عراقچی در برنامه نگاه یک:
قرار نیست برجام دشمنی ایران و آمریکا را کاهش دهد/تحریم سرداران سپاه جنبه سمبلیک دارد/وزارت امور خارجه از طرح مجلس حمایت میکند
معاون وزیر امور خارجه گفت: برجام موضوع هستهای را بین ایران و شش قدرت جهانی مدیریت و حل فصل کرده و نباید از آن توقع کاهش دشمنی میان ایران و آمریکا را داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سید عباس عراقچی در برنامه نگاه یک با موضوع بررسی بسته جدید تحریمی آمریکا علیه ایران گفت: این قانون جدید کنگره امریکا یک اقدام دشمنانه و خصومت آمیز علیه ایران است و از جهت اینکه در ادامه دشمنیهای آمریکا است چیز جدیدی نیست.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه قانون جدید کنگره ادامه دشمنیهای آمریکا با ایران و مقابله ایران با آنها ادامه خواهد داشت، اظهار کرد: مقام معظم رهبری در یکی از سخنرانیهای خود گفتند که آمریکاییها با اصل نظام دشمنی دارند و این دشمنی ادامه خواهد داشت.
برخی برجام را با پیمان مودت بین ایران و آمریکا اشتباه میگیرند
او با تاکید بر اینکه برجام قرار نبود این دشمنی میان ایران و آمریکا را کاهش دهد، تصریح کرد: برخی دوستان از دو جناح، برجام را با پیمان مودت بین ایران و امریکا اشتباه میگیرند و میگویند چرا دوباره تحریم و مصادره اموال صورت گرفته است. برجام منظور این چنین نداشته بلکه موضوع هسته ای را بین ایران و شش قدرت جهانی مدیریت و حل فصل کرده و نباید توقع کاهش دشمنی آمریکا را داشت.
برجام تقابل میان ایران و آمریکا را کاهش نمیدهد
رئیس ستاد پیگیری برجام وزارت امور خارجه با تاکید براینکه ایران واکنش قاطعانه و جدی به مصوبه اخیر کنگره آمریکا خواهد داشت، ادامه داد: ۳۸ سال است که در برابر سیاستهای سلطه جویانه آمریکا ایستادگی کردیم که رمز پایداری ما است. تا زمانی که امریکا سلطه گر است، این تقابل وجود خواهد داشت و کسی فکر نکند که با برجام تقابل میان این دو کشور کاهش خواهد یافت.
آمریکاییها برجام را باعث قدرتمندتر شدن ایران میدانند
عراقچی کار کنگره را خصمانه توصیف کرد و افزود: آمریکاییها در تحلیلهای خود میگویند که ایران بر اثر برجام قدرتمندتر و سیاستاش در منطقه تهاجمیتر شده است و رفتارش نسبت به امریکا عوض نشده است لذا فکر میکنند باید این شرایط عوض شود و در سخنانشان میگویند ایران را باید به عقب برگرداند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ادامه داد: آنها میگویند ایران در حال قدرتمند شدن است و از متحدان خودحمایت میکند و با کمک به دولت سوریه توانسته حلب را آزاد کند و داعش را از عراق به عقب بشناند و از طرف دیگر توان دفاعیاش رو به پیشرفت بوده و در بحث موشکی نیز از تست گذشته و به عملیات رسیده و از امنیت و ثبات لازم برخوردار است از این رو باید سعی کرد ایران را به عقب راند.
مصوبه کنگره آمریکا برای کاهش منافع ایران از برجام است
عراقچی تصریح کرد: این قانون اخیر که با اجماع هم در کنگره تصویب خواهد شد برای جلوگیری از قدرتمند شدن ایران است و آنها میخواهند منافع ایران را از برجام کاهش دهند و با ایجاد فضای سنگین کاری کنند که هزینه همکاری اقتصادی با ایران را برای دیگران بالا ببرند و کسی با ما ارتباط نگیرد.
برجام دست و پای کنگره را برای تحریمهای موضوعی بسته است
معاون وزیر امور خارجه با تاکید براینکه برجام دست و پای کنگره را برای تحریمهای موضوعی بسته است، اظهار کرد: آنها دیگر نمیتوانند تحریمهای نفتی، حمل ونقل و بیمهای را برگردانند بلکه آمدهاند به بهانه موشکی و حقوق بشر اشخاص بیشتری را مورد تحریم قرار دادهاند. آنها به دلیل اینکه دیگر نمیتوانند ایران را موضوعی تحریم کنند از این رو اشخاص را میترسانند.
او با بیان اینکه طبق بندهای ۲۶ ۲۸ و ۲۹ برجام آمریکا و شش کشور دیگر متعهد شدهاند که از اقداماتی که همکاریهای اقتصادی با ایران را تحت تاثیر قرار میدهد، انجام ندهند، اضافه کرد: ما معتقدیم در اینجا نقض برجام شکل گرفته چرا که در چند برجام آمده که باید با حسن نیت عمل کرد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ادامه داد: علی رغم اینکه کنگره آمریکا دقت کرده نقض برجام صورت نگیرد، سه مصوبه اخیر داشته است.
آمریکا میخواهد هزینه نقض برجام را گردن ایران بیاندازد
او ادامه داد: ترامپ و کلا آمریکا به دنبال کنار گذاشتن برجام است ومی خواهند هزینه را به گردن ایران بیاندازند.
عراقچی تاکید کرد: آنها به دو روش میخواهند که خود ایران برجام را نقض کند؛ نخست اینکه ایران عصبانی و احساسی شود و راه دوم این است که در واقع آثار برای این کم شود.
او تاکید کرد: آن چیزی که اصل و مشخص این است که جمهوری اسلامی ایران تا زمانی پایند خواهد بود که منتفع شود در غیر این صورت برجام را نقض خواهد کرد.
کاری نمی کنیم منافع برجام با دست خودمان به خطر بیافتد
عراقچی خاطر نشان کرد: ما در مقابل دشمنی آمریکا واکنش نشان خواهیم داد اما هوشمندانه که همراه با تعقل باشد.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای خاطر نشان کرد: کاری نخواهیم کرد با دست خودمان منافع برجام به خطر بیافتد.
او در پاسخ به این سوال که نقض و نقض فاحش در برجام چیست عنوان کرد: این ها عباراتی است که در برجام وجود دارد که به عدم اجرا بازمی گردد.
او تاکید کرد: عدم اجرا ممکن است اتفاق بیفتد اما این کشورها هستند که تصمیم میگیرند.
عراق چی ادامه داد: ممکن است یک روز اعداد دستگاهای ما ۳/۶۷ را ۳/۶۹ نشان دهند این نقض است اما نقض فاحشی نیست.
معاون امور حقوقی و امور بین الملل وزارت امور خارجه ادامه داد: اینکه آیا نقضی که صورت گرفته است نقض فاحش است یا خیر بر عهده کمیسیون برجام و هیات نظارت بر آن است. اینکه چه نقضی باید اتفاق بیافتد که فاحش عنوان شود، این را ما خودمان تشخیص میدهیم.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای بیان کرد: به طور مثال رئیس جمهور آمریکا باید برجام را پیگیری کند، تحریمها متوقف کند و از بازگشت هر تحریم جلوگیری کند که اگر باز نگردد نقض فاحش است.
او ادامه داد: اوباما هر بار این اقدامات را انجام میداد و ترامپ در این شش ماه دو بار این کار را انجام داده است.
معاون وزیر امور خارجه گفت: اینکه آیا این تحریمهای جدید مجموعهای از تحریمهای مادر هست یا خیر؟ باید عنوان کرد جمع تحریمهای غیر هستهای موجود است و تحریمهای موشکی، نفتی، هستهای که هستهای بوده است بازنگشته است.
تحریمهای اشخاصی که منافع ایران را کاهش دهد، نقض برجام است
عراقچی درباره اینکه افراد و شرکتها در لیست تحریمها قرار میگیرند گفت: در آینده ممکن تعداد افرادی که وارد لیست تحریم قرار میگیرند بیشتر شود که منافع جمهوری اسلامی را کاهش میدهد و این نقض برجام است.
او یاد آور شد: تاکنون در همین اقدام خصمانه به قدری افراد و شرکتها را اضافه شده است و ما اگر حس کنیم که منافع را تهدید میکند از برجام خروج میکنیم.
عراقچی با اشاره به قرار داد توتال اظهار داشت: توتال قرار دادی با کشور ما امضا میکند که پیامی را به ترامپ داد که ما به کار و فعالیت در ایران ادامه خواهیم داد.
اروپا برخلاف امریکا از برجام حمایت میکند
عراقچی در پاسخ به این سوالی درباره رویکرد اروپا از برجام اظهار داشت: اروپا برخلاف امریکا از برجام حمایت میکند ولی برجام پیمان مودت ایران با اروپا هم نیست و در موضوعاتی نظیر موشکی، موضوعات منطقهای، حقوقبشر و فلسطین با اروپا مشکل داریم ولی در موضوع برجام حامی حفظ برجام است و برای همین نیز ترامپ نتوانسته است علیه برجام کاری بکند
او در تشریح دلایل عدم موفقیت ترامپ در برهم زدن برجام تصریح کرد: قطعنامه سازمان ملل در حمایت از برجام که به معنای حمایت جامعه بینالملل از آن است، حمایت اروپاییها از توافق هستهای و بهانه ندادن ایران و پایبندی کامل به توافق هستهای که آژانس هفت بار آن را تایید کرده است، موجب شده تا امریکا نتواند برجام را پاره کند.
در مسائل دفاعی از کسی اجازه نمیگیریم
رییس ستاد پیگیری برجام وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران با اروپا اختلاف دارد، خاطرنشان کرد: موضوع موشکی، موضوعی جداست. اروپاییها اعتراضاتی دارند و از ما عدم آزمایش موشکی را میخواهند ولی ما در مسائل دفاعی و امنیت ملی خود از کسی اجازه نمیگیریم. پس از برجام هم آزمایشات موشکی انجام شدند، حمله موشکی را هم داشتیم و دیروز هم موشک ماهوارهبر تست شد.
نقض برجام با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ فرق میکند
عراقچی با ابراز خوشحالی نسبت به آزمایش موشک ماهوارهبر سیمرغ بیان کرد: یکی از موفقیتهای برجام جدا کردن فعالیتهای هستهای از مسائل موشکی است. قبل از برجام، امریکا و اروپا مسائل موشکی را با مسائل هستهای یکی کرده بودند و بهم گره زده بودند. بحث نقض برجام هم با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ فرق میکند. همچنین بحث قطعنامه ۲۲۳۱ با قطعنامه ۱۹۲۱ فرق میکند. قطعنامه ۲۲۳۱ یک قطعنامه غیرالزامآور است که ما را دعوت میکند از طراحی و ساخت موشکهایی که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند، خودداری کند که موشکهای ما نیز به این خاطر طراحی نشدهاند.
امریکا در شورای امینت حتی نتوانست یک بیانیه مطبوعاتی علیه ایران بگیرد
او درباره بیانیه سه کشور اروپایی گروه ۱+۵ هم ابراز داشت: بیانیه تروییکا نگفته است که ایران برجام را نقض کرده است بلکه میگوید این کار ناسازگار و ناهمخوان با برجام است. بعد از هر تست موشکی در ایران، امریکا این مسئله را به شورای امنیت برده ولی حتی نتوانستند یک بیانیه مطبوعاتی علیه ما بگیرند. در مسئله موشکی جلو هستیم. پاسخ اروپا را هم سخنگوی وزارت امور خارجه داده است. البته موشکهای ما حامل اقتدار ماست و طبق برنامه جلو میرود.
وضع هر گونه تحریم جدید نقض برجام است
معاون حقوقی و امور بینالمللی وزارت امور خارجه درباره شروط رهبری هم یادآور شد: تعدادی از شروط مقام معظم رهبری قبل از اجرایی شدن برجام هستند و باید آن شروط اجرایی میشدند تا برجام اجرایی شود. برخی از اینها هم مربوط به بعد از اجرا هستند. یکی از شروط رهبری این است که میگویند هر گونه وضع تحریم جدید به هر بهانهای نقض برجام است.
هنوز تحریم جدیدی اضافه نشده است
عراقچی تاکید کرد: چیزی که تا الان رخ داده و در قانون جدید امریکا هم آمده است، هیچ موضوع تحریمی جدیدی اضافه نشده است. تا الان این کار انجام نشده است ولی اشخاص وارد لیست میشوند. این قانون میگویند مثلا عراقچی به دلیل حمایت از برنامه موشکی تحریم میشود. این تحریم نیز به معنای عدم صدور ویزا برای عراقچی برای سفر به امریکا و بلوکه اموال وی در امریکا است.
قانون جدید شخصمحور است و نه موضوع محور
او اضافه کرد: قانون جدید شخصمحور است و نه موضوع محور. اینکه اضافه شدن اشخاص تحریم جدید است یا خیر، گزارش آن را به هیات نظارت برجام دادهایم و تا الان هم در این باره بحث شده که گویا فکر نمیکنند که تحریم جدیدی صورت اعمال شده است.
سپاه مظهر اقتدار و قدرت ایران است
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای درباره اعمال تحریم علیه سپاه نیز عنوان کرد: سپاه مظهر اقتدار و قدرت ایران است. هر آنچه از امنیت و اقتدار خود داریم، بخاطر نیروهای مسلح و سپاه است. اگر برای خود افتحاری داشته باشم سالهایی است که در سپاه خدمت کردهام، است. سپاه موجودیتی است که از آن حمایت میکنیم و سیاستی در عرصه سیاست خارجی وجود ندارد که موجب تضعیف سپاه شود.
آرزویشان را درخصوص سپاه به گور خواهند برد
عراقچیی با بیان اینکه آنچه موجب اقتدار ایران شده است، به خاطر سپاه و بچههای سپاه و شمول آن بسیح است، گفت: به همین خاطر است که نوک حملاتشان را به سپاه سوق بدهند و بخواهند سپاه را تضعیف کنند چیزی که البته آرزویش را به گور خواهند برد.
سپاه در نوک حمله مقابله با تروریسم تکفیری و داعش قرار دارد
عراقچی گفت: سپاه در نوک حمله مقابله با تروریسم تکفیری و داعش قرار دارد و به مرحلهای رسیده که به سوریه و عراق مشورتهای نظامی میدهد و شما موفقیتهای ارتش سوریه و عراق را شاهد هستید و همینطور به حزبالله مشورت میدهد و شما شاهد نقشی که حزبالله ایفا میکند، هستید و خیلی طبیعی است که دشمنان ما بخصوص آمریکا جهت حملات خود را به سمت سپاه قرار دهند که این حتماً باعث قویتر شدن و توجه بیشتر به سپاه خواهد شد.
تحریمها و دشمنیهای آمریکا موجب قدرتمندشدن سپاه شده است
او یادآور شد: البته الان به سراغ سپاه نرفتهاند، سالهاست که به سراغ سپاه رفتهاند. سپاه همیشه تحت تحریم آمریکا بوده منتها تا الان بهدلائلی همچون فعالیتهای موشکی و حقوق بشر در تحریم بوده و صرفاً سپاه قدس بهخاطر تروریسم تحریم بود و از این به بعد قرار است کل سپاه به دلیل تروریسم هم تحت تحریم باشد. درواقع آنها با علل و عوامل بازی میکنند و سوال این است که سپاه کی از تحریمهای آمریکا بهدور بود که الان بخواهد نزدیک باشد و اتفاقاً همین تحریمها و دشمنیهای آمریکا موجب قدرتمندشدن سپاه شده است.
تحریمهای آمریکا نشان میدهد هیچچیز در پشت صحنه نبوده است
رییس ستاد پیگیری برجام در وزارت امور خارجه تاکید کرد: هیچچیزی دشمنی آمریکا را نسبت به ما و سپاه و این مردم کاهش نخواهد داد. برجام هم قرار نبود این کار را بکند و نخواهد کرد. برخی میگفتند با وجود برجام چرا آمریکا سپاه را تحریم کرد که میگفتم اگر آمریکا این دشمنیها را نکرده بود، شما باید به ما اعتراض میکردید که شما در برجام چه کردید که آمریکا با ما دوست شده است و این نشان میدهد هیچچیز پشت صحنه نبوده و ما فقط درباره موضوع هستهای مذاکره کرده و تحریمهای مربوط به هستهای برداشته شده اما دشمنی آمریکا ادامه دارد و دشمنی ما نیز با نظام سلطه و سلطهگری آمریکا پابرجا است.
منافعمان در برجام تامین نشود از آن خارج میشویم
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای در پاسخ به سوالی درباره اینکه انتقاد منتقدان مبنی بر واکنش صرفاً کلامی علیه اقدامات خصمانه آمریکا و عدم اقدام عملی و همچنین این پرسش که باتوجه به اینکه به هر طریق بهدنبال حفظ برجام هستیم، طرف مقابل حلقه تحریمها یا دشمنی خود را تنگتر میکنند، گفت: این برای من عجیب است. اینکه فکر میکنند ما به هر طریقی برجام را حفظ میکنیم، منطقی نیست. مگر ما چه وابستگی به برجام داریم که بخواهیم به هر قیمت آنرا حفظ کنیم. برجام برای ما منافعی داشته و تا وقتی که آن را حفظ میکنیم که منافع ادامه داشته باشد. ما در جلسات کمیسیون مشترک و در هر کجا با اروپاییها و آمریکاییها گفتهایم که اگر از منافع برجام برخوردار نشود، یک لحظه هم در برجام نخواهد بود. چه پیامی باید بدهیم؟ این امری کاملاً بدیهی است که تا زمانی که منافعمان در برجام تامین شود، به آن پایبند خواهیم بود.
او در پاسخ به این سوال که آیا هنوز منافع ما به خطر نیافتاده گفت: قطعاً همینطور است. منافع ما را به خطر انداخته اما گشایشها و دستاوردهای برجام ادامه دارد و کشور از آن بهرهمند میشود.
مدیریت عالی کشور تصمیم میگیرد که منافع برجام برای کشور بر مضراتش غلبه دارد یا خیر
عراقچی در پاسخ به این سوال که این نظر شماست یا هیات نظارت بر برجام، گفت: این نظر بنده است اما من تصمیمگیر نیستم. تصمیمگیر حتی فراتر از هیات نظارت بر برجام است و مدیریت عالی کشور است که تصمیم میگیرد آیا منافع برجام برای کشور بر مضراتش غلبه دارد یا خیر. طبیعتاً هر وقت هزینههای برجام برای کشور بیشتر از منافع باشد، هیچکس تصمیم نمیگیرد که در برجام بماند.
توقع پاره کردن برجام به خاطر هر اقدام آمریکا نوعی خودزنی است
او گفت: دوم اینکه میگویند برخوردهای کلامی با نقض برجام صورت میگیرد که تعجبآور است. چرا تنها ابزار مقابله جمهوری اسلامی با آمریکا را فقط در برجام میبینند. جمهوری اسلامی بسیار قدرتمند است و طیف وسیعی از ابزارها را برای مقابله با آمریکا در اختیار دارد. جمهوری اسلامی ایران طرحها، امکانات و ابزارهای مختلفی دارد که آنرا بهکار گرفته است. البته نمیخواهم مصادیق آنرا ذکر کنم اما آمریکا هم جواب ما را در عرصههای مختلف دیدهاند ولی اینکه توقع داشته باشند، آمریکا هر کاری کرد ما برجام را پاره کنیم که منافعمان در برجام را از بین ببریم که به آمریکا ضربه بزنیم، نوعی خودزنی است.
در زمین دشمن بازی نخواهیم کرد
معاون حقوقی و امور بینالمللی وزارت امور خارجه یادآور شد: هر زمان که منافع ما در برجام تامین نشود، تعهدات طرف مقابل انجام نشده و نقض برجام صورت بگیرد، ما برنامه خود را آماده کردهایم و مجلس دستور داده و در هیات نظارت هم برنامه بازگشت سریع ایران در غنیسازی پیشبینی شده است. ما کاملاً هوشمندانه تصمیم میگیرند و در زمین دشمن بازی نمیکنیم. ما خودزنی نخواهیم کرد. ما جواب دشمن را با استفاده از سایر ابزارها و میدانهایی که داریم، میدهیم.
او در واکنش به اصرار مجری برنامه که خواستار اشاره به مصادیق بود، گفت: همه مردم این مصادیق را میشناسند و دیدهاند. ببینید. چرا آمریکا همچنین قانونی را با این همه سختی علیه ما تصویب میکند. چرا این همه دشمنی و تحریم میکند. چون جمهوری اسلامی قدرتمند شده و اگر کشور ضعیفی بود که توان هیچ کاری نداشت، نیازی به این تحریمها نبود. جمهوری اسلامی ایران قدرتند شده و ما مولفههای قدرتمان را حفظ کرده و حفظ خواهیم کرد.
عراقچی خاطرنشان کرد: اینکه آمریکا به این شکل وسیع با بسیج کنگره و ریاستجمهوری قانون گذشته و میخواهند ما را تحریم کنند، به این دلیل است که جمهوری اسلامی در منطقه و سطح بینالملل قدرتمند است و با برجام نیز قدرتمندتر شده است.
ایران هفتمین کشور قدرتمند دنیا در سال ۲۰۱۷ است
رییس ستاد پیگیری برجام در وزارت امور خارجه با اشاره به مطالعه یک موسسه آمریکایی یادآور شد: یک موسسه آمریکایی از ۸ کشور قدرتمند دنیا در سال ۲۰۱۷ نام برد که اخبارش منتشر شده اما بعضی رسانهها به آن نپرداختند. در این مطالعه هفتمین کشور جمهوری اسلامی ایران بود، اسرائیل هشتم و آلمان ششم بود. باید ببینیم چه شده است که جمهوری اسلامی ایران تا این حد قدرتمند شده است.
عراقچی با تایید گفته مجری که نام این موسسه را آمریکن اینترپرایز نامید، گفت: این موسسه به قدرت ایران اذعان میکند و اتفاقا همین موسسهای که نام بردید، در گزارش خود مولفههای قدرت ایران را توانمندی دفاعی، قدرت مردمی و مشارکت بالای مردم و ازجمله برجام دانسته است. در این گزارش آمده که جمهوری اسلامی ایران با کمک برجام نقاط ضعف اقتصادی خود را جبران کرده و به جامعه بینالملل برمیگردد و مشروعیت مضاعف پیدا کرده و با بازسازی چهره و اقتصاد خود، توامند شده و همین مسئله دشمنی آمریکا علیه ما را افزایش داده است.
او گفت: آنها احساس میکنند جمهوری اسلامی ایران با برجام قدرتمندتر شده و سعی میکنند ما را برگردانند به وضعیت قبل که قطعاً نتیجه نخواهد داد.
معاون حقوقی وزارت امور خارجه با اشاره به مکانیزم حل اختلاف برجام اظهار کرد: پاراگراف ۳۶ برجام مربوط به ما است. در زمان مذاکرات بسیار راجع به این موضوع بحث شد که اگر به اختلاف خوردیم و تعهدات اجرا نشد به کجا باید برویم و بین ما ۵+۱ چه کسی حل اختلاف میکند. شورای امنیت که مال خودشان است و دادگاه لاهه که فقط دو سال طول میکشد که صلاحیت را مشخص کند. باید برجام به گونهای تنظیم میشد که اگر تعهد انجام نشد طرف مقابل یعنی ایران بتواند کارهای هستهای را انجام دهد و این توانایی حفظ شده است.
معاون وزیر امور خارجه گفت: ماده ۳۶ میگوید اگر ایران در کمیسیون مشترک به نتیجه نرسیده و اختلاف حل نشد و اگر باز تعهدات انجام نشد کمیسون مشترک در سطح وزرا تشکیل میشود و اگر باز به نتیجه نرسیده و تعهدات اجرا نشد، دولت ایران میتواند تعهدات را کلی و یا جزئی متوقف کند.
او افزود: ما در کمیسیون مشترک بحث انجام دادیم و دلایل نقض برجام را گفتیم. برخی کشورها با ما اتفاق نظر داشتند بیانیه که خانم اشمیت اعلام کرد به عنوان خروجی آن نشست بیان شد و گفت کمیسیون مشترک از تمام اعضا خواست تعهدات خود را اجرا کنند.
جلسه هیات نظارت بر برجام در همین روزها برگزار خواهد شد
عراقچی با بیان اینکه منظور کمیسیون مشترک، آمریکا است که باید به تعهدات خود پایبند باشد، ادامه داد: اتفاق نظر وجود ندارد این اقدام آمریکا نقض برجام باشد. ما از نتیجه کمیسیون مشترک قانع نشدیم و منتظر تصمیمات شورای نظارت بر برجام هستیم و گزارش کامل خود را دادیم. فکر میکنم هیات نظارت در همین روزها جلسه برگزار کند.
او اضافه کرد: زمان برگشت به نقطه قبل برجام و نقاط فراتر از برجام طبق برنامهای است که مجلس از ما خواسته و طبق آن سازمان انرژی اتمی برنامه ریزی کرده و سناریو ما روشن است.
خوب یا بد بودن قرارداد توتال به برجام مربوط نیست
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: درحال حاضر کارهایی که برجام باید برای ایران میکرد انجام شد و رفع تحریم صورت گرفت. فروش نفت ما به مانند گذشته و حتی بهتر برگشت؛ برجام کارش را انجام داد. روشن است فروش نفت ما به عملکرد وزارت نفت بستگی دارد اما موانع هم برداشته شده است.
عراقچی با بیان اینکه برجام قرار بود مانع سرمایه گذاری نفتی در ایران را بردارد که برداشته است، گفت: توتال نمونه آن است اینکه خوب است یا بد است یک بحث داخلی است. قرار بود برجام مانع خرید کشتی را بردارد که انجام داده برخی میگویند چرا از کره کشتی میخرید این ربطی به برجام ندارد. در مورد مانع خرید هواپیما و بیمه نفت کشها همه موارد و موانع را برجام برداشته است.
او ادامه داد: در حوزه انرژی به وضعیت قبل از تحریمها برگشتیم. در حوزه بانکی تحریمهای اولیه و پولشویی وFATF را داریم. اما حتی در این حوزه هم از بن بست خارج شدیم . شاید سرعت طبق انتظار نبوده و قبول دارم اما موانع را برداشته است.
درخواستی برای بازدید از اماکن نظامی مطرح نشده است
معاون ظریف در پاسخ به این سوال که آیا درخواست بازدید از اماکن نظامی ما از سوی آمریکا مطرح شده و اینکه آیا گفتهاند در صورت عدم موافقت ایران با این مساله به نقض برجام متهم شد؟ تاکید کرد: هنوز چنین درخواستی نشده است. یک فردی در آمریکا پیشنهاد کرد باید ایران را مجبور به دسترسی به اماکن نظامی کنیم و اگر ایران قبول نکرد این کشور را متهم به نقض برجام کنیم اما هنوز این اتفاق نیفتاده است و هنوز آژانس درخواستی در این مورد نداشته است. اگر هم بخواهد درخواست کند باید مدارک بدهد و به آسانی این اجازه را به آژانس نمیدهیم.
او خاطرنشان کرد: این اظهارات به این دلیل است که آمریکاییها نتوانستند نقصی در عهد ایران ببینند. آنها سه ماه یکبار پایبندی ایران به برجام را بررسی میکنند و به کنگره گزارش میدهند. در دوره ترامپ در اولین سه ماه وزارت خارجه آمریکا پایبندی ایران را تایید کرد. اواخر تیر هم در نوبت دوم داستانی شد که ترامپ گفت ایران پایبند نیست اما نهایتا تیلرسون آن را تایید کرد و ترامپ تیمی مامور کرد تا عدم پایندی ایران به برجام را تایید کنند.
همه چیز دست روسای جمهور آمریکا نیست
او گفت: همه اینها نشاندهنده موضع محکم ایران است. ترامپ گفت اگر دست من بود پایبندی ایران را تایید نمیکردم این نشان میدهد همه چیز هم دست روسای جمهور آمریکا نیست و ترامپ هم ناچار به تایید پایبندی ایران به برجام است. دشمنی آمریکا با ما تمام نمیشود رهبری از مدتها قبل این مسائل را روشن کرده در حفظ منافع ملی خودمان تعارف نداریم و همه سناریوها را تعریف کردهایم.
معاون حقوق وزیر امورخارجه کشورمان با اشاره به اینکه در قانون کنگره علیه ایران روسیه و کره شمالی قسمت مربوط به ایران ۹ صفحه و کل آن ۷۰ صفحه است، گفت: ۴۲ صفحه مربوط به روسیه و ۲۰ صفحه هم درباره کره شمالی است.
او افزود: مقایسه اینها هم جالب است. وقتی تحریم روسیه را میبینیم انرژی و نفت و گاز و کشتی رانی و حمل ونقل را شامل میشود اما تحریم ایران این است که اگر کسی به برنامه موشکی ایران کمک کند او را در لیست تحریمها قرار میدهند.
قانون مجلس ایران فراتر از قانون تحریم آمریکاست
عراقچی در مورد قانون مقابله مجلس با تحریمهای علیه ایران یادآور شد: قانونی که مجلس در مقابل تصویب کرده چیست؟ نمیخواهم تحریمها را کوچک بشمارم. قانون مجلس ما فراتر از قانون آمریکاست. این قانون تحریمهای مشابه علیه آمریکا برقرار میکند و یک قسمت حمایتی دارد که در آن از نیروهای مسلح حمایت میکند و برای آن بودجههایی را در نظر گرفته به ویژه برای مبارزه با تروریسم بودجه سنگین در نظر گرفته است و دست وزارت خارجه را در تحریم افراد آمریکایی باز گذاشته است.
تحریم سرداران ایرانی برای آمریکا جنبه سمبلیک دارد
او تاکید کرد: ممکن است بگوییم در عرصه بین المللی دست آمریکاییها باز است اما تاحدی هم این روند جنبه سمبلی دارد وقتی سردارهای ما در لیست تحریمها قرار میگیرند این اعتباری برای سرداران ماست. اینها که امریکا نمیروند اموالی هم در آنجا ندارند پس این حرکت امریکا جنبه سمبلیک دارد.
قانون مجلس، طرح خوب و محکمی است
رئیس ستاد پیگیری برجام وزارت امور خارجه با بیان اینکه طرح مجلس اقدامات حمایتی برای سپاه و ایرانیانی که دچار تحریمهای امریکا شدهاند را در نظر دارد، اظهار داشت: از نظر ما طرح مجلس، قانون محکم و خوبی است و تدابیرش از از طرح امریکاییها بهتر است. حتی ممکن است این طرح در جزییات نیز تقویت شود.
وزارت امور خارجه از طرح مجلس حمایت میکند
عراقچی با بیان اینکه وزارت امور خارجه از طرح مجلس حمایت میکند، تصریح کرد: من در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هم گفتم که دولت از این طرح حمایت میکند. در این پیشنویس، وظایفی برای وزارت امور خارجه در نظر گرفته شده است. وزارت امور خارجه باید گزارشهایی را درباره راهبردهای امریکاییها به مجلس ارائه بدهد.
در مقابله با امریکا عصبی و احساسی نخواهیم شد
او تاکید کرد: ما با مجلس به صورت یکصدا در مقابله با خصومتهای امریکا هستیم. حتما در مقابله با امریکا عصبی و احساسی نخواهیم شد و دست به خودزنی نمیزنیم.
مصادیق نقض برجام را ظریف در نامه به موگرینی مشخص کرده است
معاون وزیر امور خارجه درباره جلسه امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز خاطرنشان کرد: جلسه امروز، جلسه بسیار خوبی بود شاید نکته بارز آن، یکصدایی نمایندگان بود. ممکن است در جلسات کمیسیون هر فردی نظر موافق و مخالفی داشته باشد اما امروز همه در برخورد با امریکا یکصدا بودند. دولت با مجلس در این مقابله یکصدا است. همه ما یکصدا هستیم. معتقدیم برجام توسط امریکا نقض شده است. مصادیق آن را آقای دکتر ظریف در نامههایی که به خانم موگرینی نوشتهاند، مشخص شده است. چگونگی برخورد با این نقض و بدعهدی مشخص خواهد شد. در مقابله با این قانون اخیرامریکا، مجلس پیشنویسی را تهیه کرده و دولت و وزارت امور خارجه از آن حمایت میکند.