رییس انجمن علمی جنگلبانی ایران:
روند تخریب جنگلهای شمال برسیاق گذشته باشدت در جریان است
رییس انجمن علمی جنگلبانی ایران گفت: روند تخریب جنگلهای شمال کشور، بر سیاق گذشته با شدت در جریان است و متاسفانه پروژههایی که بدون مطالعه اجرا شده میزان آسیبها را بیشتر کردهاست. اجرا کنندگان طرحها هنوز نمیدانند دقیقا به دنبال کشاوری، صنعت یا گردشگری و... هستند.
به گزارش ایلنا، هادی کیادلیری، رئیس انجمن علمی جنگلبانی ایران با بیان اینکه روند تخریب جنگلهای شمال کشور، بر سیاق گذشته با شدت در جریان است و متاسفانه پروژههایی که بدون مطالعه اجرا شده میزان آسیبها را بیشتر کردهاست. اجرا کنندگان طرحها هنوز نمیدانند دقیقا به دنبال کشاوری، صنعت یا گردشگری و... هستند.
وی ادامه داد: در حالیکه مجریان طرحها ارزیابی منطقهای مناسبی انجام ندادهاند، ایدههایی اجرا میشود که تنها برای جذب مردم به ماندن در منطقه است، متاسفانه بسیاری از این پروژهها فنی و علمی نیستند و نتایج آن حتی در کوتاه مدت نیز میتواند فاجعه بار باشد. شاید در کوتاه مدت انبساط و گشایشی صورت گیرد اما در دراز مدت، فاجعه به بار خواهد آورد. برای نمونه پروژه دریاچه ارومیه که در کوتاه مدت شغل، درآمد و کشاورزی ایجاد کرد اما بعداز مدتی اثرات ناخوشایند بسیار و فاجعه باری به دنبال داشت.
رییس انجمن علمی جنگلبانی ایران خاطرنشان کرد: محتوای بسیار از پروژههای زیست محیطی در کشور ما همینگونه هستند و امیدوارم رئیسجمهور و تیمی که همراه او در سفر گیلان هستند، با توجه به نظرات کارشناسانه درباره محیط زیست تصمیم گیری کنند. مسئلهای که اکنون از تهدیدهای جدی برای جنگلهای شمال است و آن منطقه را تهدید میکند، تغییر اکوسیستم است که جنگلهای آن منطقه را نابود میکند و متاسفانه بودجه مناسبی نیز برای رفع معضلات در نظر گرفته نشدهاست.
کیادلیری با بیان اینکه برای حل مشکلات زیست محیطی به شدت کمبود اعتبار و کمبود کارشناس وجود دارد، ادامه داد: دولت باید هر چه سریعتر مانع تغییر کاربری در جنگلها شود و در ادامه از مهمترین و ضروریترین اقداماتی که باید انجام گیرد حل معضل مربوط به زبالههایی است که در جنگلها تخلیه میشود. معضل دیگر این است که اکنون ساحل خزر در اختیار ارگانهای مختلف قرار گرفته و مردم از ساحل هیچ سهمی ندارند.
وی ادامه داد: این موارد مشکلات بزرگی است و اگر دولت قصد دارد کاری کند باید ارزشمند و تاثیرگذار باشد در غیر این صورت پروژههای کوچکی که به شکل بد اجرا شوند بیش از آنکه مفید باشند تاثیرات مخرب خواهند داشت. دولتها به دنبال توسعه هستند و متاسفانه این توسعه مد نظر آنها بیقاعده انجام میشود. برای مثال بزرگراهها ساخته میشود و مردم به مناطق شمال کشوربه راحتی دسترسی پیدا میکنند اما سئوال این است مردم را به کجا میبریم؟
رییس انجمن علمی جنگلبانی ایران تصریح کرد: متاسفانه بیش از هر چیز بر توسعه گردشگری مناطق شمال کشور تاکید میشود اما حتی سرویس بهداشتی هم برای گردشگرها در نظر گرفتهنشدهاست. پروژههای بسیاری برای عکس یادگاری و تبلیغات سیاسی در کشور کلید میخورد اما اکثریت آنها بدون بررسی علمی است. از اقدامات خوبی که دولت انجام دادهاست، تصویب قانون تنفس جنگلها است که تا چندین سال نباید درختها قطع شوند اما این قانون به تنهایی کافی نیست
کیادلیری با بیان اینکه اکنون نیاز به اعتبار حرف اول را میزند، خاطرنشان کرد: اگر جلوی نابودی و روند تخریب با این قانون گرفته شود در کنار آن باید بودجهای برای حافظت و احیاء در نظر گرفته شود در حالی که سهم بودجه کنونی بسیار کم است و حتی در حد بودجه یک تیم فوتبال هم نیست.
وی تاکید کرد: امید است رئیسجمهور به دنبال توسعه قاعدهمند باشد و قانونگذاران و سیاستمداران با توجه به نظر کارشناسان کمک کنند تا مشکلات برطرف شود. در غیر این صورت کارشناسان، اندیشمندان و فعالان محیطزیست در برابر شرکت های بزرگ که تنها به فکر منفعت خود هستند، حتما شکست خواهند خورد.