کارشناسان «ITUC» در مقالهای بررسی کردند:
سلامت کارگران پلتفرمهای اینترنتی هم در خطر است؟ / بیرحمی هوش مصنوعی در کار کشیدن فرساینده از انسان

امروزه افراد با یک کلیک استخدام میشوند! این جدیدترین نوع همکاری با شرکتهای بزرگ و گردش مالی غولهای سرمایهداری است.
به گزارش خبرنگار ایلنا به نقل از ITUC، این کنفدراسیون جهانی کارگری در مقالهای به بررسی وضعیت سلامت کارگران پلتفرمهای اینترنتی و دیجیتال پرداخته و مشکلات جسمی و روانی آنان را مورد بررسی قرار داده است.
متنی که میخوانید، مشروح گزارش تحقیقی ITUC در این ارتباط است:
انبوهی از کارگران در سرتاسر جهان امروزه برای پلتفرمهای اینترنتی کار میکنند؛ الگوریتمهایی که بر هر رفتار و حرکت آنها نظارت میکنند، مدام برخورد آنان را با مشتریان رصد میکنند، اما آیا این مدل کار سلامت کارکنان شرکتهای اینترنتی و پلتفرمهای تلفن همراه را به خطر میاندازد؟
این سوالی است که باید به آن پاسخ داد! امروزه این کارگران که با یک کلیک استخدام میشوند، جدیدترین نوع همکاری با شرکتهای بزرگ و گردش مالی غولهای سرمایهداری را ایجاد میکنند.
گروهی از کارگران در سراسر جهان که برخی بیشتر از دیگران قابل مشاهدهتر هستند، از همین مدل تبعیت میکنند. آنها برای برنامههای تلفن همراه یا پلتفرمهای اینرنتی کار میکنند که شرایط کاری رقابتی، بیش از حد تحت نظارت، مخاطرهآمیز و طاقت فرسا است – و تهدیدی جدی برای سلامت کارگران به شمار میرود.
یک اپیدمیولوژیست متخصص در بهداشت حرفهای سلامت کارکنان پلتفرمهای اینترنتی را در چندین مورد مطالعه کرده است. وی اعلام میکند: «تأثیر منفی پیگیری کار پلتفرمی بر روی سلامت کارگران مستقیم است، به ویژه برای کسانی که درآمدشان کاملاً به سیستم عاملهای دیجیتال وابسته است، این تاثیر منفی بیشتر است. در اروپا کارگران شرکتهای پلتفرمی میزان بیشتری از درد اسکلتی-عضلانی، فشار چشم، سردرد و مشکلات روانی را تجربه میکنند. بیشترین مشکلات بخاطر کار بیش از حد با تلفن همراه و کامپیوتر و وسایل نقلیه است: خستگی، استرس و افسردگی و نگرانی دائم از پیامهای شغلی حتی در ساعات شبانه روز، از جمله این مشکلات کارگران است. این مسائل در درجه اول ناشی از بیثباتی کار و دستمزد پایینی است که دریافت میکنند. آینده این کارگران نامعلوم است. خود دستمزد عامل مهمی است که بر سلامت روانی و جسمی آنها تأثیر میگذارد. از هر ده کارگر پلتفرمهای اینترنتی، حداقل هشت نفر زیر خط فقر قرار دارند.»
این بیثباتی شغلی، در یک محیط بسیار رقابتی پلتفرمها، کارگران را مجبور میکند تا برای دسترسی به سفارشات بیشتر، دائماً در ارتباط با شرکت باقی بمانند، آنان باید داوطلبانه ساعات کاری خود را افزایش دهند؛ ساعاتی که گاهی اوقات بیش از ۱۲ ساعت در روز است! مشاغل پلتفرمی مرزهای بین زندگی شخصی و حرفهای را محو میکند.
هنار آلوارز، استاد حقوق کار در دانشگاه لئون در اسپانیا توضیح میدهد: «پرکاریای دیجیتال (یا کارگران بیثبات کار اینترنتی) در مقایسه با بیثباتکاران سنتی (مانند تعمیرکاران، عکاسان آزاد، هنرمندان، تکنسینهای تاسیسات و…) با خطرات بیشتری مواجه هستند. «علاوه بر بیثباتی، استرس اضافهای به دلیل در دسترس بودن دائمی آنها را درگیر میکند. همه اینها منجر به اضافه بار ذهنی، فشار تحمیلی به خود و شرایطی مانند اضطراب فناوری و اعتیاد به تلفن همراه میشود.»
در سیستمی که کارگران دائماً تحت کنترل یک الگوریتم نظارتی هستند، هیچ آزادی عملی برای نیروی کار وجود ندارد. اگر آنها مورد کاری را رد کنند، کارشان به طول بیانجامد، یا نتوانند انتظارات مشتری را برآورده کنند، الگوریتم مجازات سختی برای آنان در نظر میگیرد. بر اساس معیارهای نامشخص، ممکن است آنها را با تعیین شیفتهایی بدتر یا موارد درآمدی اندک جریمه کند. در برخی موارد، حتی الگوریتم ناظر میتواند آنها را از سیستم خارج و عملاً آنها را از کار اخراج کند. این فشار ثابت منجر به افزایش استرس، فشار عصبی و خستگی مفرط میشود. در واقع این بار وقتی هوش مصنوعی به جای انسان از افراد کار بکشد، هیچ رحمی وجود نخواهد داشت.
در این سیستم شما یک عدد هستید که باید کار کند، و نه یک انسان! اکنون ۳ درصد از نیروی کار جهان بخشی از کارگران پلتفرمی و بیثباتکار هستند که جمعیت آنان به زودی دو برابر خواهد شد.
از بیش از ۵۰۰ پلتفرم کار دیجیتالی فعال در اروپا وجود دارند که ۸۰ درصد آنان هیچ قرارداد رسمی و بیمهای ندارند. این موضوعی است که خود به زودی به یکی از مشکلات عمده روابط کار و بهداشت شغلی و حتی اقتصادی اجتماعی کلان در تمامی کشورها تبدیل میشود و سازمانهای جهانی و مدنی باید در برابر آن تصمیمات و اقدامات عاجلی انجام دهند. به ویژه اینکه قیمتگذاری مزد آنان در هیچ مذاکرهای مشخص نمیشود و یک بازار لجام گسیخته و بهرهکشانه بر آنها حاکم است!