در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
خیلی از رشتههای فنی حرفهای قدیمی شدهاند و باید حذف شوند/ توسعه رشتهها بر مبنای آمایش سرزمینی

مدیرکل دفتر آموزشهای فنی حرفهای و کاردانش گفت: هر رشتهای که قرار است در یک استان، منطقه یا شهرستان توسعه پیدا کند، باید دلیل مشخص آمایشی داشته باشد و بازار کار و حرفه مربوط با آن در محل مذکور وجود داشته باشد.
عباس بیات، مدیرکل دفتر آموزشهای فنی حرفهای و کاردانش در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره رشتهها و شغلهایی که در آینده حذف خواهند شد و رویکرد آموزش و پرورش در قبال آنها گفت: ما از منظر آموزشهای فنی و حرفهای به شدت با بحث فناوری عجین هستیم و تغییرات فناوری خیلی بر روی ما اثر میگذارد.
وی توضیح داد: به طور مثال در شاخه نظری، متوسطه اول همواره دانش آموزان باید علوم پایه را یاد بگیرند و علوم پایه خیلی تغییر پیدا نمیکند. شاید صد سال میگذرد و فیزیک مکانیک تبدیل به فیزیک کوانتوم میگردد. اما حوزه آموزشهای فنی-حرفهای مبتنی بر فناوری است و فناوری هر دو سال یا یک سال و حتی اکنون بهصورت روزانه تازه میشود. لذا خیلی از رشتهها قدیمی میشوند، یا روش انجام کارشان قدیمی میشود و یا بنا به دلایل متعددی، آن نوع شغل حذف میگردد و از مدل ارائه خدمات به مدل دیگری تبدیل میگردد.
بیات افزود: بسیاری از حذفها ناظر به این قضیه و بسیاری دیگر ناظر به همپوشانی بوده است؛ یعنی مدل دیگری جایگزین شده که در آن بتوانیم انتخاب دانشآموز را بهینه کنیم. مثلاً ما رشتهای بهنام ماشینابزار، رشته دیگری بهنام فرزکاری و درسی بهنام فرزکاری سیانسی داشتیم. تمایز این سه رشته با هم در یک درس در پایه دوازدهم بود، ولی دانشآموزی که در پایه دهم وارد این رشته میشود، هنوز از این موضوع اطلاع ندارد.
وی افزود: حال این سه به یک رشته تبدیل میشوند و در پایه دوازدهم، درس انتخابی خواهند داشت. لذا خیلی از حذفها، حذف حرفه یا شغل نیست؛ بلکه ساماندهی از منظر هدایت تحصیلی است و این کمک میکند که هدایت تحصیلی بچهها به خوبی انجام بگیرد.
او تصریح کرد: لذا باید عناوین جدیدی با رویکرد برنامه درسی جدیدی اتفاق بیفتد. برخی از آنها نیز استانداردهای قدیمی دارند، مثلاً استاندارد، به دهه هفتاد تعلق دارد که الان بهروز شده است و باید محتوا را بهروز کنیم. عنوان رشته نیز تغییر خواهد کرد.
این مقام مسئول در آموزش و پرورش مهمترین چالش مجموعه تحت نظر خود را در سال ۱۴۰۳ استقبال بسیار زیاد به حوزه آموزشهای فنی و حرفهای و کار دانش عنوان کرد و افزود: این استقبال نیاز به زیرساخت، فضا، تجهیزات و نیروی انسانی داشت که اینها مواردی بلندمدت هستند. در نتیجه تراکم کلاسهای ما قدری بالا رفته بود و بعضا در کلاسهای کارگاهی، ما با کلاسهای چهل نفره مواجه بودیم.
وی خاطرنشان کرد: اکنون پیشبینیهایی صورت گرفته و هماهنگیهایی انجام شده است. از رویکرد مدرسه جوار استفاده خواهد شد، سازمان نوسازی نیز به میدان آمده و در حال ساخت فضا است.
او ادامه داد: همچنین برخی تغییر کاربریها که در متوسطه میتواند اتفاق بیفتد، چالشهای ما در سال ۱۴۰۳ بوده که رفع آنها را دنبال میکنیم تا انشاءالله سال آینده کمتر شوند.
وی مهمترین برنامههای خود را برای سال جدید اینگونه تشریح کرد: یکی از برنامهها، بهروزرسانی رشتهها و توسعه رشتهها مبتنی بر آمایش است؛ یعنی هر رشتهای که قرار است در یک استان، منطقه یا شهرستان توسعه پیدا کند، باید دلیل مشخص آمایشی داشته باشد و بازار کار و حرفه مربوط با آن در محل مذکور وجود داشته باشد. این مهمترین برنامه ما برای آینده خواهد بود.