پیکر «همایون خرم» به سمت سرای ابدی تشییع شد
پیکر زندهیاد «همایون خرم» صبح امروز (اول بهمن ماه) از مقابل تالار وحدت به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا تشییع شد.
ایلنا: پیکر زندهیاد «همایون خرم» صبح امروز (اول بهمن ماه) از مقابل تالار وحدت به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا تشییع شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در ابتدای این مراسم «داود گنجهای» ضمن تقدیر و تشکر از کلیهی افرادی که برای تشییع پیکر این هنرمند گرد آمده بودند، گفت: واقعآ هیچ چیزی جز عشق نمیتوانست این دلهای عاشق را گرد هم بیاورد. استاد «همایون خرم» یک هنرمند، عارف و مسلمان واقعی بود. او در حوزه موسیقی بسیار بخشنده بود و در واقع آثارش را به همه میبخشید و همین ۴ هفته قبل او را دیدم که در تدارک برگزاری یک کنسرت بود. او معلمی شریف، انسانی واقعی و هنرمندی دلسوز بود .
«فرهاد فخرالدینی» سخنران بعدی این مراسم بود که در شروع صحبتهای خود گفت: من هنوز باور نمیکنم همایون عزیز در بین ما نیست. صبح با خود این رباعی خیام را مرور میکردم که «جامی است که عقل آفرین میزندش/ صد بوسه ز مهر بر جبین میزندش. این کوزه گر دهر چنین جام لطیف/ می سازد و باز بر زمین میزندش».
او افزود: با خود گفتم همایون خرم بر زمین نخورده، چون احساس او را در آثارش حس میکنیم و هنوز در ارتباط با ما است. هنرمند عمر جاودانی دارد و به سادگی از بین نمیرود.
فخرالدینی تاریخچه مختصری از موسیقی ایرانی را ذکر کرد و گفت: ما در طول تاریخ موسیقی ایران، چند دوره درخشان را دیدهایم. در دوره ساسانیان افرادی مثل «باربد» و «نکسیا» درخشیدند و از آنها هم درست قدردانی شد. در دورههای بعدی از قرن سوم تا نهم هجری، شاهد هنرمندانی چون «صفیالدین ارموی» هستیم. متاسفانه بعد از این دوره یک دوره سکوت و سکون را همزمان با عصر صفویه شاهد بودیم، اما بعد از آن به دوره قاجار میرسیم که افرادی مثل خانواده فراهانی باعث تدوین موسیقی ردیفی ما شدند. بعد از این زمان توسط افرادی مثل «درویش خان»، تلفیقی درست میان موسیقی علمی و موسیقی ایرانی صورت گرفت و این افراد در موسیقی ما تاثیرگذار بودند.
این هنرمند تصریح کرد: استاد «ابوالحسن صبا» افرادی مثل خرم را تربیت کرد و این افراد در سالهای ۳۰ تا ۵۰ دوره درخشانی را برای موسیقی ما رقم زدند، اما از سال ۵۰ به این سمت ارتباط موسیقی و مردم تقریبآ گسسته شد و خودی و غیرخودی، چهرهی واقعی موسیقی را نشان دادند.
فخرالدینی با تاکید بر فراموشکار نبودن تاریخ گفت: همایون خرم دوست خوبی برای من بود و ما در حدود ۵۰ سال پیش در برنامه گلها با هم آشنا شدیم و برنامههای زیادی را با هم اجرا کردیم امروز جای او در بین ما خالی است و ضایعه بزرگی برای اهل هنر محسوب میشود. اما همایون خرم همیشه زنده است و آثارش چون از دل بر آمده بر دل مینشیند.
در ادامه علیرضا قربانی در سخنانی گفت: ما هنرمندی را از دست دادیم که دیگر نظیر ایشان شاید به دنیا نیاید. در سالهایی که خدمت ایشان بودم، نکتهای که بیش از همه به چشم میآمد، اخلاق مدار بودن و تاکید همیشگی او بر اینکه میگفت اخلاق حتی از قانون هم فراتر است، برای من خیلی مهم بود.
محمد موسوی هم در سخنانی کوتاه به سابقهی آشنایی خود به استاد خرم اشاره کرد و گفت: من در برنامه گلها در خدمت او بودم و چیزهای زیادی را از او یاد گرفتم.
در ادامه با نواختن ساز نی توسط موسوی، قطعه «رسوای زمانه» در مخالف سهگاه توسط علیرضا قربانی خوانده شد.
محمد اصفهانی هم بعد از اجرای یکی از تصنیفهای همایون خرم در صحبتهای خود به زندگی خرم اشاره کرد و او را یک سالک واقعی دانست که در مسیر موسیقی طی طریق میکرد و گفت: او نمونه مثال زدنی برای اهل هنر محسوب میشود و ایشان امروز به اصل خود بازگشتند .
رضا خرم (پسر مرحوم همایون خرم) او را مثل خورشید توصیف کرد که بر همه میتابید و گفت: هر کسی به اندازه خود از وجود او استفاده میکرد، امروز نبودن او برای ما از بقیه مقداری مشکلتر است، چون همواره در دسترس ما بود و از حضور او استفاده میکردیم. من از همه بابت حقشناسیهایشان تشکر میکنم به ویژه آقای مرادخانی رئیس موزه موسیقی که برنامه ریزیهای این مراسم را به صورت کامل انجام دادند.
در ادامه علی مرادخانی (رئیس موزه موسیقی) در سخنانی گفت: من به ذکر خاطرهای از مرحوم «خرم» اکتفا میکنم. روزگاری بود که بسیاری از مردم و حتی بعضی از هنرمندان هم از این مساله حمایت میکردند، روزی از مرحوم خرم دعوت کردم تا در این مورد صحبت کنیم. او با همان مسلک عارفانه نزد من آمد و در این زمینه راهگشایی انجام داد. همان روزی که صدای ویلنش در تالار وحدت برخواست، این سد شکسته شد و فهمیدم که چه افقهای روشنی در زمینه موسیقی پیش رو خواهیم داشت.
او همچنین گفت: قرار بود ماه گذشته در موزه موسیقی نمایشگاهی از مجموعه عکسهای ایشان داشته باشیم که متاسفانه فرصت نشد و این مراسم درحالی که او در بین ما نیست به زودی برگزار میشود.
پس از پایان این مراسم در حالی که همشهریان «همایون خرم» از بوشهر با سنج و دمام عزاداری میکردند، پیکر همایون خرم به سمت قطعه هنرمندان بهشتزهرا(س) تشییع شد.
در این مراسم علی ترابی (مدیر انجمن موسیقی) و محمد میرزمانی (مدیر دفتر موسیقی) و هنرمندانی چون محمدعلی شیرازی، تقی ضرابی، پری ملکی، علیرضا مجابی، بیژن بیژنی و حسین پرنیا حضور داشتند.