گزارش اولین روز جشنواره موسیقی نواحی/ رپرتوار رنگها

هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی از روز گذشته جمعه ششم ااردیبهشتماه در شهر بندرعباس در حال برگزاری در روز اول از این رویداد گروههایی از چند قوم اصیل ایرانی به اجرای برنامه پرداختند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی به دبیری فواد توحیدی در استان هرمزگان و شهر بندرعباس در حال برگزاری است. روز گذشته پنجم اردیبهشتماه اولین روز از این رویداد بود که با اجرای چند گروه مزین شد.
برگزاری این رویداد به همت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن موسیقی ایران و با مشارکت استانداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان تا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در استان هرمزگان ادامه دارد.
گروه نوبان بندر کنگ هرمزگان و گروه هنری «مارال» از استان فارس اولین گروههایی بودند که در جشنواره امسال روی صحنه رفتند.
گروه نوبان
گروه نوبان بندر کنگ هرمزگان از بندر کنگ شهرستان بند لنگه استان هرمزگان در فرهنگسرای طوبای بندرعباس روی صحنه رفت.
این گروه که از سال ۷۲ به سرپرستی احمد عبیدی سورو فعالیت میکند، در طول سالهای گذشته در جشنواره موسیقی نواحی حضور داشته و تاکنون در چهار دوره از این رویداد مهم شرکت کرده است.
در شب اول، گروه نوبان با ارائه دو سبک موسیقی مختلف، «تحلیل یا خیالی» و «بناتی یاحربی»، بخشی از میراث موسیقایی هرمزگان را به نمایش گذاشت. احمد عبیدی سورو، سرپرست گروه نوبان، در خصوص قطعات اجرایی این گروه گفت: «این آثار نمادی از فرهنگ و تاریخ موسیقی منطقه ما هستند و هر قطعه داستانی از زندگی مردمان این دیار را روایت میکند.»
وی در ادامه به اهمیت جشنواره موسیقی نواحی اشاره کرد و افزود: «این جشنواره نقش مهمی در معرفی و حفظ موسیقی اقوام دارد. ما خوشحالیم که این موسیقیهای قدیمی از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود و امید داریم که نسلهای آینده نیز بتوانند از آن بهرهمند شوند.»
اعضای گروه نوبان در این اجرا شامل معاد پویا منش، مهدی رضاپور، ابراهیم ابراهیمی زر، حسین اراسته، میلاد رضا پور، فارس عبیدی، فرحان عبیدی، محمدرضا سیاووشی، عقیل بیژنپور و محمد آراسته بودند که با شور و اشتیاق فراوان، فضای جشنواره را پر از انرژی و لذت موسیقایی کردند.
«نوای سرزمین فارس»
«نوای سرزمین فارس» به بازآفرینی موسیقی عشایری اختصاص داشت که سعید جعفر زاده اجرای آن را به عهده داشت. توسط سعید جعفرزاده»
جعفرزاده نوازنده نی دندانی از شهرستان مرودشت استان فارس، در این رویداد حضور یافت و با تکنوازی نی، مخاطبان را با صدای بینظیر این ساز آشنا کرد. جعفرزاده که تاکنون در جشنوارههای معتبر موسیقی مانند «زاگرس نشینان»، «نواها و آواهای عاشورایی» و «موسیقی سرنای وحدت» در شیراز شرکت کرده است، از پیشگامان حفظ و ترویج موسیقی محلی عشایری فارس به شمار میرود.
نی دندانی یکی از سازهای سنتی و بومی استان فارس است که در مناطق مختلف این استان، به ویژه در میان عشایر، نقش مهمی در اجرای موسیقی محلی ایفا میکند. این ساز به دلیل ویژگیهای خاص خود، در بسیاری از جشنها و مراسمهای فرهنگی و مذهبی استفاده میشود.
جعفرزاده که از کودکی به نوازندگی و ساخت سازهای بادی علاقهمند بوده، این هنر را از پدر و پدر بزرگ خود به ارث برده است. او در حال حاضر مدیریت آموزشگاه کرنای مرودشت را بر عهده دارد و به آموزش نسلهای جدید علاقهمندان به موسیقی محلی فارس مشغول است.
در توضیح درباره تکنوازی نی عشایری فارس، جعفرزاده گفت: این موسیقی که با نی هفتبند اجرا میشود، نوعی خاص از موسیقی محلی عشایری است که بسته به شرایط جغرافیایی، در مناطق سردسیر و گرمسیر تغییراتی در اجرای آن ایجاد میشود. نواهای غمگین و اشعار فولکلوریک دوبیتیهای عاشقانه و عارفانه در این موسیقی غالب است که بازتابی از رنجها و مشقات زندگی روزمره مردم فارس است.
او همچنین تاکید کرد: «نی نوازی در واقع موسیقی مردم است؛ موسیقیای که از دل مردم رنجدیده برخاسته و به نوعی زبان گویای احوالات و احساسات مردم این دیار است.»
گروه هنری «مارال»
شکوه نوای سرنا و نغاره قشقایی
سالن فرهنگسرای طوبا بندرعباس نیز میزبان گروه هنری «مارال» از استان فارس بود که به دو نوازی سرنا و نغاره، نمایشی باشکوه از موسیقی اصیل قشقایی اختصاص داشت.
محمد کشاورز و علیرضا زارع، دو هنرمند برجسته در عرصه موسیقی قشقایی، قطعاتی همچون «هلی»، «آغور هلی»، «اورتا هلی»، «یورغا هلی»، «غریب و صنم»، «صمصام»، «گرایلی» و «خسرو باج خسرو» را اجرا کردند. علاوه بر این، آنها جنگنامههای قشقایی را نیز برای مخاطبان روایت کردند.
گروه مارال که از سال ۱۳۸۸ فعالیت خود را در عرصه موسیقی قشقایی آغاز کرده است، توانسته است با حضور در جشنواره…
گروه «سیلم»/موسیقی کتولی مازندران
در ادامه روز اول جشنواره موسیقی نواحی، گروه موسیقی سیلم به سرپرستی سعدی صادقی، با اجرای قطعاتی از موسیقی بومی مازندرانی، فضایی پر از تاریخ و احساسات فرهنگی را در قلب جشنواره خلق کردند. این گروه که در معرفی و بازآفرینی موسیقی نواحی ایران سرآمد است، با دستان هنرمند خود، مخاطبان را به دنیای اصیل و ناب موسیقی مازندران برد.
اجرای گروه سیلم با قطعهای معروف از «آواز کتولی» آغاز شد، یکی از آوازهای اصلی و پرشور مازندران که عمق احساسات مردمان این دیار را در دل خود جای داده است. این قطعه با تأکید ویژه بر بخشهای مختلف «چلههای حراری» در شرق مازندران به شکلی متفاوت و با رنگهای محلی منحصر به فرد خود درآمیخته بود. پیوند دادن این آواز به یکی از مهمترین عناصر موسیقی مازندرانی، نشان از شناخت عمیق گروه سیلم از ریشههای موسیقی و فرهنگ منطقه داشت.
در ادامه، گروه سیلم با اجرای «دونوازی لله وا و دوسر کوتن»، که به نغارههای مازندارانی شهرت دارند، دنیای نغمههای ریتمیک و پرتحرک را به نمایش گذاشت. این قطعه که اغلب در مراسمهای محلی و جشنها شنیده میشود، با استفاده از سازهای کوبهای و کمانچه در کنار صدای گرم خواننده، مخاطب را در فضای پرشور و زنده موسیقی مازندران غرق کرد.
اجرای آثاری چون «رپرتوار غریبی حال»، «جلوداری»، «عاروس یار» و «نقره سری حال» نیز از دیگر بخشهای جذاب این کنسرت بود که هریک با رنگی خاص و بیانگر حالات و عواطف متفاوت از زندگی روزمره و مراسمهای شادی و غم، در دنیای موسیقی مازندرانی سیر میکرد.
سعدی صادقی، سرپرست گروه سیلم، در پایان این اجرا و در گفتگو با ستاد خبری جشنواره، از اهمیت ویژه برگزاری جشنوارههای موسیقی نواحی برای احیای فرهنگ و هنر بومی سخن گفت. او تأکید کرد که موسیقی نه تنها حامل نغمات و ملودیهای خاص هر منطقه است، بلکه کلام و اشعار آن، حافظ تاریخ و فرهنگ مردم آن دیار به شمار میآید. در این میان، جشنوارههای موسیقی نواحی ایران میتوانند به احیای این میراث ارزشمند کمک کنند و در معرفی فرهنگهای مختلف ایرانی به جهانیان نقش بسزایی ایفا کنند.
گروه «مستاک بهره» از سیستان و بلوچستان، «هوره خوانی » از ایلام، مقامخوانی بختیاری از چهار محال بختیاری، تکنوازی عاشیق رمضانعلی خدابندلو دیگر اجراهای روز اول از هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی بودند.