یک مقام کارگری در پاسخ به توصیه مسئولان سازمان تامین اجتماعی:
کارگران نمی توانند بر تهیه شدن لیست بیمه نظارت کنند
دبیر کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور میگوید: کارگران هرگز نمیتوانند بصورت مستمر بر چگونگی تنظیم شدن لیست بیمهها نظارت کنند و این وظیفه ماموران سازمان تامین اجتماعی است که مراقب عملکرد کارفرمایان باشند.
«رحمتالـله پورموسی» در واکنش به اظهارات روز گذشته معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی مبنی براینکه کارگران بیمه شده در زمان تنظیم لیست حق بیمه به وسیله کارفرما خود دقت لازم را به عمل بیاورند، گفت: حتی در منظمترین کارگاهها نیز همه کارگران نمیتوانند از جزئیات لیست بیمه خود مطلع شوند.
وی همچنین در پاسخ به این بخش از گفتههای معاون فنی و در آمد سازمان تامین اجتماعی مبنی براینکه «کارگران پس از اطمینان از چگونه تهیه شدن لیست بیمه آنرا امضا نمایند»، یادآور شد: تا آنجا که همه میدانند در بیشتر کارگاهها لیست بیمه توسط معاونت اداری به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز میشود.
این مقام کارگری افزود: حتی در مورد مبلغ مزد ماهانه نیز که بصورت مستقیم به شخص کارگر تعلق میگیرد، دیگر این روزها رویه پرداخت عوض شده است و بیشتر کارگران تا قبل از آنکه پولی به شماره حساب آنها واریز نشود از میزان دریافتی خود مطلع نمیشوند.
وی با یادآوری اینکه به موجب مواد ۴۷ و ۱۰۲ قانون تامین اجتماعی، این بازرسان سازمان تامین اجتماعی هستند که باید با بررسی مدارک مربوط به هرکارگاه از صحب پرداخت شدن به موقع حق بیمه کارگران مطلع شوند، افزود: از مسئولان سازمان تامین اجتماعی گفتن چنین توصیههایی بعید است.
پورموسی افزود: غیر منطقی بودن چنین حرفی از آنجایی آغاز میشود که در وضعیت اقتصادی امروز هیچ کارفرمایی نمیتواند لیست بیمه کارگران شاغل در کارگاهش را به موقع پرداخت کند و خود مسئولان سازمان تامین اجتماعی بهتر از همه میدانند که تاخیرهای چند ماهه در پرداخت لیست حق بیمهها به امری عادی تبدیل شده است.
رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان خراسان رضوی ادامه داد: حتی اگر این مشکلی در پرداخت به موقع لیست حق بیمه وجود نداشته باشد، هیچ کارفرمایی بابت لسیت حق بیمه از کارگر امضا نمیگیرد و خود آقایان بهتر میدانند که با اجرای سیاست ترویج دولت الکترونیک تا مدتی دیگر از لیستهای چند صفحهای حق بیمه که تا همین چند سال پیش رایج بودند اثری برجای نخواهد ماند.
این فعال صنفی کارگری بایادآوری اینکه در طول ساعات کاری، کارگر موظف به انجام وظیفه سازمانی خود است، افزود: به فرض آنکه کارگران بخواهند از امروز به توصیه اخیر معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی عمل کنند و برچگونگی تهیه لیست حق بیمه و صحت آن نظارت کنند آنگاه آیا بازهم در پس شغلی خود حضور خواهند داشت؟
پورموسی گفت: اجرای این توصیه اگر باعث نشود تا کارگری را به دلیل کم کاری اخراج شود دستکم باعث میشود تا کافرما به دلیل کم کاری از مبلغ دستمزد و حق بیمهای معین شده برای کارگر بکاهد.
پورموسی گفت: اگر لیست بیمه کارگران در سایت سازمان تامین اجتماعی در دسترس کارگران قرارگیرد بسیاری از مشکلات زمان بازنشستگی یا بیمه آسیب دیدگی ناشی از کار را کاهش میدهد
وی در توضیح اهمیت اطلاع کارگران از جرئیات لیست حق بیمه آنها گفت: امکان دسترسی کارگران به خدمات مختلف درمانی و بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی با پرداخت به موقع و صحیح مبلغ حق بیمه در ارتباط است اما این وظیفه اصلی سازمان تامین اجتماعی است.
به گفته پورموسی جدا از آنکه نمیتوان از فرد فرد کارگران انتظار داشت که برچگونگی واریز حق بیمه خود توسط کارفرما نظارت کنند، حتی نهادهای صنفی کارگری نیز به دلیل محدودیتهایی که برای فعالیت دارند قادر به انجام چنین رسالتی نیستند.