گزارش دومین شب از موسیقی نواحی با سوگنامههایی برای حادثه اسکله/ آمیختگی «موسیقی و غم»

دومین شب هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران در بندرعباس با نوای سوگ همراه شد
به گزارش خبرنگار ایلنا، دومین شب هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران به تاریخ شنبه ششم اردیبهشتماه در شهر بندرعباس برگزار شد.
این در حالی بود که انفجار مهیب و آتشسوزی گسترده اسکله رجاییشهر بندرعباس را در عزا فرو برد.
هنرمندان حاضر جشنواره نیز تحت تأثیر حادثه دلخراش رخداده، با اجرای قطعاتی حزنانگیز به قربانیان این سانحه ادای احترام کردند.
کوک غمگین قوپوز عاشیقی توسط آشیق ارشد جمالی
در این شب، آشیق ارشد جمالی، هنرمند نامآشنای موسیقی عاشیقی از روستای کرووس شهرستان قروه درگزین استان همدان، با نوای غمانگیز قوپوز خود فضای سوگواری را بر صحنه حاکم کرد. او با تغییر در رپرتوار اجرایی، بیشتر به اجرای ساز و آواز با اشعار ترکی-فارسی حزنانگیز پرداخت و با روایتگری سوز و گدازهای عاشقانه موسیقی عاشیقی، مخاطبان را با خود همراه ساخت.
ارشد جمالی درباره اهمیت جشنوارههای موسیقی نواحی گفت: این جشنوارهها نقش مهمی در آشنایی نسل جوان با فرهنگ بومی دارند. وقتی در استانهای مختلف برگزار میشوند، موسیقی و روایتهای محلی مناطق به گوش دیگر اقوام ایرانی میرسد و علاقه جوانان به موسیقی نواحی دوچندان میشود.
سوگواری گروه دیلمان با موسیقی گیلان
در ادامه این شب، گروه موسیقی دیلمان به سرپرستی محمود فرضینژاد با اجرای قطعاتی متفاوت و پر از احساسات به صحنه آمد. این گروه که به معرفی موسیقی گیلان و فرهنگ دیلمان میپردازد، با ابراز همدردی با حادثهدیدگان بندرعباس، پیامی از دل منطقه گیلان به مردم آسیبدیده تقدیم کرد.
محمود فرضینژاد با ابراز همدردی از بلندای البرز و جلگههای گیلان گفت: در این شب غمگین، شادیانهها را به سوگیانه تبدیل کردیم و قطعاتی از مناطق کوهستانی و جلگهای گیلان را اجرا کردیم که در زمانهای اندوه در مزارع و شالیزارها خوانده میشود.
از جمله قطعات اجرا شده میتوان به «آواز دیلمان» و «آواز غربتی» اشاره کرد.
وی همچنین درباره اهمیت برگزاری اینگونه جشنوارهها گفت: موسیقی نواحی پایه و اساس موسیقی ایرانی است. این نواها حامل زبان، ادبیات، آداب و رسوم هر منطقهاند و پاسداشت آنها یعنی حفظ هویت ایرانی.
سوگخوانی لری کیخسرو طاهری در رثای بندرعباس
در بخش دیگری از این شب، کیخسرو طاهری، مقامخوان و شاهنامهخوان برجسته از منطقه باشت و باوی استان کهگیلویه و بویراحمد، با نوای غمگین مقامهای موسیقی لری به صحنه آمد.
او به همراه میلاد خالویی (کمانچه) و جاوید جمالی (نی)، قطعاتی از مقامهای سوگواری لری را اجرا کرد. طاهری پیش از اجرای خود با ابراز همدردی با مردم بندرعباس گفت: اجرای امشب من تحت تأثیر حادثه انفجار اسکله شهید رجایی غمانه است.
وی مقام «یار یار» را با سوز و گدازی خاص اجرا کرد؛ نوایی که اشاره به دشواریهای زندگی و مشقات روزگار دارد و در مراسم سوگ خوانده میشود.
کیخسرو طاهری همچنین پیام تسلیت دکتر تاجگردون، نماینده گچساران، را به اطلاع حضار رساند و در پایان اجرای خود با دو دقیقه سکوت، همدردی عمیق خود را با حادثهدیدگان اعلام کرد.
هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران به دبیری فواد توحیدی و به همت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن موسیقی ایران و با مشارکت استانداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، از ۵ تا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در استان هرمزگان برگزار میشود.