دوندگی کارگران گلگهر برای «خارج از مرکز»/ کارفرمای مادر: ما تابع قانونیم
کارگران معدن گلگهر سیرجان منتظر برقراری آیتم خارج از مرکز هستند. اداره حل اختلاف کرمان میگوید: لایحه درخواستی دیوان عدالت در حال تنظیم شدن است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، معدنِ گلگهر سیرجان در استان کرمان، کیلومتر ۵۰ جاده شیراز واقع شده است؛ این شرکت در حال حاضر با ظرفیت تولید بیش از ۱۵ میلیون تن کنسانتره و بیش از ۱۰ میلیون تن گندله، بزرگترین تولیدکننده کشور است.
اما تعدادی از کارگران این واحد بزرگ معدنی مدتهاست که در رفت و برگشت به دیوان عدالت هستند و خواستار پرداخت بخشی از مزایای مزدی خود به نام «خارج از مرکز».
جریان از آنجا شروع شد که در سالهای گذشته، ۳۹۲ کارگر شاغل در این معدن که جزو کارگران پیمانکاری هستند، برای دریافت بخشی از مزایای مزدی خود به نام «خارج از مرکز» که بخشی از عرف کارگاهیست، طرح دعوا کردهاند. دعوایی که در شورای حل اختلاف سیرجان به نفع کارفرما خاتمه یافته و کارگران پس از دریافت این رأی، ماجرا را رها نمیکنند و به دیوان عدالت پناه میبرند. دیوان هم رای حل اختلاف سیرجان را نقض میکند و پرونده را دادگاه همعرض که همان شورای حل اختلاف کرمان است، برمیگرداند.
رای شورای حل اختلاف کرمان، بازهم برای کارگران قانعکننده نیست و دوباره دست به دامان دیوان عدالت میشوند؛ این بار دیواان عدالت، از شورای حل اختلاف کرمان استعلام میکند که چرا چنین حکمی صادر شده؛ حالا کارگران مدتهاست منتظر پاسخ شورای حل اختلاف کرمان به دیوان عدالت هستند؛ انتظاری که بسیار به درازا کشیده و کارگران با نگرانی بسیار میپرسند: چرا؟!
قدیمیها این مزایا را میگیرند
این کارگران میگویند: در آییننامه استخدامی وزارت صنعت و معدن، پرداختِ «خارج از مرکز» برای همه کارگران شرکتهای تابعه الزامیست؛ قبل از نیمهخصوصی شدن گلگهر این آیتم حقوقی برای همه کارگران معدن پرداخت میشد؛ بعد از نیمهخصوصی شدن، کارگران زیرمجموعه گلگهر این مزایای مزدی را دریافت میکردند؛ شرکتهای تابعه معدن که کارهای بهرهبرداری، استخراج و فروش را برعهده دارند، این آیتم را به قدیمیها پرداخت میکنند اما به جدیدیها نمیپردازند. به همین دلیل، ۳۹۲ کارگر شکایت کردند. کارگرانی که سال ۸۹ از طریق آزمون جذب شده بودند.
این کارگران از آن زمان درگیر این موضوع هستند چون برای اکثریت این کارگران، مزایای خارج از مرکز پرداخت نشده است. این کارگران از سال ۹۳ دستاندرکار شکایت هستند؛ شکایتی که تا امروز به جایی نرسیده است. بعد از ۴ سال، پرونده به هیات همعرض کرمان ارجاع داده میشود و دوباره از برج ۱۰ سال قبل پس از صدور رای، کارگران به دیوان عدالت مراجعه کردهاند که در یازدهم بهمن، دیوان عدالت از شورای حل اختلاف کرمان خواسته با ارائه لایحهای از رای صادره دفاع کند.
لایحه در حال تنظیم است
اکنون بیش از سه ماه است که کارگران گلگهر در انتظار این لایحه هستند و نگرانیشان شدت گرفته که نکند بازهم رای به ضرر آنها صادر شود؛ این کارگران تنها ملجا خود را دیوان عدالت میدانند و میگویند باید به رای این دیوان عالی تمکین شود.
یکی از مقامات شورای حل اختلاف کرمان در مورد این انتظار طولانی میگوید: لایحه در حال تنظیم و ارسال به دیوان عدالت است و انشالله به زودی کار سروسامان خواهد گرفت.
کارگران اما میخواهند نتیجه سالها دوندگی خود را هرچه زودتر به دست بیاورند؛ میگویند بیش از ۴ سال است که منتظر خارج از مرکزیم!
مبنای کار قانون است
در این شرایط، شعبانی (معاون سرمایه انسانی شرکت گلگهر سیرجان) در ر ابطه با شکایت این کارگران گفت: این کارگران طرف قرارداد با شرکت پیمانکاری هستند و با کارفرمای اصلی یعنی گلگهر ارتباطی ندارند. منتها دستاویز این کارگران برای شکایت، دستورالعملهای 36 و 38 روابط کار است که میگویند کارگران پیمانکاری باید از مزایای مزدی مشابه کارگران طرف قرارداد کارفرمای اصلی برخوردار باشند که این دستورالعملها در حین ارجاع پرونده این کارگران به دادگاه همعرض در کرمان، توسط دیوان عدالت نقض شد.
وی افزود: به دلیل نقض و ابطال این دو دستورالعمل، شعبه همعرض نیز رای به نفع شرکت پیمانکاری داد منتها کارگران و وکلای آنها باز هم درخواست اعاده دادرسی کردند در حالیکه هم اسناد قانونی مرجع دادرسی باطل شده و هم در آن شرکت پیمانکاری خاص، عرف پرداختِ «خارج از مرکز» هرگز وجود نداشته است.
شعبانی در عین حال اضافه کرد ما به عنوان کارفرمای مادر نقشی در این دعوا نداریم و تابع قانون هستیم؛ هرچه قانون بگوید، متابعت میکنیم.