خبرگزاری کار ایران

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی؛

ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران به ۸۰ میلیون تن رسید

ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران به ۸۰ میلیون تن رسید
کد خبر : ۱۰۳۵۴۹۹

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: امسال با بهره‌برداری‌های جدید ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران به ۸۰ میلیون تن رسیده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، بهزاد محمدی، در مراسم افتتاح چهاردهمین نمایشگاه ایران‌پلاست اظهار داشت: این نمایشگاه با حضور ۲۰۰ شرکت داخلی برگزار می‌شود که ۱۴ شرکت دانش‌بنیان نیز در این نمایشگاه حضور دارند.

وی افزود: بیش از ۲۰۰ بازرگان از کشورهای هند، ترکیه، آذربایجان، بوسنی، عراق، سوریه، اردن، افغانستان، کنیا، اقلیم کردستان عراق در این نمایشگاه حضور خواهند و همزمان، برگزاری نمایشگاه مجازی با حضور ۷۲ شرکت داخلی و دو شرکت خارجی نیز به مدت دوهفته برنامه‌ریزی شده است.

معاون وزیر نفت تصریح کرد: رشد تقاضای سالانه محصولات پتروشیمی ۴.۵ درصد است و در دهه‌های آینده شیب مصرف با افزایش خیره‌کننده‌ای روبه‌رو خواهد بود.

وی ادامه داد: هم‌اکنون تولید پلیمرهای عمومی ۹ میلیون تن است که با بهره‌برداری از طرح‌های جدید تا ۱۴۰۴ به ۲۱ میلیون تن می‌رسد.

محمدی گفت: در سال ۱۴۰۴ با طرح‌های راهبردی تولید پروپیلن به ظرفیت ۴.۵ میلیون تن می‌رسیم.

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به اینکه مجموع ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی با بهره‌برداری از ۱۰ طرحی که امسال محقق شد از ۶۵.۸ میلیون تن در ابتدای سال به ۸۰ میلیون تن افزایش یافته است، ادامه داد: هم‌اکنون ۴۰ میلیون تن خوراک معادل ۹۰۰ هزار بشکه در روز در ۶۰ مجتمع تولیدی کشور به مصرف می‌رسد.

محمدی افزود: هم‌اکنون ۳۵ میلیون تن محصول نهایی و قابل فروش در کشور تولید می‌شود که ۷۲ درصد صادر و ۲۸ درصد در داخل مصرف می‌شود، ۷۷ نوع شیمیایی و ۱۸ نوع انوع پلیمر در قالب ۳۳۴ گرید در کشور تولید می‌شود و در پایین‌دست پتروشیمی به مصرف می‌رسد.

وی رشد تقاضای جهانی محصولات پتروشیمی را ۴.۵ در مقابل یک درصد فرآورده‌های نفتی اعلام کرد.  

 این مقام مسئول گفت: در دهه‌های آتی، شیب مصرف فرآورده‌های نفتی کاهش می‌یابد، اما مصرف فرآورده‌های پتروشیمی با شیب خیره‌کننده‌ای رو به افزایش است، بنابراین لازم است در توسعه کلان کشور به توسعه صنعت پتروشیمی بیشتر و جدی‌تر توجه و تمرکز کرد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون ۹ میلیون تن انوع پلیمر در کشور تولید می‌شود، این عدد با بهره‌برداری از طرح‌های جهش سوم که در حال ساخت هستند در سال ۲۰۲۵ به ۲۱ میلیون تن با ۱۲۰ درصد رشد می‌رسد.

محمدی، سهم ایران از تولید سالانه ۴۲۰ میلیون تنی پلیمرها در جهان را ۲ درصد اعلام کرد. 

وی افزود: تولید پلیمرها در جهان به ۵۳۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید و سهم ایران از این سبد در سال ۱۴۰۴ به ۴ درصد افزایش می‌یابد.

وی در بحث پلیمرهای پرمصرف، با اشاره به اینکه اکنون ظرفیت تولید پلی‌اتیلن ۵.۱ میلیون تن است، ادامه داد: از سال ۱۴۰۱ تولید طرح‌های پلیمری آغاز می‌شود و با تکمیل طرح‌های جهش سوم و طرح‌های خوراک ترکیبی به عدد ۱۳ میلیون تن پلی اتیلن در سال ۱۴۰۴ می‌رسیم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه ظرفیت تولید پروپیلن از مجموع پالایشگاه و پتروشیمی حدود یک میلیون تن است و پروپیلن خاویار صنعت پتروشیمی است، گفت: در سال ۱۴۰۰ یک طرح پلی‌پروپیلن خمین به بهره‌برداری می‌رسد و به ظرفیت ۱.۲ میلیون تن می‌رسیم، اما در سال ۱۴۰۴ با اجرای طرح‌های راهبردی تولید این محصول به عدد ۴.۵ میلیون تن می‌رسد.

وی یکی از گلوگاه‌ها در توسعه طرح‌های تولید پروپیلن را تأمین دانش فنی عنوان و اظهار داشت: دانش فنی پروپیلن از متانول و گاز طبیعی کسب شده و همین‌طور طرح PDH سلمان فارسی در حال اجراست و با مجموع طرح‌های MTP، GTP  و PDH در سال ۲۰۲۵ به ظرفیت ۴.۵ میلیون تن می‌رسیم، اکنون طرح‌های GTPP اسلام‌آباد غرب که روز شنبه (۱۸ بهمن‌ماه) عملیات اجرایی آن آغاز شد، MTP  گروه فاتح، PDH  سلمان فارسی، PDH هیرسا پلیمر، PP ایلام در این زمینه فعال هستند.

وی با بیان اینکه ظرفیت تولید PET از پتروشیمی تندگویان ۹۰۰ هزار تن است، اظهار کرد: طرح محب در چند ماه آینده با ۸۰ هزار تن ظرفیت و فرساشیمی در سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسد، در مجموع تولید پت به ۱۳۰۰ هزار تن می‌رسد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پلی استایرن را از پلیمرهای ویژه و گران‌قیمت عنوان کرد و ادامه داد: اکنون ۸۷۰ هزار تن ظرفیت داریم و در سال ۱۴۰۱ با بهره‌برداری از طرح دالاهو در عسلویه و پارک استایرن به ۹۹۰ هزار تن می‌رسیم.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون از واحدهای تبریز و قائدبصیر ABS تولید می‌شود، تصریح کرد: پلیمر پادجم که در سال ۱۴۰۱ عملیاتی می‌شود از این تولید پایین عبور می‌کنیم و به ظرفیت ۳۳۰ هزار تن در سال می‌رسیم.

محمدی با اشاره به اینکه این سه دسته پلیمر عنوان‌شده وابسته بهBTX، هم بنزن و پارازایلین است که هم‌اکنون عمده آن در پتروشیمی نوری تولید می‌شود، گفت: برای عبور از این وضع سه طرح مهم خوراک ترکیبی هرمز، آریا و کیان، تعریف شده است که با اجرای این سه طرح وضع ما در حوزه بنزن و پارازایلین مناسب می‌شود و توسعه پلیمرها سرعت بیشتری می‌گیرد.

معاون وزیر نفت سرمایه‌گذاری در واحدهای پی‌وی‌سی بالاست و سرمایه‌گذاران کمتر از این طرح استقبال می‌کنند و اکنون ۸۵۰ هزار تن ظرفیت در این بخش داریم، ادامه داد: به‌تازگی گروه تدبیر طرحی را در بندرعباس برای تولید PVC اعلام کرده که در حال بررسی است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ظرفیت تولید RUBBER اکنون ۱۶۰ هزار تن در کشور است، افزود: ظرفیت تولید این محصول در سال ۱۴۰۲ با بهره‌برداری از طرح‌های صدف و پادجم به عدد ۳۵۰ هزار تن خواهید رسید.

وی یادآور شد: اکنون ۲۷ مجتمع از ۶۰ مجتمع تولیدی فعال در کشور پلیمری هستند که در سال ۱۴۰۴ با تحقق جهش سوم صنعت پتروشیمی، مجموع مجتمع‌ها به ۱۱۳ مجتمع و شمار مجتمع‌های پلیمری به ۵۰ می‌رسد.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه فروش پلیمرها اکنون از ۹ میلیون تن ۵۴ درصد صادر و ۴۶ درصد در داخل مصرف می‌شود، گفت: در شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلاش می‌شود افزایش تولید و متنوع‌سازی محصول محقق شود و در سمت وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نیز باید بر تکمیل زنجیره ارزش در پایین‌دست و تکمیل زنجیره ارزش به‌منظور مصرف این مقدار از تولید تمرکز بیشتری شود.

وی با اشاره به اینکه در کل ۸۵ نوع کاتالیست به ارزش سالانه ۲۷۰ میلیون دلار در صنعت پتروشیمی مصرف می‌شود، گفت: سهم پلیمری‌ها از این سبد ۵۰ میلیون دلار است و تا امروز ۲۰ نوع را ایرانی‌سازی کردیم که معادل ۱۲۵ میلیون دلار در سال است و تا ۱۴۰۱، ۳۶ نوع دیگر بومی‌سازی می‌شود و این عدد به ۱۹۵ میلیون دلار می‌رسد. 

وی خاطرنشان کرد: در پایان سال ۱۴۰۰، ۷۰ درصد کاتالیست‌های موردنیاز صنعت پتروشیمی داخلی‌سازی می‌شود و در مجموع در این صنعت ۶۵ دانش فنی فرآیند مصرف می‌شود که از این تعداد تا به امروز هفت دانش فنی بومی‌سازی شده است و تا سال ۱۴۰۰ این عدد به ۱۰ دانش فنی می‌رسد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز