خبرگزاری کار ایران

معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران در گفت‌وگو با ایلنا:

۲۰۳ پروژه بزرگ آبی در دست بهره‌برداری است

 ۲۰۳ پروژه بزرگ آبی در دست بهره‌برداری است
کد خبر : ۱۵۷۷۴۶۲

معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران گفت: متاسفانه ناترازی‌های انرژی باعث شد تا مشکلات عدم تامین مالی شرکت همچنان باقی بماند این در حالی است که اگر این موضوع مدیریت شود بسیاری از مشکلات پروژه‌های ما نیز برطرف خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ محمد رهبری، معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران ضمن گفت‌وگو با "خبرنگار بازرگانی ایلنا" با بیان اینکه در برنامه هفتم یکی از تکالیف وزارت نیرو «توسعه منابع آب و کاهش مصرف آب‌های قابل کنترل» است، گفت: در حال‌حاضر، هیچ‌گونه دورریز آبی نداریم، اما یکی از اشکالات ما این است که مصرف بی‌رویه آب داریم. 

وی ادامه داد: متاسفانه جذب سرمایه‌گذاری‌ها در صنعت برق و آب به دلیل نرخ‌های غیرجذاب و عدم تضمین سرمایه‌گذاری‌ها دشوار شده است و طی سال‌های گذشته مورد استقبال سرمایه‌گذاران قرار نگرفته است اما در حال حاضر، در این زمینه آگهی مناقصه سرمایه‌گذاری برای برخی از پروژه‌ها داده‌ایم که امیدواریم این مناقصه‌ها از جذابیت کافی برخوردار باشند تا نظر سرمایه‌گذاران را جلب کند.

وزارت نیرو به اجرای برنامه هفتم توسعه متعهد است

وی با توجه به اینکه در برنامه هفتم توسعه به موضوع آب و چالش‌های موجود در حوزه آب کشور و راهکارهای برون رفت اشاره شده است، گفت: متاسفانه کنترلی بر تمامی آب‌های موجود نشده است. یکی از تکالیف برنامه هفتم این است که باید ۱۵ درصد مصرف آب (معادل ۱۵ میلیارد متر مکعب) را کاهش دهند و همچنین ۲۰ درصد منابع آب موجود را توسعه دهیم که این توسعه تنها با استفاده از آب‌های جوی، بازچرخانی پساب و آب دریا امکان‌پذیر است.

رهبری ادامه داد: علاوه بر این، باید چندین میلیارد تومان سدسازی کنیم. با توجه به این برنامه، وزارت نیرو مکلف شده که از طریق «آب‌های سطحی، کاهش مصرف آب‌های زیرزمینی، آب‌های جوی (بارورسازی ابر) و بازچرخ‌خوانی پساب» منابع آب جدید تامین شود.

مصرف زیاد و بازدهی کم آب در بخش کشاورزی

معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران مطرح کرد: اجرای پروژه‌ها هم نیاز کشور است و هم تکلیفی بر گردن ماست و اینکه ایران در شاخص برخورداری از منابع آب جزء پرمصرف‌ها محسوب می‌شود اما متاسفانه باید گفت، در بخش کشاورزی با حجم زیاد و راندمان پائین تولید روبرو هستیم و فراتر از ظرفیت سرزمینی‌مان، آب مصرف می‌شود.

وی افزود: با وجود آنکه بخش کشاورزی ۲۰ درصد اشتغال دارد و ۱۷ درصد تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص می‌دهد اما ۸۰ درصد آب در این بخش مصرف می‌شود.

عدم تأمین مالی و ناترازی در بخش انرژی

رهبری در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مورد مشکلات تأمین مالی و ناترازی در بخش انرژی، اظهار کرد: متاسفانه ناترازی‌های انرژی باعث شده که مشکلات عدم تامین مالی شرکت همچنان باقی بماند و اگر این موضوع مدیریت شود بسیاری از مشکلات پروژه‌های ما برطرف خواهد شد.  

وی ادامه داد: در واقع، اگر اقتصاد انرژی در کشور بالانس شود، دیگر هیچ پروژه‌ای با کمبود منابع مالی مواجه نخواهد شد.

معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران عنوان کرد: تمامی تلاش وزارت نیرو این است که مردم احساس نگرانی نکنند و همکاران ما در صنعت آب و فاضلاب به صورت شبانه روزی در حال تلاش هستند تا حداقل آب مورد نیاز مردم را تامین کنند اما بحث ناترازی انرژی موضوعی است که حتی رئیس‌جمهور نیز بارها به آن اشاره کرده‌اند.

وی با بیان اینکه بخش انرژی نیز همچون سایر بخش‌های موازی با مشکلاتی مواجه است گفت: یکسری از صنایع به دلیل اینکه جزء ضروریات و مایحتاج اولیه مردم محسوب می‌شوند بیشتر به چشم می‌آیند.

برگزاری مناقصه‌ برای جذب سرمایه‌گذار

رهبری گفت: مطابق ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر، دولت مکلف است به سرمایه‌گذارانی که خدماتی ارائه شده و منجر به صرفه‌جویی سوخت شده است، میزان سوخت صرفه‌جویی شده را تا سقف اصل و سود سرمایه‌گذاری پرداخت کند.

وی ادامه داد: متاسفانه جذب سرمایه‌گذاری در صنعت برق و آب به دلیل نرخ‌های غیرجذاب و عدم تضمین سرمایه‌گذاری دشوار است و طی سال‌های گذشته مورد استقبال سرمایه‌گذاران قرار نگرفته است.

معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران تصریح کرد: برق محصولی است که صرفا باید به شبکه فروخته شود و هیچ راه دیگری نیز وجود ندارد اما بخش خصوصی می‌تواند در این حوزه کمک حال ما باشد و از سال گذشته تاکنون، چندین مناقصه برای ورود سرمایه‌گذار بخش‌خصوصی داشته‌ایم اما متاسفانه مورد استقبال قرار نگرفت. البته از لحاظ تضمین سرمایه‌گذاری و ایجاد فضای امن برای سرمایه‌گذاران مشکلی نداریم.

سوخت مازوت نیروگاه‌ها چندین برابر میزان استاندارد، گوگرد دارد

در ادامه معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران با بیان اینکه عمدتاً سوخت پایه نیروگاه‌های کشور گازی است، گفت: برخی از نیروگاه‌های کشور سوخت دوم دارند که تعدادی از آنها گازوئیل و برخی دیگر از مازوت استفاده می‌کنند. البته این نیروگاه‌ها بر اساس مازوت طراحی شده‌اند اما هیچ کدام از نیروگاه‌های کشور خارج از استانداردهای جهانی حرکت نمی‌کنند.

وی اضافه کرد: در حال‌حاضر، در تهران هیچ نیروگاهی مازوت نمی‌سوزاند اما در این زمینه ایرادی وجود دارد، آن هم اینکه سوخت مازوت نیروگاه‌ها چندین برابر میزان استاندارد گوگرد دارد؛ در حقیقت، مازوت باید زیر نیم درصد گوگرد داشته باشد در حالی که مازوت مورد مصرف نیروگاه‌ها ۳ درصد است و این یعنی ۶ برابر حدمجاز می‌شود!

منابع آبی استان تهران چگونه است؟

رهبری در خصوص وضعیت بارش‌ها و منابع آبی در استان تهران اظهار کرد: در حال حاضر، ۵۰ میلیارد تومان مخزن آب در کشور وجود دارد و با توجه به اینکه پنج سد آب مورد نیاز استان را تامین می‌کند اما سال گذشته احساس کمبود آب کردیم؛ با این وجود بیشتر بارش‌ها در کشور نرمال بودند اما تهران با جمعیت چند میلیونی خود، با چالش‌هایی در تأمین آب مواجه است.

وی، در مورد پروژه‌های در حال بهره‌برداری نیز گفت: هم‌ اکنون حدود ۲۰۳ پروژه بزرگ در دست بهره‌برداری است و حجم مخازن آب به حدود ۵۲ میلیارد متر مکعب می‌رسد. همچنین در زمینه تأمین آب، وضعیت مخازن سدها در حدود ۵۰ درصد پر شده است.

معاون فنی و پژوهش‌های شرکت آب و نیروی ایران تأکید کرد: وزارت نیرو مجوزهایی برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در زمینه آب شیرین‌کن‌ها صادر می‌کند. این وزارتخانه در مدیریت منابع آب و رهاسازی آن‌ها برنامه‌ریزی دقیقی دارد و در انتهای هر فصل آبی، حداقل ۳۰ درصد از مخازن را برای تأمین آب آشامیدنی مردم نگه می‌دارد.

وی ادامه داد: علاوه بر این، در برنامه هفتم توسعه وزارت نیرو با همکاری بخش خصوصی برای احداث آب شیرین‌کن‌ها و توسعه سواحل اقتصاد دریا محور در نوار ساحلی ایفای نقش می‌کند.

الزام بر حفظ جوانان متخصص در کشور

رهبری با تاکید بر اینکه جوانان متخصص سرمایه‌های کشورند و برای حفظ این سرمایه‌ها باید کوشید، گفت: در حال‌حاضر نخبگانی در کشور وجود دارد که با تلاش‌های اولیه خود موفق به پذیرش در دانشگاه‌ها و شرکت‌های خارجی می‌شوند که برای حفظ این سرمایه‌ها باید کوشید.

وی در پایان بر ضرورت مشارکت مردم در برنامه‌های صرفه‌جویی و کاهش مصرف آب و برق اشاره کرد و گفت: ناترازی موجود در منابع آب و برق اجتناب‌ناپذیر است و باید اصلاح شیوه‌های مصرف صورت گیرد. همچنین از مردم درخواست داریم که در این راستا همکاری کنند تا فشار کمتری بر روی نقاط دورافتاده و مناطق سردتر کشور حس شود.

 

 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز