آیا راهکاری برای صرفه جویی در مصرف برق وجود دارد؟

ایران از لحاظ مصرف انرژی به منظور تولید کالاها و خدمات وضعیت مطلوبی نداشته و جزء کشورهای با شدت مصرف بالا محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، با نگاهی به نمودار مصرف انرژی در کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی، میزان انرژی در هیچیک از کشورها با وجود آب و هوایی به مرتب سردتر از ایران، از 1000 مگاژول تجاوز نمیکند حال آنکه طبق اطلاعات ترازنامه هیدورکربوری کشور، مصرف سالانه انرژی در بخش خانگی کشور ما به ازای هر متر مکعب 1650 مگاژول بوده است.
شدت انرژی شاخصی برای تعیین کارایی انرژی در سطح اقتصاد ملی هر کشور است که از تقسیم مصرف نهایی انرژی و یا عرضه انرژی اولیه بر تولید ناخالص داخلی محاسبه می شود. این شاخص نشان میدهد برای تولید مقدار معینی از کالاها و خدمات چه مقدار انرژی مصرف شده است. شدت مصرف انرژی متاثر از سطح استانداردهای زندگی، عوامل آب و هوایی یا ساختار اقتصادی و صنعتی یک کشور است. بهینه سازی ساختمانها و تجهیزات، ترکیب سوختهای مورد استفاده در بخش حمل و نقل، شیوههای حمل و نقل و فناوری بکار رفته در خودروها، ظرفیت حمل و نقل عمومی، اقدامات صورت گرفته در امر بهینه سازی مصرف انرژی و قیمتها با یارانههای انرژی برخی از عوامل تاثیرگذار بر شدت انرژی هستند.
ایران از لحاظ مصرف انرژی به منظور تولید کالاها و خدمات وضعیت مطلوبی نداشته و جزء کشورهای با شدت مصرف بالا محسوب میشود.
بر این اساس شدت مصرف انرژی در کشور نه تنها در مقایسه با کشورهای نفتخیز بالاتر است، بلکه از برخی مناطق نظیر خاورمیانه نیز بیشتر است.
بالا بودن شدت مصرف انرژی در ایران بیانگر 40 درصد مصرف بیشتر انرژی از میانگین جهانی برای تولید کالا و خدمات مشابه است.
اما چگونه میتوان در شرایط اقلیمی سخت و با انجام اقدامات بهینه سازی انرژی، مصرف برق خانگی را کاهش داد؟
استان هرمزگان یکی از استانهای گرم کشور است که در فصل تابستان درجه حرارت هوا به طور متوسط به حدود 40 درجه سانتیگراد میرسد. متوسط مصرف سالانه مشترکان خانگی در این استان 10 هزار کیلووات ساعت است، هر واحد مسکونی این استان گرم کشور پتانسیل این را دارد که 60 درصد کاهش مصرف داشته باشد، یعنی با اقداماتی ساده میتوان سالانه 6000 کیلووات ساعت در مصرف برق هر واحد مسکونی این استان صرفه جویی داشت.
توسعه فرهنگ مصرف بهینه انرژی و اجرای مقررات بخش انرژی کشور همچنین اصلاح هدفمند قیمت حاملهای انرژی و استفاده از ظرفیت ماده 12 قانون رفع موانع تولید، بهرهمندی از منافع حاصل از صرفه جویی سوخت و پروژههای بهینه سازی مصرف انرژی از جمله راهکارهایی هستند که برای صیانت از منابع انرژی باید به آنها توجه شود.