در گفتوگو با ایلنا تشریح شد:
نفت با برجام به کجا میرسد؟
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: اگر صادرات ما افزایش پیدا کند درآمد افزایش پیدا کرده و سهم نفت از درآمد کشور رشد خواهد یافت، در حال حاضر صنعت نفت کشور 150 تا 180 میلیارد دلار نیاز به سرمایهگذاری دارد در صورتی که در حوزه سرمایهگذاری گشایش صورت گیرد شرایط بهبود مییابد.
محمدعلی خطیبی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره توافق احتمالی برجام و تاثیر آن بر صنعت نفت اظهار داشت: اگر توافق حاصل و تحریم لغو شود یکی از مزایا اینکه ما میتوانیم بدون محدودیت نفت را بفروشیم و پول آن را استفاده کنیم، امتیاز دیگر اینکه در صورت توافق موانع سرمایهگذاری برداشته میشود و شرکتها و کشورها میتوانند بدون نگرانی وارد کشور ما شوند همچنین فراهم شدن شرایط برای استفاده از تکنولوژی روز در صنعت نفت و گاز کشور دیگر پیامد مثبت است.
وی افزود: تبعات مثبت توافق برجام بستگی به این دارد که توافق به چه شکل انجام شود مثلا در توافق قبلی برخی موانع باقی ماند و بانکها و شرکتهای بزرگ کماکان نگران بودند که با ما کار کنند، اکنون باید دید در این توافق موانعی برای مسائل بانکی و سرمایهگذاری باقی میماند و یا اینکه میتوانیم آزادانه سرمایهگذاری کنیم و از پول نفت هم استفاده کنیم، اما بهرحال گشایشهای مثبتی را شاهد خواهیم بود.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: اگر صادرات ما افزایش پیدا کند درآمد افزایش پیدا کرده و سهم نفت از درآمد کشور افزایش خواهد یافت، در حال حاضر صنعت نفت کشور 150 تا 180 میلیارد دلار نیاز به سرمایهگذاری دارد در صورتی که در حوزه سرمایهگذاری گشایش صورت گیرد شرایط بهبود مییابد.
وی گفت: در حال حاضر ما نمیتوانیم همه منابع را از داخل تامین کنیم بخش اعظم آن باید از مسیر سرمایههای خارجی تامین شود، همچنین در حوزه تکنولوژی عقب هستیم و به فناوری روز دسترسی نداریم. مثلا در رابطه با صادرات گاز سالهاست دنبال دریافت الانجی هستیم تا بتوانیم گاز را به شکل تکمحموله هم صادر کنیم اما به دلیل تحریم این تکنولوژی را در اختیار ما قرار نمیدهند، بنابراین همه اینها مهم است و این موضوعات میتوانند مکمل همدیگر باشند، اما آنچه اهمیت دارد اینکه تمامی این موضوعات را باید در قالب یک برنامه اقتصادی میانمدت و بلندمدت ببینیم.
خطیبی بیان داشت: صادرات نفت و سرمایهگذاری در آن بسیار اهمیت دارد، تمامی مجموعهها باید باهم دیده شوند، اگر بدون سرمایه تکنولوژی داشته باشیم بازهم کاری از پیش نمیرود، باید روند صادرات تسهیل شود، امکان جذب سرمایه و تکنولوژی داشته باشیم تا همه اینها در نهایت منجر به افزایش درآمد کشور شوند، بعبارت دیگر همه موارد در یک خط هستند و باید باهم تحقق یابند تا به نتیجه برسیم.