند بخشی از اموال خود را صرف امور خیر می‌کند، در صورتی که ما می‌خواهیم با نشان‌دادن مصادیق مختلف و متنوع نیکوکاری، این مفهوم را به عنوان امری که می‌تواند در هر لحظه زندگی جاری شود، در فرهنگ عمومی ثبت کنیم و بگوییم که هر فرد حتی به اندازه هدیه یک لبخند، می‌تواند نیکوکار باشد. از سوی دیگر بیان کنیم که نیکوکاری از جمله امور انسانی و فرامذهبی است و مختص به عقیده خاص یا جریان خاصی نمی‌باشد. 

وی افزود: نیکوکاری در سابقه ادبیات این مرز و بوم جایگاه ویژه‌ای داشته و بیشتر در قالب موعظه و پند، در ادبیات تعلیمی قابل ردیابی است اما با روی کارآمدن تعاریف مدرن هنر و شعر، این بخش ادبیات به فراموشی سپرده شده است. این جشنواره در قدم اول می‌خواهد اثبات کند که نیکوکاری نه تنها در ادبیات تعلیمی بلکه در سایر بخش‌ها و حتی در شعر مدرن امروز نیز قابل جریان است و در قدم بعدی نشان دهد که شعر نیکوکاری در کنار شعر عاشقانه، شعر آئینی، شعر دفاع مقدس و… می‌تواند واجد تشخّص باشد و مانند رودی راه خویش را در همه اعصار باز کند. 

حجت‌الاسلام خانمحمدی بیان کرد: از اهداف دیگر این جشنواره، نشان‌دادن فرهنگ نیکوکاری در قرآن و سیره اهل بیت (ع) است. از آنجایی که فرهنگ نیکوکاری یک فرهنگ انسانی است دین مبین اسلام نیز بر آن سفارش زیادی کرده است. معتقدیم نشان‌دادن مصادیق نیکوکاری در هنر شعر، آگاهی مردم را به سنت دینی افزایش می‌دهد و از جهت دیگر، مشوقی جدی برای امر نیکوکاری است. 

دبیر جشنواره ملی شعر نیکوکاری اضافه کرد: از آنجایی که نیکوکاری مصادیق متعددی دارد جشنواره می‌تواند به موضوعات متنوعی نیز بپردازد، از سوی دیگر اهداف این جشنواره زمانی به صورت کامل محقق می‌شود که در سالیان متمادی بتواند به راه خویش ادامه دهد. به همین دلیل در گامی ابتدایی موضوعات مختلفی را در نظر گرفتیم و از بین آن‌ها چهار موضوع زیر انتخاب شدند اول، همدلی، همیاری و یاری‌گری؛ دوم، پرداختن به مصادیق نیکوکاری؛ سوم، آسیب‌های اجتماعی و چهارم، نیکوکاری در سیره اهل‌بیت (ع). علاقه‌مندان آثار خود را در قالب شعر کلاسیک، نو، سپید و ترانه به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. 

بحث نیکوکاری بحث تازه‌ای در شعر فارسی نیست

علی داوودی (مدیر دفتر شعر حوزه هنری) نیز در این نشست اظهار کرد: اصل و اساس تعالیم ما ایرانی‌ها در نیکی و نیکوکاری است. انسانیت و تمایزش از غیر انسان همین نیکوکاری است. 

داودی افزود: بحث نیکوکاری بحث تازه‌ای در شعر فارسی نیست اما اینکه در قالب جشنواره‌ای به آن پرداخته شود نوید بخش رویدادهای خوبی در ترویج فرهنگ نیکوکاری است. ما در حوزه هنری کنار این جشنواره هستیم و آن را یاری خواهیم کرد. 

وی در ادامه گفت: دین مبین اسلام همواره تاکید و تشویق به نیکوکاری می‌کند. 

داودی افزود: وقتی صحبت از نیکوکاری و نیکی می‌شود دو مسئله مطرح است: اول، تعالیم محوری و کلیدی قوم ایرانی: پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک بوده و نیکی جزئی از مهمترین اصول انسانی ایرانی است. ما در گزاره‌های ملی هم توصیه به نیکی داشته‌ایم، دوم، دین اسلام و قرآن همواره به نیکی و نیکوکاری تشویق کرده‌اند. اما چیزی که امروز می‌خواهیم درباره آن صحبت کنیم این است که از گذشته، شاعران کشورمان به ترویج نیکوکاری اهتمام داشته‌اند. مانند حافظ که می‎گوید: «نیکی به جای یاران، فرصت شمار یارا». اینها ترجمه همان صحبت‌هایی است که در فرهنگ ایرانی و دینی می‌بینیم و حتی در شعر نو هم که فکر می‌کنیم مدار دیگری را پیش گرفته، نمونه‌هایی را می‌بینیم که نشأت گرفته از همان دو اصل است مانند آی آدم‌های نیما یوشیج. به فصل خاصی از نیکوکاری می‌خواهم اشاره کنم که به تازگی با آن مواجه بوده‌ایم و آن همین بحث مدافعان سلامت است که عرصه‌های مختلفی از نیکوکاری در آن نمودار است و با شعر می‌توانیم این مجاهدت‌های نیکوکارانه را بازتاب دهیم. 

هرچه نیکوکاری کنیم کم است

حجت‌الاسلام والمسلمین علی دیانی (مدیرعامل بنیاد خیریه آلاء) نیز در افتتاحیه نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری گفت: مردم ایران ملت امیر المومنین علی علیه السلام هستند و چنین مردمی بی‌شک نیکوکار خواهند بود، چرا که حضرت علی علیه برای شاد کردن دل کودکان برایشان وقت می‌گذاشت و با آن‌ها بازی می‌کردند. 

دیانی افزود: ما پیرو همان بانویی هستیم که شب عروسی‌اش لباس عروسی‌اش را به سائلی داد. با چنین داشته‌هایی شکی در نیکوکاری و رواج آن نیست. این ملت پیرو چنین بزرگوارانی هستند پس باید نیکوکارترین جامعه را داشته باشیم. 

وی ادامه داد: هر جامعه‌ای که اهل نیکوکاری باشد آباد خواهد شد و به افزایش آمادگی دل‌ها برای ظهور یگانه منجی عالم بشریت حضرت مهدی عج الله تعالی فرجه الشریف کمک خواهد کرد. 

دیانی در ادامه گفت: بالاتر از هر نیکوکاری و خوبی باز هم هست در نتیجه هرچه نیکوکاری کنیم کم است. جامعه‌ای که نیکوکار نباشد هرچه هم از نظر اقتصادی توسعه یابد اما باز هم رشد و تعالی و پویا و پر نشاطی را نخواهند یافت. مواسات از راههای این عاقبت بخیری در هر ملتی است. 

دیانی در پایان تاکید کرد: ما در خیریه آلاء آماده هرگونه یاری این جشنواره هستیم. 

در ادامه آئین افتتاحیه نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری، از پوستر نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری رونمایی به عمل آمد و جمعی از شاعران همچون ناصر فیض، علی‌محمد مودب، محمدسعید میرزایی، امید مهدی‌نژاد، محمدمهدی سیار، میلاد عرفان‌پور، حسین مؤدب و فاطمه نانی‌زاد به شعرخوانی پرداختند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز