در نشست «۱۰ روز با عکاسان» مطرح شد؛
ایران از تمام کشورهای منطقه سابقه بیشتری در زمینه عکاسی دارد/ به سمت جهانیشدن حرکت کنیم

نشست خبری ششمین دوره همایش «۱۰ روز با عکاسان» با حضور ساعد نیکذات (دبیر همایش)، مهدی وثوقنیا (دبیر هنری) و مریم منصوری (دبیر اجرایی) سهشنبه ۷ آذر در خانه شماره ۲ هنرمندان برگزار شد.
به گزارش ایلنا، نشست خبری ششمین دوره همایش «۱۰ روز با عکاسان» با حضور ساعد نیکذات (دبیر همایش)، مهدی وثوقنیا (دبیر هنری) و مریم منصوری (دبیر اجرایی) سهشنبه ۷ آذر در خانه شماره ۲ هنرمندان برگزار شد.
در ابتدای این نشست ساعد نیک ذات دبیر «10روز با عکاسان» گفت: انجمن عکاسان تنها انجمنی است که هیئت موسس آن با انتخابات تعیین شده است. سال 84 هیئت موسس انتخاب شدند و پس از سالها طول کشید تا سرانجام در سال 92 مجوز تاسیس انجمن عکاسان صادر شد.
او ادامه داد: فعالیتهای این انجمن در راستای سازماندهی فعالیتهای عکاسی، حقوق عکاسان و... آغاز شد. پیش از آن در حوزه عکاسی فعالیتها انسجام نداشتند و جایی برای رسیدگی به مسائل عکاسان نبود. با توجه به اینکه دوسالانه های عکاسی هم به شکل نامنظم برگزار می شد انجمن عکاسان تصمیم گرفت برنامه مستقلی را تدارک بییند تا فعالیتهای عکاسان را به نمایش بگذارد.
نیک ذات گفت: ما برای اینکه بتوانیم در بخشهای مختلف بخصوص در بخش عکاسی مستند و خبری دستهای مزاحمی را که جلوی دوربین میآمد، رفع کنیم سعی کردیم تا یک مسیر حقوقی را در نظر بگیریم تا خروجی عکاسان را بهتر مشاهده کنیم که خروجی این تفکر منجر به برگزاری رویداد «10 روز با عکاسان» شد.
دبیر ششمین دوره «10 روز با عکاسان» گفت: این پیشنهاد را آقای فرزاد هاشمی به عنوان رییس هیئت مدیره وقت انجمن عکاسان مطرح کرد. دبیری این رویداد باتوجه به سابقهای که داشتم به من ملحق شد و دبیر نخستین دوره 10 روز با عکاسان بودم و امروز دوباره در دوره ششم نیز این وظیفه به من محول شده است. ما سعی کردیم به امور یک نظام بدهیم و برای بخش های متفاوت کمیتههای مختلف به وجود بیاوریم. بر همین اساس در کمیته همایشها و جشنوارههای انجمن با مدیریت سید عباس میرهاشمی آییننامه اجرایی برای همایشها از جمله 10 روز با عکاسان تهیه شد، که دارای یک نظام باشد.
نیک ذات ادامه داد: این اتفاقها به آن دلیل رخ داد تا همه چیز منوط به فرد نباشد و در واقع یک سیستم به وجود بیاید که کار را پیش ببرد. من برنامهریزی برای این رویداد را شروع کردم تا با کمک کمیته علمی بتوانیم به یک برآیندی از وضعیت عکاسی برسیم که در چه مسیری دارد حرکت می کند. ما در انجمن پنج رویکرد را در نظر گرفتیم که بخشی از این رویکرد به 10 روز با عکاسان اختصاص پیدا کرد. من قبل از تشکیل کمیته باید تیم اجرایی را انتخاب می کردم که جدای از کمیته علمی شامل شهابالدین عادل مدیر علمی و عضو شورای علمی و مهدی مقیمنژاد، اسماعیل عباسی، محمد خدادادی مترجمزاده، محمدرضا شریفزاده و مریم کهوند، محمد مهدی رحیمیان که عضو شورا علمی هستند مهدی وثوقنیا مدیر هنری، مریم منصوری مدیر اجرایی، مجید فروغی مدیر رسانهای، آرش کریمی مدیر بخش نگاه شخصی و جاوید نیکپور مدیر رسانه دیجیتال ششمین دوره «10 روز با عکاسان ایران» شدند و خانم کشاورز به عنوان مسئول دبیرخانه انتخاب شد.
نیک ذات گفت: بعد از این ما به شورای علمی ابلاغ کردیم تا برای امسال شعاری انتخاب کنند که شعار "عکاسی ایران؛ نگاهی به خود، نگاهی به جهان» به عنوان شعار امسال انتخاب شد. ماموریت دوم شورای علمی آن بود که بر مبنای این شعار مباحث نظری در زمینه عکاسی را برنامه ریزی کند و از استادانی دعوت به عمل بیاید که به این شعار در برنامه ها و نشستهای 10 روز با عکاسان پرداخته شود. همچنین از انجمنهای تخصصی عکاسان انقلاب و دفاع مقدس، انجمن عکاسان سینمای ایران، انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران، انجمن عکاسی میراث فرهنگی، انجمن عکاسان تبلیغاتی و صنعتی ایران و انجمن عکاسان خانه تئاتر خواستیم که با توجه به این شعار برنامههای خود را در حوزه تخصصی پیشنهاد کنند که پس از بررسی در شورای علمی طرحهایی که قابل اجرا هستند به مرحله نهایی برسد.
نیک ذات گفت: ما هم زمان طراحی پوستر این دوره را به حامد جابرها سپردیم که از طراحان خوش سلیقه و به نام کشور نیز هست. همچنین قرار شد ما در جریان این رویداد دو استانی که در بخش عکاسی شناخته شده هستند را معرفی کنیم. ما استان خراسان در سه بخش شمالی، رضوی و جنوبی و آذربایجان غربی را درنظر گرفتیم تا در این دوره فعالیتهایشان را به نمایش دربیاورند. کیارنگ اعلایی که هنرمند صاحب نامی است دبیری بخش خراسان و رومین محتشم دبیر بخش آذربایجان غربی را به عهده گرفتند که کارها را برای نمایشگاه انتخاب میکنند.
دبیر دوره ششم ده رو با عکاسان گفت: ما امسال هم برنامه نگاه شخصی را که دو سال پیش در 10 روز با عکاسان راهاندازی شد در نظر گرفتیم که کل کشور را دربرمیگیرد و طی هفت روز عکاسانی از بوشهر، شهرکرد، زاهدان، مشهد، اصفهان، میناب، ارومیه، تهران و افغانستان در این رویداد شرکت می کنند. ما برای بخش نگاه شخصی البته گالری جداگانه در نظر گرفتیم که فضایی برای نمایش عکسها با اسلایدشو و گفتگو و انتقال تجربیات است.
او گفت: ما در این دوره 26 نشست، سخنرانی، کارگاه، نمایش فیلم و 28 برنامه نگاه شخصی داریم. میزگردهایی با حضور انجمنهای تخصصی طبق برنامهای که تدوین شده در این رویداد برگزار میشود. برخی از این کارگاهها نظری و برخی عملی هستند که بر مبنای موضوع و ظرفیت تعدادی از آنها به صورت ثبت نامی برگزار میشود.
نیک ذات گفت:10 روز با عکاسان عصر روز 15 آذر ماه در محل خانه هنرمندان افتتاح میشود و تا 24 آذر ادامه دارد. امسال ما فیلم شرح یک عکس که ساتیار امامی آن را ساخته است را اکران میکنیم. ما همچنین برای اولین بار ورکشاپی درباره ساخت مولتی مدیا خواهیم داشت. کارگاه عکاسی تبلیغاتی و کارگاه چاپ دیجیتال با پرینترهای خانگی نیز از دیگر ورکشاپهای این دوره است.
دبیر ششمین دوره «10 روز با عکاسان» گفت : کشورهای حاشیه خلیج فارس با صرف هزینههای چند صد هزار دلاری سعی در سابقهتراشی برای خود در عکاسی دارند، اما ما پیشینه درخشانی داریم و دوربین عکاسی به فاصله اندکی از اختراع وارد کشورمان شده است. همچنین پس از انقلاب اسلامی، آن چیزی که ما را به جهانیان معرفی کرد در زمان انقلاب اسلامی و جنگ عکس و بیشتر عکس خبری بود. بنابراین سابقه کشور ما در عکاسی و توانمندی عکاسی ما باید در بعد جهانی هم بیشتر شناخته شود.
او گفت: در راستای شعار امسال همچنین از برخی عکاسان خارجی فیلم تهیه شده است که قرار است تجربیات این عکاسان از طریق اکران این فیلمها در اختیار عکاسان ایرانی قرار بگیرید.
در ادامه این نشست مهدی وثوق نیا؛ مدیر هنری ششمین دوره«ده روز با عکاسان» گفت: بخش هنری فعالیت وسیعی دارد. ما سعی کردیم با تجربههای که در گذشته به دست آمده بتوانیم این نمایشگاه را از لحاظ طراحی و اجرا به استانداردهای نمایشگاهی نزدیک کنیم. ما در طراحی پوستر نیز وسواسی به خرج دادیم و سعی ما این بود که پوستر ما از کلیشههای مرسوم دور باشد و خود از یک کاراکتر برخوردار باشد.
وثوق نیا ابراز کرد: برای نخستین بار در این دوره قابلیت نمایش مولتی مدیا را به نمایشگاه اضافه کردیم تا بخشی از عکسها به صورت دیجیتال به نمایش دربیاید.
نیک ذات در ادامه این نشست و در پاسخ به این سوال که آیا شعار امسال براساس نگاهی تطبیقی در نظر گرفته شده است گفت: در این شعار وجود دارد که می تواند به همه مواردی چون وضعیت عکاسی در ایران ، تفاوت آن با عکاسی در جهان و البته جایگاه عکاسی ایران در جهان، مسایل حقوقی و حرفهای، کپی رایت، نگاه عکاسان و مواردی از این دست اشاره کند. برخی مسائل مثل قانون کپی رایت هست که از حوزه کاری انجمن خارج است و انجمن می تواند آنها را مطالبه و پیگیری کند. مثلا ما باید برای احقاق برخی حقوق عکاسان با کمیسیون فرهنگی مجلس ارتباط برقرار کنیم مثل کاری که آقای صمدیان درباره موزه عکس ایران انجام میدهد اما این که دست جلوی دوربین عکاسان میآید به واقع این تقصیر انجمن نیست.
نیک ذات درباره حامیان مالی ده روز با عکاسان گفت: امروز شرایط اقتصادی خوب نیست و آدم شرم میکند که بخواهد بودجه فرهنگی کشور را ذکر کند، آن هم در کشوری که مدعی است انقلاب آن فرهنگی است. تنها ارگانی که در این سال ها از ما حمایت کرده شهرداری تهران، سازمان زیباسازی و سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران بوده است و برخی از دیگر شرکتهای خصوصی نیز حمایتهایی کردهاند.
نیک ذات گفت: خانه هنرمندان ایران در این سال ها با روی گشاده از ما استقبال کرده است و ما معتقدیم آن چه رسالت خانه است در مورد ما اتفاق افتاده و این یک نقطه عطف است و ما نمیخواهیم 10 روز با عکاسان بیرون از خانه هنرمندان برگزار شود و اگر روزی بنا بر بزرگ شدن کارمان به فضای بزرگتری نیاز داشته باشیم، قطعا هسته مرکزی «10 روز با عکاسان» در خانه هنرمندان خواهد بود.
نیک ذات در پایان با گرامیداشت یاد شاهرخ حاتمی؛ عکاس ایرانی که چند روز پیش در پاریس درگذشت گفت: ما در این رویداد همچنین یاد و خاطره زندهیاد شاهرخ حاتمی عکاس تازه در گذشته را نیز گرامی خواهیم داشت. عکاسی که عکسهای مشهور گروه بیتلها را ثبت کرده است.
ششمین دوره 10 روز باعکاسان 15 تا 24 آذرماه در خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.