پیشزمینه و پیآمد مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» در یک کتاب/ جرقهای که آتش انقلاب را در ایران برافروخت
کتاب «اخگرِ انفجار» نوشته سیدفرید قاسمی از سوی موسسه فرهنگی-هنری جهان کتاب منتشر شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، کتاب «اخگرِ انفجار» بهعنوان پیشزمینه و پیآمد مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» و چاپسپاریهای همسان در روزنامههای آفتاب شرق، آیندگان، اطلاعات، رستاخیز و کیهان، نوشته سیدفرید قاسمی از سوی موسسه فرهنگی-هنری جهان کتاب منتشر شد.
این کتاب در چند بخش به بررسی پیشزمینه، روایتهای نگارش، سیر محتوا، مقالهرسانی، واکنش درونی روزنامهها و پیآمد میپردازد.
مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» با نام مستعار «احمد رشیدی مطلق» نوشته شد و روزنامههای سراسر کشور وادار به انتشار آن شدند. کتاب «اخگر انفجار» پژوهشی است در این باره و پاسخی است به پرسشهای بسیاری که همواره مطرح بوده است.
پرسشهایی از این دست که «نویسنده واقعی این مقاله که بود؟»، «آیا تنها یک مقاله با این مضمون در روزنامه «اطلاعات» منتشر شد با چند مقاله مشابه در چند روزنامه؟»، «تصمیمگیرندگان پشت پرده و دستوردهنده اصلی چه کسانی بودند و چه هدفی را دنبال میکردند؟»، «از مجریان و عوامل اجرایی این برنامه چه میدانیم؟»، «واکنش مدیران جراید و روزنامهنگاران در برابر این مطالب تحمیلی چه بود؟» و...
این کتاب از یک «مانور ناشیانه» میگوید که «آغاز شمارش معکوس» شماری قدرتمدار را رقم زد. کسانی که حرف روزنامهنگارها را برای عدم چاپ نوشتههای هتاکانه نشنیدند و ۴۰۰ روز بعد طومارشان درهم پیچیده شد.
از مشهورترین مقاله تحمیلی، مقاله «ایران و استعمار سرخ و سیاه» با عنوانهای «مقاله انقلابآفرین»، «آتش به انبار باروت، «گافِ گُنده»، «ریسک بزرگ»، «انتحار سیاسی»، «حماقت باورناپذیر» و... یاد میکنند.
با مجموعه حاضر اما درخواهید یافت ماجرا به یک تکه مقاله ختم نمیشود. در آن روزها زنجیرهای از نگارشها را به روزنامهها تحمیل کردهاند و بهرغم ایستادگی شماری از مطبوعاتیها، به چاپ سپردهاند.
از این رو، این کتاب تقیض روایتهایی است که تاکنون انتشار یافته است.