خبرگزاری کار ایران

پژوهشگر حوزه آب:

هنر مردمان یزد مدیریت اقلیم خشک و کم آب یزد است/ نقش یزدی‌ها در تکامل فرهنگی ایران

هنر مردمان یزد مدیریت اقلیم خشک و کم آب یزد است/ نقش یزدی‌ها در تکامل فرهنگی ایران
کد خبر : ۷۴۰۰۵۷

پژوهشگر اجتماعی حوزه آب با اشاره به وضعیت اقلیم خشک و کویری یزد گفت: هنر مردمان یزد مدیریت اقلیم خشک و کم آب یزد است که همواره با سختکوشی و به بهترین شکل بوده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، مجید لباف خانیکی چهارشنبه شب، در شب سیزدهم نشست‌های ماهیانه فرهنگی- اجتماعی خانه فرهنگ صدوقی با موضوع 'پمپ خشکسالی، چگونه از کم آبی، فرهنگ زاینده متولد می شود'، اظهار داشت: بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد که پیشینیان یزد به جای آنکه طبیعت را با خود همراه کنند، خود با طبیعت همراه شده و با توجه به شریط اقلیمی و کم آبی که از گذشته وجود داشته، فعالیت‌های خود را تغییر داده اند.

وی با اشاره به تغییر الگوی مصرف آب از ادوار گذشته تاکنون بر اساس نیاز ادامه داد: با توجه به اینکه درجه خشکسالی در دوره های مختلف، متفاوت بوده، گذشتگان ما نیازهای آبی خود را در مواردی کم می کردند.

خانیکی با اشاره به ویژگی‌های مثبت این‌ وضعیت اضافه کرد: این عملکرد باعث شده نه تنها آسیب ندیدند بلکه طبیعت سخت و کم آبی را شکست داده و نقش مهمی نیز در فرهنگ ایران و تکامل آن ایفا کنند.

وی با بیان اینکه بسیاری از نقاط کشور از هنر یزدی‌ها الگو برداری کرده و استفاده می کنند، تصریح کرد: به عنوان مثال روستایی در جنوب خراسان وجود دارد که سفال آن بسیار معروف است و به نام منت شناخته می‌شود و پژوهش‌ها نشان داده تمام رنگ‌ها و هنر این مدل سفالگری دقیقا همانند سفال میبد که مبین گسترش این هنر به دیگر نقاط کشور است.

پژوهشگر برجسته حوزه آب با اشاره به نقش و تاثیر مثبت مهاجرت ها در برخی از ادوار افزود: این امر نشان می‌دهد که سفالگران میبدی در دوره هایی که خشکسالی زیاد بوده به این منطقه مهاجرت کرده و این مهاجرت‌ها نقش مهمی در تکامل فرهنگی دیگر مناطق داشته بنابر این یزدی‌ها در تکامل فرهنگی تمام ایران نقش مهمی را ایفا کردند.

لباف خانیکی با استناد به پژوهش‌های دوره های مختلف و نقش خشکسالی در یزد و عامل رونق صنایع محلی عنوان کرد: در زمان خشکسالی، پیشینیان مجبور شدند به جای کشاورزی به دیگر حرفه ها روی بیاورند و لذا با تشدید خشکسالی، موج مهاجرت صنعتگران به وجود آمده و این مهاجرت ها باعث گسترش صنایع محلی در سطح کشور و حتی جهان شده است.

وی با بیان اینکه یزدیها در دوره های مختلف با هندوستان و حتی چین مراودات صنعتی و تجاری داشتند و این مراودات باعث شده صنایع محلی در همه جا گسترش یابد اضافه کرد: نقش مهم یزدی ها در تکامل فرهنگی سرزمین ایران انکار نشدنی است و به دلیل قرار گرفتن در اقلیم خشک و بیابانی تحول آفرین بوده اند.

این پژوهشگر اجتماعی حوزه آب اظهار داشت: اگر یزد با ونیز مقایسه شده، بی دلیل نبوده چون ونیز توسط دریا و یزد توسط شنهای روان احاطه شده و این مساله باعث مهاجرت و گسترش فعالیتهای تجاری و صنایع محلی شده است.

وی با بیان اینکه یزدی‌ها آب مجازی را با قنات آورده اند که این اتفاق شبیه ونیز است، ادامه داد: مردم یزد در خشکسالی ها نیز از طریق تجارت، خود را حفظ کرده اند و زمانی که خشکسالی تشدید شده، مهاجرت های اقلیمی به وجود آمده و ظرفیت ها و ویژگی های فرهنگی را نیز با خود به همه جا منتقل کرده اند.

لباف خانیکی اظهار داشت: قنات باعث می‌شده که خودکفایی به وجود آید و با خشکسالی صنایع دستی توسعه پیدا کند که این مهم در یزد روی داده است و تجارت‌های دور نیز گسترش یافته پس با این شرایط پیشینیان خود را با طبیعت و میزان آب موجود وفق می دادند لذا هرگز از خشکسالی ها لطمه نخوردند.

به گزارش ایلنا، سلسله نشست های ماهیانه فرهنگی- اجتماعی خانه فرهنگ صدوقی با حضور اساتید، محققان و شخصیت های برجسته علمی و فرهنگی با موضوعات مختلف در پایان هر ماه برگزار می شود که با استقبال خوب شهروندان نیز مواجه شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز