خبرگزاری کار ایران

راهنمای رصد ستاره‌ها؛

آسمان شب را از دل این سه کویر ببینید+فیلم و عکس

آسمان شب را از دل این سه کویر ببینید+فیلم و عکس
کد خبر : ۶۰۰۷۵۵

دیدن آسمان پرستاره در دل کویر تفریحی است که هرگز از یاد نمی‌برید. کافی است راهنمای ما را دنبال کنید تا شبی پرخاطره برایتان به یادگار بماند. هم از بودن در طبیعت لذت ببرید و هم از ستارگان عکس بگیرید.

به گزارش خبرنگار ایلنا، آسمان همیشه پرستاره است؛ اگر در شهر زندگی می‌کنید و شب‌ها وقتی به آسمان نگاه می‌کنید، چیزی نمی‌بینید، تقصیر آسمان نیست، نور شهر است که مانع دیدن ستارگان آسمان می‌شود؛ همان‌چیزی که به آن آلودگی نوری می‌گویند. برای دیدن آسمان پرستاره می‌توان برنامه سفری چید؛ سفری که در آن تاریخ و طبیعت زمین و آسمان یک‌جا کنار هم باشند. می‌توانید به یک کاروانسرا یا قلعه‌ای به‌جامانده از تاریخ در دل کویر بروید و شب را به تماشای آسمان بگذرانید و روز را در کویر گردش کنید. ما برای این کار، سه بنا را در سه کویر پیشنهاد می‌دهیم. برای این سفر یک دوربین نه چندان پیشرفته هم لازم دارید. ما به شما یاد می‌دهیم که چه کار کنید تا بتوانید با همین دوربین، عکس‌های قابل قبولی بگیرید.

 

مکان‌های رصد ستاره

سه مکان برای رصد ستاره‌ها در کویر به شما پیشنهاد داده‌ایم؛ کاروانسرای ده‌نمک در کویر گرمسار، قلعه کرشاهی در کویر ابوزیدآباد و کاروانسرای قصر بهرام در پارک ملی کویر. برای رفتن به این مناطق و رصد ستاره، حتما فهرست تورهای نجومی را سرچ کنید تا در طول سال بتوانید از برنامه‌های آن‌ها آگاه شده و یکی را برای رفتن انتخاب کنید.

 

کاروانسرای قصر بهرام: می‌گویند این بنا به دستور بهرام ساسانی معروف به بهرام گور ساخته شده است. بنایی زیبا که بعدها توسط شاه عباس صفوی بازسازی شد و به عنوان کاروانسرا مورد استفاده قرار گرفت. این کاروانسرا که به ثبت ملی رسیده و از بناهای مهم تاریخی ایران است، بازسازی شده و امکان شب‌مانی هم در آن فراهم است. هوای پاک و نبود آلودگی نوری باعث شده تا این کاروانسرا یکی از بهترین مکان‌ها برای تماشای آسمان شب باشد. این بنا را با نام‌های دیگری مثل ﮐﺎﺭﻭﺍﻧﺴﺮﺍی ﻋﺒﺎﺱ‌ﺁﺑﺎﺩ و کاروانسرای شاه‌عباسی نیز خوانده می‌شود و امروزه ﭘﺎﺳﮕﺎﻩ ﺷﮑﺎﺭﺑﺎﻧﯽ ﭘﺎﺭک ﻣﻠﯽ ﮐﻮﯾﺮ در آن قرار دارد. کاروانسرای قصر بهرام، در جنوب گرمسار و شمال شهر دریاچه نمک قرار گرفته و بهترین و نزدیک‌ترین مسیر دسترسی به این کاروانسرا از مرکز شهر پیشوا ورامین است. از پیشوا به سمت قلعه بلند، پس از آن به مبارکیه و بعد هم به قصر بهرام می‌رسید.

قلعه کرشاهی: به این قلعه تاریخی قلعه دزدها هم می‌گویند. دقیقا نمی‌دانیم که چرا به این قلعه، کرشاهی می‌گویند ولی می‌دانیم که این قلعه وقایع تاریخی مهمی به خود دیده است؛ مثل دفاع در برابر یورش مغولان و تجمع سپاه نایب حسین کاشی که توسط رضاشاه کشته شد. پژوهشگران می‌گویند که بعد از ارگ بم، این قلعه با دومین بنای خشتی ایران محسوب می‌شود چراکه قدمت تاریخی قلعه و شالوده اولیه این قلعه به پیش از اسلام بازمی‌گردد. قلعه تدافعی کرشاهی از جهت سازماندهی و انسجام فضایی، یکی از کامل‌ترین و مستحکم‌ترین قلعه‌های محدوده آران و بیدگل و شهرهای اطراف آن محسوب می‌شود. قلعه‌ای در شمال‌شرقی شهر ابوزیدآباد از توابع شهرستان آران و بیدگل است. جایی در جنوب کویر سیازگه بند ریگ و در نزدیکی ارتفاعات کوه یخ‌آب در استان اصفهان. مسیر رسیدن به این قلعه به این صورت است: با عبور از شهر ابوزیدآباد و پس از آن گذر از روستایی به‌نام قاسم‌آباد، راهی خاکی به سمت شمال وجود دارد که پس از طی مسافت ۳۰ کیلومتر به قلعه کرشاهی می‌رسد.

کاروانسرای ده نمک: این بنای دوره صفوی، به اقامتگاهی بوم‌گردی تبدیل شده و می‌توانید در آن‌جا لذت بودن شبی در کنار کویر و آسمان پرستاره را با هم ببرید. می‌توانید صبحانه و ناهار و شام را هم در رستوران این اقامتگاه بخورید که غذاهای محلی پخت می‌کند. کاروانسرای ده نمک در۴۰ کیلومتری شرق گرمسار، 20 کیلومتری شرق آرادان بر سر راه قدیمی و تاریخی جاده سنگفرش بنا شده و به ثبت ملی هم رسیده است. سردر ورودی این کاروانسرا با چهار ایوان و ۲۴ حجره در طرفین و یک شاه‌نشین فضای خاص و زیبایی را درست کرده است. در کنار این کاروانسرا، آب‌انباری با یک یخچال قدیمی، شترخوان زیبای و برج‌های دیدبانی چهارگانه هم برای دیدن هستند. باتوجه به شرایط جغرافیایی خاص این کاروانسرا، بسیاری از علاقه‌مندان رصد و نجوم از این کاروانسرا برای رصد ستاره‌ها استفاده می‌کنند.

 

رصد ستاره‌ها

دوری از آلودگی نوری و ایستادن بر یک بلندی در دل کویر، بهترین زمان برای تماشای آسمان پرستاره است. در هر ماهی از سال، می‌توانید شاهد پدیده‌ای نجوم باشید که برای دانستن تقویم رصد ستارگان باید با راهنمای این حوزه در تورهای مخصوص هماهنگ باشید. به‌طور کلی آسمان بالای سر ما در هر فصلی با فصل دیگر فرق می‌کند. باتوجه به حرکات زمین به دور محور خود و همچنین حرکت زمین به دور خورشید، آسمان شب دارای نقشه‌های مختلف در فصول مختلف است. آسمان مانند ساعت و تقویم است و با تغییر ساعت در شب، و فصل در سال، تغییر پیدا می‌کند. برای شروع رصد، به چیزی بیش از چشمان‌تان و یک دوربین دوچشمی مناسب احتیاج ندارید. کافی است که نقشه آسمان شب را همراه داشته باشید و آن را مطابق با جهت جغرافیایی آسمان محل خود قرار داده و به کمک آن به شناسایی و رصد ستارگان بپردازید. قبل از هر چیز نقشه آسمان شب را سرچ کرده و نقشه مطابق با فصل خود را دانلود کنید. باید یادآور شویم که قبل از درک کلی از آسمان شب در فصول مختلف، باید با نام فارسی و لاتین، نام اختصاری و شکل صورت‌های فلکی آسمان شب آشنا شده باشیم. برای استفاده صحیح از نقشه‌ها رو به سوی شمال بایستید و نقشه را به گونه‌ای در دست بگیرید که شمال آن در پایین واقع شود. حالا با تغییر جهت خود، نقشه را هم بچرخانید.

 

عکاسی

بسیاری از دوربین‌های دیجیتال امروزی ساده و کوچک دارای حالت عکاسی در شب، تنظیم دستی مقدار نوردهی و تنظیم دستی فوکوس تصویر هستند. این گزینه‌ها برای عکاسی از مناظر فوق‌العاده‌ی آسمان به کمک شما می‌آیند؛ البته داشتن دوربین‌های DSLR قابلیت‌های متعدد و بیشتری را در اختیارتان قرار می‌دهد، اما برای شروع عکاسی نجومی بی‌شک به ابزار مهم دیگری نیاز دارید؛ ازجمله سه‌پایه‌ای که در نوردهی طولانی مدت دوربین‌تان را ثابت نگه دارد. لازم نیست سه پایه‌تان خیلی حرفه‌ای باشد مخصوصا برای دوربین‌های کوچک می‌توانید عکاسی را با سه پایه‌ای سبک و ارزان قیمت، اما مستحکم، شروع کنید. تنظیمات نوردهی خودکار را فراموش کنید، چه برای مناظر گرگ و میش غروب و چه برای عکاسی از صورت‌های فلکی در شب. بهتر است زمان نوردهی را به طور دستی تنظیم کنید. وقتی از آسمان عکس می‌گیرید، همیشه چند نوردهی مختلف را امتحان کنید. به این ترتیب، دست‌کم در یکی از عکس‌ها بهترین نور و رنگ ثبت شده را به دست خواهید آورد.

حجم ویدیو: ۳۴.۸۲M | مدت زمان ویدیو: ۰۰:۰۳:۱۶ دانلود ویدیو
انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز