قرایی مقدم در گفتوگو با ایلنا:
امکان کاهش آسیبهای اجتماعی، بسیار کم است

یک جامعه شناس گفت: این امکان بسیار کم است که بتوانیم آسیبهای اجتماعی را کاهش دهیم.
امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار ایلنا در تحلیل خود از راهکارها برای کاهش آسیب اجتماعی در سال جدید گفت: آب و هوای اجتماعی در جامعه مساعد نیست و جامعه با انواع آسیب های اجتماعی دست و پنجه نرم می کند. به نظر می رسد مهمترین مسئله، رفع تنگناهای اقتصادی و تأمین معیشت افراد و خانوادهها و مسئله رفع بیکاری است. همچنین شادی و نشاط در جامعه باید ایجاد شود و امید به آینده تقویت گردد تا یأس و ناامیدی کم شود. از سوی دیگر تأمین معیشت و رفاه خانواده باید در اولویت قرار گیرد.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: همچنین فضای مجازی در همه حال باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد و مانند سایر کشورهای توسعه یافته تا سن ۱۸ سالگی، فضای مجازی را برای جوانان بهنوعی محدود کنند. البته به دلیل اینکه خود به این قانون عمل نمیکنند، مردم هم عمل نمیکنند اما باید کاری کنند تا از نظر مخابرات جوانانی که این موبایلها را دارند، تحت نظارت قرار گیرند.
وی با تاکید بر اینکه دوستان ناباب و ضعف اعتقادات دینی انواع آسیبهای اجتماعی را به دنبال دارد، گفت: این مسائل موجب بی بند وباریها و روابط نامشروع می شود. همچنین محل زندگی میتواند تأثیرگذار باشد. افراد با منطقهای که در آن زندگی می کنند یک رابطه متقابل دارند. هر کس در هر منطقه که زندگی میکند، به اصطلاح متناسب با شرایط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و خانوادگی تأثیر میپذیرد. برای کاهش آسیب های اجتماعی تقویت حوزه های فرهنگی و اجتماعی واعتقادات و باورهای دینی، پاسداری از ارزشها و هنجارهای اجتماعی بسیار مهم است.۵۰ یا ۶۰ درصد این مسئله به تأخر فرهنگی مربوط میشود. یعنی وسیله را دارند، ولی فرهنگ استفاده از آن را ندارند.
قرایی مقدم پدیده حاشیه نشینی را یکی دیگر از عوامل مؤثر در انواع آسیبهای اجتماعی دانست و گفت: معضل حاشیه نشینی عمدتا به دلیل فقر و مشکلات اجتماعی شکل گرفته است.کاهش آسیب های اجتماعی به شرایط اقتصادی کاملا مرتبط است.
قرایی مقدم گفت: بر اساس تئوری خود، این امکان بسیار کم است که بتوانیم آسیبهای اجتماعی را کاهش دهیم. برای انواع آسیبهای اجتماعی مانند فقر، بیکاری، شکاف طبقاتی، نابسامانیهای اجتماعی، به نظر می رسد اقدامی نمیتوانند انجام دهند.در حالی که باید رفاه جامعه تأمین شود.
وی افزود: این سوال مطرح است که سازمان تأمین اجتماعی با چه هدفی تاسیس شده است. سازمان تأمین اجتماعی نمیتواند کار کند چون بودجه های آن کم است. حکومت باید بپذیرد آسیبهای اجتماعی ذاتی نیستند بلکه معلول شرایط و اوضاع اجتماعی هستند.شرایط و فرهنگ، اعتقادات دینی، تحصیلات، تربیت مادر و پدر و ارتباط با دوستان در میزان آسیب های اجتماعی تعیین کننده هستند.