الزام کارفرمایان اوکراینی در بکارگیری معلولان در محیط کاری
کنفدراسیون کارفرمایان اوکراین (CEU) برای ایجاد محیطهای کاری مناسب معلولان، بسیاری از محیطهای کار این کشور را با کمک سازمان جهانی کار مجهز کرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا به نقل از پایگاه خبری سازمان جهانی کار، شرکتهای اوکراینی با تبدیل برخی ظرفیتهای این کشور به فرصت، شرایط را برای افزایش اشتغال در اوکراین فراهم کردند. برای مثال، پس از کمبود نیروی کار ناشی از جنگ این کشور با روسیه، افراد دارای معلولیت و زخمیهای جنگ را استخدام میکنند.
کنفدراسیون کارفرمایان اوکراین (CEU) برای ایجاد محیطهای کاری مناسب معلولان، بسیاری از محیطهای کار این کشور را با کمک سازمان جهانی کار مجهز کرده است. قبل از جنگ، اوکراین میزبان ۲.۷ میلیون نفر معلول در این کشور بود. از بین افرادی که در سن کار بودند، از هر شش نفر معلول فقط یک نفر شاغل بود. امروزه این عدد به دلیل جنگ به طور قابل توجهی افزایش یافته و بکارگیری معلولان را ضروریتر ساخته است.
البته در عین حال، بسیاری از شرکتها مطمئن نیستند که آیا میتوانند بهشکل قابل قبولی معلولیتهای معلولین را در محیط کار خود بپذیرند؛ بهویژه آن دسته معلولانی که از خط مقدم جنگ با معلولیت جسمی یا آسیبهای روانی شدید بازمیگردند، برای بکارگرفته شدن در محیط کار، مشکل دارند. این ابهام و تردید شرکتها باعث میشود که کسبوکارها در تلاش برای ایجاد محیط کاری منطبق با شرایط معلولان تعلل کنند.
حدود ۳۰ سال است که معلولان در اوکراین سهمیه اجباری استخدام دارند؛ چهار درصد از کارکنان تمام وقت ادارات و واحدهای دولتی و عمومی باید از افراد دارای معلولیت انتخاب شده و حداقل یک نفر از نیروهای کارگاهها و کارخانههای کوچک بالای ۲۰ نفر نیرو نیز باید از معلولان باشد. البته پیش از این بسیاری از کارفرمایان از این قانون تخطی میکردند. بسیاری از شرکتها برای اجتناب از رعایت قوانین، جریمه پرداخت میکنند، برخی نیز با پرداختن مبلغی استخدام صوری و نمایشی انجام میدهند و ماموران بازرس را فریب میدهند.
این در حالی است که سازمانهای دولتی در صورت اجتناب از اجرای قانون بکارگیری معلولان، از مجازات معاف هستند. این تبعیض البته اعتبار سیستم نظارتی را نیز تضعیف کرده و ذهنیت منفی را از بکارگیری معلولان در محیط کار ایجاد کرده است. البته قوانین دولت بهطور کلی در صورت اجرا نیز تغییر خاصی در وضعیت معلولین به بار نمیآورد. جنگ بازار کار اوکراین را البته از نیرو تهی کرده و دیگر کارفرمایان و مدیران به نحوی مجبور به انتخاب کارگران و کارمندان معلول هستند. دولت اوکراین نیز برای بکارگیری آنان در محیطهای کار، دستورالعملهای راهنماکنندهای را برای مدیران بخشهای مختلف تهیه کرده تا چراغ راهنمای کارفرمایان درباره وضعیت بکارگیری معلولان در محیط کار باشد.
در سال گذشته، اتحادیه کارفرمایان اوکراین یک پلتفرم اینترنتی به نام «Together» را راه اندازی کرده است تا بهصورت آنلاین امکان حمایت و استخدام شرکتها از معلولان را فراهم آورد. این اپلیکیشن تلفن همراه راهنمایی دقیق در مورد جنبههای مختلف فرآیند استخدام و شرایط بکارگیری معلولان و سیاستهای اشتغال مربوط به آنان را به کارفرما ارائه میدهد.
در این حوزه البته کمپینهایی نیز در فضای اجتماعی برگزار شده است. در این کمپینها تلاش شد تا نشان داده شود که استخدام معلولان نه تنها انتخابی درست و مسئولانه است، بلکه یک تصمیم تجاری هوشمندانه نیز هست و بسیاری از معلولان دارای استعداد شغلی نهفتهاند.