گزارشی درباره «فاطمه حسونا» که مرگی زیبا میخواست/ هیچچیز زیباتر از بازگشت به خانه نیست!

از هفتم اکتبر و پس از شروع حملهی ظالمانهی اسرائیل به غزه تا امروز، بیش از ۱۷۵ روزنامهنگار، خبرنگار و عکاس کشته شدهاند. فاطمه حسونا دختر بیست و چهارساله فلسطینی یکی از آخرین شهدای عکاس است که به همراه تمام اعضای خانوادهاش مورد حمله موشکی قرار گرفت و شهید شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، فاطمه حسونا، عکاس خبری فلسطینی ۲۵ ساله، در آوریل (هفته گذشته)، در جریان حمله هوایی اسرائیل به منزل خانوادگیاش در محله التفاح غزه به همراه ۱۰ عضو خانوادهاش، از جمله خواهر باردارش، شهید شد. او بهخاطر ثبت تصاویر بیواسطه از زندگی و رنج مردم غزه در طول جنگ، شناخته شده بود.
عکسی که رسانه «العربیه» با خبر شهادت فاطمه حسونا منتشر کرده است
همکاری با یک سازمان بشر دوستانه
فاطمه حسونا طی سالهای فعالیتش علاوه بر همکاری با رسانههایی چون «گاردین»، «الجزیزه»، «العربیه» و... با سازمان «Plan International» همکاری داشت.
سازمان «Plan International» که محوریت آن فعالیتهای بشردوستانه است، یک نهاد بینالمللی غیردولتی و غیرانتفاعی است که در سال ۱۹۳۷ تأسیس شده و تمرکزش بر حمایت از حقوق کودکان، بهویژه دختران، و بهبود زندگی کودکان و جوامع در کشورهای در حال توسعه است. این سازمان در بیش از هشتاد کشور فعالیت دارد و هدف اصلیاش توانمندسازی کودکان از طریق آموزش، حمایت از بهداشت، مقابله با خشونت، و ترویج برابری جنسیتی است.
یکی از آخرین عکسهای فاطمه حسونا با دوربین؛ یار همیشگیاش در جنگ
سازمان «Plan International» تلاش میکند تا صدای کودکان و نوجوانان در ابعاد جهانی باشد. حال پس از گذشت چندین روز از شهادت فاطمه حسونا سایت رسمی این سازمان درباره او گزارشی را منتشر کرده است.
کودک غزهای مقابل دوربین فاطمه حسونا/ از صفحه شخصی شهید
حسونا در پروژهای با عنوان «یک روز از زندگی یک زن جوان در غزه» در حال مستندسازی زندگی روزمره در دوران آتشبس کوتاهمدت بود. او همچنین در مستند «روح خود را در دستت بگیر و راه برو» به کارگردانی سپیده فارسی، که قرار است در جشنواره کن ۲۰۲۵ نمایش داده شود، نقش اصلی را داشت.
شهید حسونا در ویرانههای غزه/ او قصد داشت پروژه مستندش با محوریت غزه در زمان آتش بس را به نتیجه برساند
او مرگ شهادتگونه میخواست
حسونا در در ماه آگوست سال ۲۰۲۴ در یک پست اینستاگرامی نوشته بود: اگر بمیرم، یک مرگ بلند و افتخارآمیز میخواهم. من مرگی را میخواهم که جهان درباره آن بشنود، میراثی که برای قرنها ماندگار باشد و تصاویری که جاودانه و بیانتها باقی بمانند!
آخرین پست حسونا در صفحه فیس بوکش مجموعهای از عکسهای ماهیگیران غزه در ساحل بود، شنبه گذشته، کمتر از یک هفته قبل از کشته شدن او، عکسها همراه با شعری کوتاه گذاشته شد.
حسونا در اینباره نوشته بود: از اینجا شهر را میشناسید، وارد آن میشوید، اما از آن خارج نمیشوید، زیرا نه میروید و نه میتوانید.
او در حالی که مقابل دوربین نشسته درباره حضورش در غزه به عنوان عکاس توضیح میدهد/ به نظر میرسد این سکانس مربوط به مستند «یک روز از زندگی یک زن جوان در غزه» اختصاص دارد که حسونا در آن حضور یافته است
یادداشت تاملبرانگیز مدیر جهانی امور بشردوستانه در «Plan International»
سازمان Plan International با وحشت و اندوه از کشته شدن فاطمه حسونا، خبرنگار عکس فلسطینی ۲۴ساله و مدافع حقوق جوانان، با خانوادهاش در حمله هوایی اسرائیل که خانهشان در غزه را هدف قرار داد، در روز ۱۶ آوریل ۲۰۲۵، مطلع شده است.
دکتر اونی کریشنان، مدیر جهانی امور بشردوستانه در «Plan International» به مناسبت شهادت این عکاس خبری مطلبی را منتشر کرده است:
فاطمه، عکاسی با استعداد، طی ۱۸ ماه گذشته، روایتهای بسیاری از زندگی روزمره در غزه منتشر کرده بود، از جمله در روزنامه The Guardian و سایر رسانهها.
عکسی تلخ از غزه که فاطمه حسونا با دوربینش آن را به ثبت رسانده است
در زمان اعلام آتشبس موقتی در ژانویه، او نسبت به آینده خوشبین بود و از اینکه میتوانست وقت بیشتری با نامزدش بگذراند، خوشحال بود: من به زندگیام بعد از جنگ امیدوارم و مطمئنم که چیزهای زیبایی در انتظار من هستند.
عکسی از بچههای بیخانهمان غزه/ عکاس فاطمه حسونا؛ او همواره نسبت به کودکان دغدغه داشته است
مدیر جهانی امور بشردوستانه در «Plan International» در ادامه نوشته است: فاطمه برای همه ما در فعالیتهای بشردوستانه، الهامبخش بود. او با روایتهای شجاعانهاش و استقامت مثالزدنیاش در برابر جنگ، به جهان تصویری از بهای انسانی این درگیری داد و از قلب غزه پرده برداشت. ما فاطمه را نه تنها به عنوان صدایی نیرومند، بلکه به عنوان انسانی سرشار از عشق به زندگی، به هنر، و پیش از هر چیز، به مردم غزه شناختیم. میراث او برای همیشه در دل ما باقی خواهد ماند.
در جریان جنگ، فاطمه نمونهای از استقامت فوقالعاده بود و در تلاش روزانه برای بقا، با تمام وجود نمایندهای فعال برای جوانان بود. در مقالهای که سال گذشته نوشته بود، پرسشی را مطرح کرد که هنوز در ذهنها طنینانداز است. ما از مرگ او عمیقاً اندوهگین هستیم، و دلهایمان با خانواده، دوستان و عزیزان بازماندهاش است.
و باز هم کودکان غزه در قاب دوربین حسونا/ عکس از صفحه شخصی عکاس برداشته شده
مگر ما انسان نیستیم، همانند شما؟
فاطمه در پروژهی اخیرش، مشغول مستندسازی «یک روز از زندگی یک زن جوان در غزه» در طول آتشبس موقتی بود؛ مجموعهای از عکسها که در آن نوشته بود: بسیاری از کودکان، باری سنگینتر از سالهای عمرشان را به دوش میکشند؛ در زمانی که باید در مدرسه یا زمین بازی باشند.
او همچنین نوشته بود: با وجود دشواریهای عدیده سفر و جنگ، هیچچیز زیباتر از بازگشت به خانه نیست حتی اگر با انتظاری طولانی همراه باشد.
کودکی تنها با نگاهی به دوردست در ویرانهها/ عکاس شهید فاطمه حسونا
اندوه کارگردان ایرانی از شهادت حسونا
خبرگزاری العربیه طی انتشار خبری درباره فاطمه حسونا و حضورش در یک اثر مستند توضیحاتی داده است.
حسونا در مستند «روحت را به دست بگیر و ادامه بده» به کارگردانی سپیده فارسی که برای نمایش در هفتاد و هشتمین جشنواره فیلم کن ساخته شده، ایفای نقش کرده است.
پس از اعلام خبر درگذشت حسونا، این کارگردان سینمای ایران عکسی از خود و حسونا در حال لبخند زدن را در شبکههای اجتماعی منتشر کرده است.
فارسی در توضیح این عکس نوشت: آخرین عکس من با او لبخند اوست.
پس از اجرایی شدن آتشبس تعداد زیادی از آوارگان به غزه بازگشتند؛ فاطمه حسونا با دوربینش به کوچههای ویران رفته و از بچهها و شور و شوق کودکانهشان عکاسی کرده است
آمار فجیع کشتار خبرنگاران
بیش از ۱۷۵ روزنامهنگار کشته شدهاند طبق گزارش «کمیتهی حفاظت از روزنامهنگاران»، دستکم ۱۷۵ خبرنگار از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون در حملات اسرائیلی در غزه کشته شدهاند. از آنجا که رسانههای بینالمللی امکان حضور در غزه را ندارند، کار خبرنگاران محلی و مردم فلسطین برای مستندسازی واقعیتهای جاری حیاتی است.
بر پایهی گزارش وزارت بهداشت فلسطین، از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۵۱ هزار نفر در غزه شهید شدهاند، که شامل ۱۵٬۶۱۳ کودک و ۸٬۳۰۴ زن است.