تضعیف نظام درمان عمومی آرژانتین با سیاست ریاضت اقتصادی/ خاکستر «آزادسازی» بر آسایشگاه بیماران روانی و بیمارستانهای اطفال

سیاست دست راستی و بازار آزادی خاویر میلی رئیس جمهور آرژانتین به نظر بسیاری از کارشناسان حوزه بهداشت و درمان در بیمارستانها و بهخصوص مراکز درمان اعصاب و روان فاجعه آفریده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا به نقل از روزنامه بوینس آیرس هرالد چاپ آرژانتین، این نشریه در گزارشی از تهدید اقتصادی مراکز درمانی به ویژه مراکز درمان بیماریهای اعصاب و روان آرژانتین در اثر سیاستهای ریاضتی و لیبرالیستی خاویر میلی (رئیسجمهور دست راستی این کشور) از زمان روی کار آمدن دولت جدید پرده برداشته است. البته سیاست دولت میلی محدود به این مراکز نیست و بسیاری از مراکز درمانی مهم و حیاتی از جمله بیمارستانهای اطفال آرژانتین از این روند مصون نماندند؛ امری که نشان میدهد سلامت بطورکلی در اولویت دولت جدید آرژانتین نیست!
برای نمونه، مجموعه مراکز درمانی و بیمارستانهای سلامت روان «بناپارت» در بوینس آیرس (پایتخت آرژانتین) پس از اخراج تعداد کثیری از پرسنل خود، با مشکلات زیادی مواجه است، زیرا این مراکز به دلیل کمبود شدید نیرو امکان خدماترسانی ندارند.
ژیزل یوداتو، پرستار اورژانس بیمارستان اعصاب روان مرکزی بناپارت آرژانتین، اظهار میکند که یک روز آفتابی در آغاز سال نوی میلادی (۲۰۲۵) از طریق پیامی متوجه شده است که به دستور مدیریت این بیمارستان تعدیل نیرو شده است.
او میگوید: پس از یک هفته متوجه شده که حدود ۲۰۰ نفر دیگر از کارکنان و کارمندان بیمارستان بهداشت روانی لورا بناپارت در شهر بوئنوس آیرس به طور ناگهانی اخراج شد. شغل ما و نبود قرارداد مطمئن و خود کار ما به اندازه کافی استرسزا بود و اکنون با این دستور، زندگی و روان ما کاملاً آسیب دیده است. این درحالی است که پزشک برای من تشخیص سرطان ریه داده و این کار تنها محل درآمد من برای درمان بود.
بسیاری از کارکنان و پزشکان و پرستاران و تکنسینهای بیمارستان حال و روز مشابه ژیزل را دارند. اخراج پزشکان، پرستاران، روانشناسان و تکنسینها در بیمارستان بناپارت بگونهای بوده که طی چندماه از ۱۴۰۰ نفر پرسنل این مجموعه اکنون فقط ۴۰۰ نفر طبق اعلام وزارت بهداشت آرژانتین باقی مانده است.
مشکلات مراکز درمانی کودکان در آرژانتین
همزمان با این گزارش، روزنامه گاردین چاپ لندن، از افزایش مشکلات بیمارستانهای تخصصی کودکان در آرژانتین گزارش مفصلی تهیه کرده است.
براساس گزارش این روزنامه مشهور انگلیسی، بیمارستان اطفال گاراهان در بوئنوس آیرس، به دلیل حذف بودجههای دولتی و تعدیل نیروها، با انبوه صفهای بیماران و کمبود نیرو در بخشهای مختلف مواجه هستند.
این بیمارستان ۴۰٪ از بیماران مبتلا به سرطان کودکان در آرژانتین و ۷۰٪ از کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی مادرزادی و ۵۰ درصد از بیماران نیازمند به پیوند اعضای بدن کودک پوشش میدهد اما مدتهاست به دلیل فشار بودجهای دولت بر این مرکز عمومی با بحران مواجه است.
کارشناسان حوزه اقتصاد بهداشت میگویند که این مرکز و سایر مراکز درمانی دولتی قربانی طرح دولت برای کاهش تورم از طریق کاهش سهم دولت از بیمههای سلامت شدند؛ سیاستی که خاویر میلی در چهارچوب آزادسازی اقتصادی بر همه مراکز عمومی تحمیل کرده و این مراکز قربانی درجه اول آن شدهاند.
بیماران بلاتکلیف اعصاب و روان
برخورد دولت با مراکز عمومی درمانی که تحت پوشش بخش خصوصی نیستند، به مراکز درمانی عمومی و اطفال محدود نمانده است. درحالی که هزاران بیمار خاص و صعب العلاج آرژانتینی از عهده هزینههای درمان بر نمیآیند، روزنامههای آرژانتینی از بحرانی که دولت آرژانتین بر مراکز درمانی اعصاب و روان و مراکز بستری این بیماران تحمیل کرده، پرده برداشتند.
طبق گزارش روزنامه بوینس آیرس هرالد، یک منبع در اتحادیه کارگران ایالتی آرژانتین اطلاع میدهد که به صورت چراغ خاموش در طی یکسال اخیر تاکنون ۱۳۵ نفر از پزشکان بیمارستان اعصاب و روان زومر آرژانتین نیز در بوینس آیرس را اخراج کرده است. همچنین ۴۶ نفر در موسسه درمان بیماریهای روانی سوپر اینتندنسی و دهها اخراجی در موسسات پژوهشی و انسیتوهای اعصاب و روان تاکنون تعدیل نیرو شدند.
از زمان آغاز به کار دولت راست افراطی خاویر میلی در دسامبر ۲۰۲۳، پزشکان در سراسر کشور آرژانتین تاکنون اعتراضات زیادی را علیه سرکوب مزد و حقوق و افزایش فشار کاری و اخراجها برگزار کردهاند. سال گذشته، دولت میلی همچنین ۱۲۰ نفر از نیروهای اورژانس اجتماعی و اورژانس درمانی بیمارستان Posadas را اخراج کرد.
کاهش شدید مراقبتهای درمانی دولتی همزمان با افزایش هزینههای درمان در بیمارستانهای خصوصی شده، باعث فشار شدید بر مردم و کادر درمان بهصورت همزمان شده است. وضعیت به حدی فاجعهآمیز است که حتی دولت مجبور به مداخله شده و بخاطر تورم سه رقمی، مجبور شد بودجه بیمارستانها و حقوق پزشکان و کادر درمان را ۱۵۰ درصد افزایش دهد، اما باز هم در پایان کاری از پیش نبرد.
کارشناسان میگویند که ممکن است برخی از مراکز درمانی دولتی و در راس آنها بیمارستانهای اعصاب و روان در مرکز آرژانتین تعطیل شوند. دولت خاویر میلی ظاهراً از زمان روی کار آمدن با وجود بیمارستان بناپارت مشکل داشته است. کارکنان بیمارستان فاجعه را زمانی متوجه شدند که بجای قرارداد همیشگی سالانه، با آنها قرارداد سه ماهه بسته شد!
پاییز سال گذشته میلادی (۲۰۲۴) دولت اعلام کرد که به طور جزئی «بناپارت»، تنها مرکز ملی پزشکی بهداشت روان دولتی است و ممکن است این مرکز هم بسته شود. این اطلاعیه منجر به اعتراضات گستردهای شد که در ابتدا باعث شد دولت از تصمیم خود عقب نشینی کند. به نظر میرسد اخراجهای ابتدای سال ۲۰۲۵ نیز در همین چهارچوب انجام گیرد. درنهایت نزدیک به ۴۰ درصد از نیروی کار بیمارستانها در کل آرژانتین مورد تصفیه قرار گرفتند که در این میان سهم بیمارستانها و مراکز درمانی اعصاب و روان بیش از ۷۰ درصد تعدیل نیرو بوده است.
کامیلا سیجاس، یک مددکار اجتماعی در بیمارستان بناپارت که او نیز اخراج شده، به روزنامه بوینس آیرس هرالد میگوید: اخراجها مانعی در برابر ارائه خدمات مرکز پزشکی برای ویزیت بیماران میشود. ما به کمترین میزان فعالیت در چند دهه اخیر رسیدیم و بسیاری از بیماران روحی و روانی که خطر جانی نداشتند را ناچار مرخص کردیم. اورژانسهای ما نیز دیگر روانپزشک ندارند و نیروی بخش بستری نیز کمتر از نصف شده است. روانپزشک کودک و نوجوان، متخصصان پزشکی عمومی و دندانپزشک بیمارستان اعصاب و روان نیز اخراج شدند. ادامه فعالیت بیمارستان تقریباً غیرممکن است. هر بخش با حداقل کارکنان کار میکند.
یوداتو، پرستار اخراجی میگوید: من نگران ۹۸۰۰۰ بیمار اعصاب و روان کشور هستم که دولت خدمات خود را از آنها دریغ کرده است. این یک فاجعه است. من به این فکر میکنم که اگر یکی از مراکز بطور کامل تعطیل شود، چه بر سر این کشور خواهد آمد؟
لئوناردو فرناندز کاماچو، نماینده اتحادیه کارکنان بیمارستانهای اعصاب و روان آرژانتین میگوید: هیچ روانپزشکی برای شیفت شب در بیمارستانها وجود ندارد. ما بیمارانی را بستری کردهایم که نمیتوانیم آنها را درمان کنیم و تنها ناچار به اعتراض خیابانی هستیم. ما امیدواریم که برخی از مقامات وزارت بهداشت در بیمارستان حاضر شوند و سخنان ما را بشنوند و ببینند آیا میشود به این سیاست افراطی بازاری ادامه داد؟ ما زمانی که میبینیم خاویر میلی با افزایش خصوصیسازی مراکز درمانی و تعدیل نیروهای دولتی و اخراج کارگران بخش خصوصی در تلویزیون مانند یک دلقک خوشحالی میکند، ناراحت میشویم اما رفتار او کاملا برای ما قابل پیشبینی است…او شکست خواهد خورد!
تضعیف نظام درمانی آرژانتین؛ سیاست کوتاه مدت یا راهبرد اساسی؟
باوجود اینکه برخی تریبونهای رسمی دولت آرژانتین، حذف بودجه مراکز درمانی را سیاستی کوتاه مدت برای کاهش هزینههای دولت این کشور برای فرار از بحران بدهیها در چهارچوب یک تاکتیک مبتنی بر اقتصاد بازار قلمداد میکنند، اندیشکدههای مطرح در حوزه خدمات عمومی و درمانی، معتقدند هدف دولت خاویر میلی، حذف نظام خدمات درمان عمومی و خصوصی سازی آن است.
اندیشکده «گلوبال هلث» واقع در کشور کانادا در گزارشی عنوان میکند: طرح اساسی و راهبردی خاویر میلی در حوزه سلامت، افزایش سطح خصوصی سازی مراکز درمانی است. راهبرد او تضعیف این مراکز و خصوصی سازی گام به گام کلیه خدمات است. او یک منطق دارد و آن این است که سلامت حق آن افرادی است که توانایی مالی خرید آن را به قیمتهای بازار آزاد دارند!
در این گزارش مطرح شده است: طبق فرامین رئیس جمهور خاویر میلی، محدودیتهای قیمتی و کنترل هزینههای طرحهای بیمه سلامت حذف شده و بیمههای خصوصی فعال شده است.
برنامههای بزرگ شدن بخش خصوصی در مراکز درمانی روی میز است و سیاستهای جدید قیمتی در حوزه بیمه نیز همراه با افزایش قیمت دارو باعث شده هزینههای بخش درمان در ماه ابتدایی سال جاری میلادی جدید، ۴۰ درصد افزایش پیدا کنند؛ این افزایشی است که کارشناسان دولتی باتوجه به تورم طبیعی میدانند و معتقدند سیاست «حذف سقف قیمتی دارو و خدمات درمانی» در آرژانتین کاملا صحیح بوده است؛ این درحالی است که اثرات سیاستهای حذفی و انقباضی دولت در افزایش مرگ و میر و بیماری را نادیده میانگارند.
اظهارات رئیس جمهور و تصمیمات اولیه کارشناسان بهداشت و اقتصاد را نگران کرده است، به ویژه برای نصف بیشتر مردم آرژانتین که زیر خط فقر زندگی میکنند و با سیاستهای نئولیبرالی میلی، درحال بیشتر شدن هستند. بخش قابل توجهی از فقرای آرژانتینی دقیقاً بخاطر هزینههای درمان زیر خط فقر رفتهاند.
از زمان روی کار آمدن میلی و شروع به اجرای تغییرات وعده داده شده، یکی از مجریان تلویزیون ملی درباره ایده حذف وعدههای غذایی بیمارستانها به افراد تحت بستری به عنوان راهی مقابله با مشکلات مالی اظهار نظر کرد، در حالی که یکی دیگر از مجریان داستان پسری نوجوان را تعریف کرد که تحت تأثیر این مشکلات از بیمارستان بخاطر بدهی فرار کرده بود! این آیندهای است که نظام درمان آنارکوکاپیتالیستی آقای میلی به شهروندان آرژانتینی تحمیل کند و نتایج آن در سالهای آینده فاجعه بار خواهد بود.