مرتضی لطفی در گفتوگو با ایلنا:
شستا توانایی تامین مواد اولیه بسیاری از کارخانههای داخل کشور را دارد/افزایش تعرفه کالاهای خارجی باید در دستور کار قرار گیرد
مدیرعامل شستا اعتقاد دارد: مناطق آزاد اقتصادی با ایجاد فروشگاهها و هایپرمارکتهای بزرگ و ارائه سهم ارزی به افراد، مشوق مصرف کالاهای خارجی هستند. نباید میزان تعرفهها را در گمرکات تا این حد پایین نگه داشت که کالاهای خارجی بسیار ارزانتر از کالاهای داخلی بهدست مصرفکننده برسند.
مرتضی لطفی (مدیرعامل شستا) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، گفت: حمایت از تولید ملی و کالای ایرانی باتوجه به تاکیدی که مقام معظم رهبری بر این موضوع دارند، ، یک کار سه وجهی بین دولت، تولیدکننده و مصرفکننده است. متاسفانه در سنوات گذشته، بهدلیل عدم اصلاح ساختار ارکانی، در تحقق این برنامه چندان توفیقی ایجاد نشد. به نظر من در این حوزه، در ابتدای کار، مسئولیتها باید تفکیک شوند.
وی تاکید کرد: اینکه چرا امروز ما نمیتوانیم در بسیاری از کنوانسیونها یا سازمانهای بینالمللی حضور موثر و فعال داشته باشیم، بهاین خاطر است که مسیر صحیح و برنامه منسجم برای دستیابی به تولید کالاهای ارزانقیمت با رعایت مصالح تمامی دستاندرکاران این عرصه، اعم از کارگر و متخصصانی که درون پروسه تولید هستند تا آنانکه مصرفکننده هستند، نداریم. متاسفانه بهرغم تاکیدات مقام معظم رهبری، در ابتدای امر، همه مسئولان و مقامات به این عرصه ورود میکنند و یکسری اقدامات اولیه و پیشپاافتاده انجام میدهند اما به ماهیت کار توجه چندانی نمیکنند.
وی افزود: مساله حمایت از تولید ملی و کالای ایرانی مزایای بسیار زیادی دربرخواهد داشت، از قبیل ارزآوری، اشتغالزایی، تثبیت مشاغل، رشد اقتصادی، توسعه، توقف خروج سرمایههای کشور و حتی جلوگیری از نفوذ بیگانگان. بهشخصه معتقدم نکته آخر از این لحاظ باید جدی گرفتهشود که بخشی از نفوذ خارجی از طریق واردات کالاهای خارجی صورت میگیرد. اگر فرهنگ استفاده از تولیدات داخلی عمومیت و گسترش یابد، جلوی ورود سالانه 22هزار میلیارد کالای قاچاق به داخل کشور هم گرفته میشود. بهقول آقای ترکان، وقتی یک راسته چندین کیلومتری در شمال کشور به فروش و عرضه کالاها و برندهای خارجی اختصاص داده میشود، یقینا بخش عمدهای از آنها از کالاهای قاچاق تامین میشود چراکه مسائل ارزی و بانکی خود موانعی ایجاد میکنند که موجب میشود این حجم بالا از کالا به سادگی در جایی متمرکز نشوند.
لطفی، در رابطه با وظایف دولت در عرصه حمایت از تولید داخلی نیز گفت: دولت باید تلاش کند تا تعرفهها را اصلاح کرده، از تولید داخلی (حتی در قالب تسهیلات ارزان قیمت) برای کاهش هزینههای تولید حمایت کند. همچنین دولت در کاهش قیمت تمامشده و رقابتی کردن عرصه تولید داخلی سهم زیادی دارد و باید سهمش را انجام دهد. بهاعتقاد من، با درنظر گرفتن هزینههای کنونی تولید و میزان فعلی نرخ سود بر تسهیلاتی که تولیدکنندهها بابت نوسازی و بهینهسازی ماشینآلات و خط تولیدشان دریافت میکنند، قطعا قادر نخواهند بود کالایی را تولید کنند که بهلحاظ ریالی در سبد هزینه خانوار تعریف شود. دولت در این عرصه باید ورود کند.
مدیرعامل شستا تاکید کرد: اگر قرار است منافع ملی حفظ شود و در عینحال فقر کاهش یابد، اشتغالزایی شود و توسعه اقتصادی حاصل شود، تولیدات داخلی باید با کیفیت بالا عرضه شوند تا مصرفکنندگان مجبور به پرداخت هزینههای جانبی برای آنها نشوند. از این لحاظ، تولیدکننده، وظیفه کیفیسازی و عرضه محصول با قیمتتمامشده بهصرفه را دارد. بعلاوه، تولیدات باید در معرض ارزیابی قرار گیرند. انجام چنین اقداماتی، باعث بالارفتن ظرفیت تولید، اشتغالزایی، توسعه فعالیت و افزایش نقدینگی کارخانجات و شرکتهایی میشود که بهخاطر واردات بیرویه، مجبور به تولید زیر ظرفیت شدهاند. این امور در نهایت به بالارفتن کیفیت تولیدات داخلی و رقابتیتر شدن عرصه تولید ملی منجر میشوند. ازجمله دیگر مشکلات عرصه تولید در کشور فقدان یک نظام منسجم ارزیابی خدمات پس از فروش است که آن هم باید در دستور کار قرار گیرد.
لطفی، وضعیت کنونی مناطق آزاد اقتصادی کشور را نامطلوب ارزیابی کرد و گفت: سیاستهای مناطق آزاد باید اصلاح بشوند. امروز مناطق آزاد اقتصادی کشور با ایجاد فروشگاهها و هایپرمارکتهای بزرگ و ارائه سهم ارزی به افراد، مشوق مصرف کالاهای خارجی هستند. نباید میزان تعرفهها را در گمرکات تا این حد پایین نگه داشت که کالاهای خارجی بسیار ارزانتر از کالاهای داخلی بهدست مصرفکننده برسند. بنابراین قانون مناطق آزاد اقتصادی به شکلی که اکنون هست، صحیح نیست و باید اصلاح شود.
وی اظهار داشت: بحث حمایت از کالای ایرانی یکی از مهمترین مباحثی است که در سالهای اخیر در راستای حمایت از تولید داخلی مطرح شدهاست. بنابراین همانطور که پیشتر هم اشاره کردم، تحقق شعار امسال وابسته به تحقق یک توافق سهجانبه بین دولت، تولیدکننده و مصرفکننده است. همه اینها مسئولیتها و تعهداتی دارند اما مسئولیت دستگاههای دولتی در این عرصه بسیار حائز اهمیت است. همانطور که حرمت امامزاده را متولی آن نگاه میدارد، مسئولان دولتی نیز باید تعهد لازم را در حمایت از تولید داخلی نشان دهند تا فرهنگسازی صورت بگیرد.
مدیرعامل شستا در پایان گفت: ما در سازمان شستا به عنوان یک تولیدکننده و مصرفکننده بزرگ قطعا این موضوع را در برنامههایمان بهعنوان یک دستور کار مهم اعمال میکنیم و شرکتهای زیرمجموعهمان را مکلف میکنیم که از کالاهای داخلی استفاده کنند. همچنین، ما امروز میتوانیم این ادعا را مطرح کنیم که توانایی تامین بسیاری از مواد اولیه شرکتها و کارخانههای داخل کشورمان را داریم.