مدیرکل ورزش و جوانان استان تشریح کرد؛
گرامیداشت هفته فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای در فارس/ زورخانه تاریخی شیراز در آستانه نابودی

مدیرکل ورزش و جوانان استان فارس بر اهمیت ترویج منش پهلوانی و اخلاقمداری در ورزش تأکید کرد.
به گزارش ایلنا، رحیم خداجو امروز ۲۳ فروردین در نشست خبری به مناسبت گرامیداشت هفته فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای اظهار داشت:هیئتهای ورزشی با ترویج فرهنگ پهلوانی، زمینهساز پرورش ورزشکارانی با خلقوخوی جوانمردی هستند. هدف ما گسترش این فرهنگ در تمامی رشتههای ورزشی و حفظ آن برای نسلهای آینده است.
خداجو با اشاره به وجود ۸۴ زورخانه فعال در سطح استان و ۲۶ زورخانه در سطح شهرستان شیراز، افزود: ورزش زورخانهای در شهرستانهای فارس در حال توسعه است و بهعنوان بخشی از فرهنگ و تاریخ ایران، مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار دارد.
وی همچنین از الگوبرداری از پهلوانان تاریخی مانند پوریای ولی سخن گفت که با ازخودگذشتگی، نام خود را در تاریخ ایران جاودانه کردند.
برنامهریزی فرهنگی برای ششماهه اول ۱۴۰۴
رئیس گروه فرهنگی ادارهکل ورزش و جوانان فارس، نیز در این نشست از برنامهریزی جامع برای مناسبتهای فرهنگی و ورزشی در ششماهه اول سال ۱۴۰۴ خبر داد.
نصیر پیرانی گفت: مناسبتهای ملی و مذهبی با محوریت فرهنگ پهلوانی برنامهریزی شده و منابع مالی لازم برای هیئتهای ورزشی تأمین شده است.
آزادسازی زندانیان و اهدای مدال به شهدا
رئیس سازمان بسیج ورزشکاران فارس نیز با اشاره به فعالیتهای فرهنگی این سازمان، اعلام کرد: از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳، تعداد ۵۶ زندانی جرائم غیرعمد با حمایت ورزشکاران آزاد شدهاند که سه مورد آن توسط گروه جهادی شهدای گمنام انجام شده است.
سرهنگ مسعود اسکویی، افزود: طی چند سال اخیر، ۱۷ ورزشکار مدالهای خود را به شهدا تقدیم کردهاند.
ورزش زورخانهای، میراث جهانی یونسکو
اسکویی با تأکید بر جایگاه ویژه ورزش زورخانهای بهعنوان بخشی از فرهنگ و تاریخ ایران، اظهار داشت: این ورزش که بهعنوان میراث معنوی بشریت در یونسکو ثبت شده، نمادی از ملیت و مذهب ایرانیان است. ورزش زورخانهای پیش از آنکه یک رشته ورزشی باشد، یک فرهنگ و آئین باستانی است که با ارزشهای پهلوانی و فروتنی گره خورده است.
زورخانه تاریخی شیراز در آستانه نابودی
رئیس هیئت ورزش زورخانهای و پهلوانی استان فارس، هشدار داد: یکی از قدیمیترین زورخانههای جنوب کشور در شهر شیراز، که میراثی ارزشمند از فرهنگ پهلوانی است، در معرض تخریب و تغییر کاربری تجاری قرار دارد.
سید حسن حسینی افزود: این زورخانه که ۵ سال است تعطیل شده، به دلیل مالکیت خصوصی سه دانگ آن، در وضعیت بحرانی قرار گرفته و خطر از دست رفتن این اثر تاریخی بیش از پیش احساس میشود.
تلاشهای بینتیجه برای ثبت ملی
حسینی با ابراز تأسف از بینتیجه ماندن پیگیریها برای حفظ این زورخانه اظهار داشت: ما بارها با اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس مکاتبه کردهایم تا این زورخانه به عنوان اثری ملی ثبت شود. هدف ما این بوده که یگان حفاظت میراث فرهنگی جلوی تخریب آن را بگیرد، اما متأسفانه تاکنون این تلاشها به سرانجام نرسیده است.
وضعیت دیگر زورخانههای شیراز
رئیس هیئت ورزش زورخانهای و پهلوانی استان فارس در ادامه افزود: در شیراز، زورخانه آستانه با مرمت اصولی همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد و شرایط مناسبی دارد. زورخانه پولاد اما در مجموعه زندیه، که در سال ۹۷ با مشکلاتی مواجه شده بود، در اوایل سال ۹۸ تحویل گرفته شد، اکنون در خطر تخریب است. اینزورخانه به دلیل قدمت و اهمیت تاریخیاش، قلب فرهنگ پهلوانی شیراز محسوب میشود و از دست دادن آن خسارتی جبرانناپذیر خواهد بود.
درخواست فوری برای نجات میراث پهلوانی
حسینی با تأکید بر لزوم اقدام عاجل برای حفظ این میراث فرهنگی گفت: از همه نهادهای مسئول، بهویژه اداره کل میراث فرهنگی و شهرداری شیراز، درخواست داریم که برای نجات این زورخانه تاریخی وارد عمل شوند.
ما همچنین از مردم و دوستداران فرهنگ پهلوانی میخواهیم با حمایت خود، مانع از تبدیل این مکان مقدس به فضایی تجاری شوند. حفظ این زورخانه نهتنها وظیفهای فرهنگی، بلکه بخشی از هویت تاریخی ماست.
حسینی در پایان خاطرنشان کرد: زورخانهها نماد جوانمردی، اخلاق و معنویت هستند و نباید اجازه دهیم این میراث گرانبها قربانی بیتوجهی یا منافع تجاری شود.
وی برنامههای هفته فرهنگ پهلوانی را نیز اعلام کرد که به شرح زیر است:
شنبه، ۱۳ شوال: فرهنگ پهلوانی، رسانه، فرهنگ و هنر
یکشنبه، ۱۴ شوال: فرهنگ پهلوانی و ولایتمداری
دوشنبه، ۱۵ شوال: ترویج ورزش زورخانهای
سهشنبه،۱۶شوال: هماندیشی و دانشافزایی
چهارشنبه، ۱۷ شوال: تجلیل از مروجین فرهنگ پهلوانی و جوانمردی
پنجشنبه، ۱۸ شوال: فرهنگ پهلوانی، ایثار و شهادت
جمعه، ۱۹ شوال: فرهنگ پهلوانی وحدت ملی و انسجام اجتماعی