دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان:
افزایش قیمت آبزیان بیشتر از متوسط تورم مواد غذایی است/ کاهش عرضه و افزایش صادرات دلایل افزایش قیمت
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان با اشاره به اینکه قیمت ماهی و آبزیان در مقایسه با دیگر مواد غذایی افزایش بیشتری داشته است، گفت: به نظر میرسد که این افزایش قیمت بهدلیل کاهش عرضه و افزایش صاردات اتفاق افتاده باشد که میتوان از طریق واردات بخشی از این نیاز را تامین کرد.
به گزارش ایلنا، علیاکبر خدایی ضمن بیان این مطلب، توضیح داد: یکی از موضوعات قابل تأمل، افزایش قیمت آبزیان است و با اینکه دولت در سال گذشته تورم مواد غذایی در کشور را حدود 50 درصد اعلام کرده است، اما تورم در بخش آبزیان بالاتر و گاهی به بیش از 100 درصد هم رسیده است.
وی توضیح داد: مثلا قیمت ماهی قزلآلا از 95 هزار تومان به حدود 195 هزار تومان و و قیمت کنسرو تن ماهی از 45 هزار تومان به 90 هزار تومان افزایش یافته که این افزایش قیمتها از متوسط نرخ تورم بالاتر است.
خدایی در ادامه گفت: قطعا با افزایش قیمت نهادهها، هزینههای تولید افزایش پیدا کرده است اما افزایش قیمت آبزیان با توجه به در نظر گرفتن جمیع جهات بیشتر از افزایش قیمت نهادهها بوده است و به نظر نمیرسد که فقط به این دلیل باشد.
وی اضافه کرد: برای افزایش قیمت آبزیان دو دلیل میتوان متصور بود؛ یکی اینکه تقاضا افزایش پیدا کرده و دیگر اینکه تولید کاهش یافته باشد. با توجه به شرایط اقتصادی جامعه و کاهش خرید مردم، عملا ماهی جزو کالاهایی است که زودتر از هر کالای دیگری از سبد غذایی حذف میشود و این افزایش قیمت نمیتواند به دلیل افزایش تقاضا باشد و دلیل دوم محتملتر است؛ یعنی به دلایلی مانند افزایش هزینههای تولید، افزایش نیاز به نقدینگی، شرایط خشکسالی و... کاهش تولید ماهی اتفاق و دلیل افزایش قیمت، کاهش عرضه باشد.
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان همچنین گفت: نکته دیگر اینکه طبق آمار 10 ماهه صادرات، مجموع صادرات ماهی قزلآلا و کپور حدود 9 هزار تن نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده است و این نشان میدهد که حتی اگر میزان تولید هم کاهش پیدا نکرده باشد، حدود 9 هزار تن ماهی از دسترس بازار داخلی خارج شده است؛ یعنی به نظر میرسد که دو عامل کاهش عرضه و همچنین افزایش صادرات (در کنار افزایش هزینه نهادههای تولید) باعث افزایش قیمت ماهی شده باشد.
خدایی افزود: حال این افزایش قیمت به هر دلیلی اتفاق افتاده باشد، مردم را از مصرف این منابع باارزش غذایی محروم کرده و لازم است که برای این موضوع راهکاری اندیشیده شود.
وی با بیان اینکه شاید یکی از راهکارها واردات ماهیان ارزان قیمت مانند تیلاپیا باشد، گفت: نه اینکه منکر مشکلات تولید کننده و لزوم حمایت از تولید داخلی باشیم اما میتوان ماهی باکیفیت و گرانقیمت تولید داخل را به بازارهای صادراتی عرضه کرد و ماهی ارزانقیمتتری را وارد کرد تا شرایطی فراهم شود که ضمن در دسترس بودن ماهی برای قشرهای مختلف مردم، منافع تولیدکنندگان نیز برآورده شود؛ این موضوع میتواند بهعنوان یک پیشنهاد مطرح و مورد بررسی قرار گیرد.