خبرگزاری کار ایران

واعظ‌مهدوی:

کارکرد ما بعد از انقلاب خوب بوده اما بهترین نبوده است

کارکرد ما بعد از انقلاب خوب بوده اما بهترین نبوده است
کد خبر : ۷۳۶۱۷۴

واعظ‌مهدوی به اصل مهم قانون اساسی یعنی رایگان بودن آموزش و پرورش برای همه اشاره کرد و با مهم دانستن این اصل که در توسعه منابع انسانی نقش مهمی دارد، گفت: اگر این اصل به صورت تمام و کمال اجرا نمی‌شود به این خاطر است که ما از ایده‌آل‌ها و اهدافمان فاصله گرفته‌ایم.

به گزارش ایلنا، دوشنبه‌های فرهنگی و اجتماعی این هفته وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سخنرانی محمدرضا واعظ‌مهدوی (معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر) و بررسی «تحول توسعه انسانی ایران در پنجاه سال اخیر» اختصاص داشت که با حضور مدیران و کارمندان وزارتخانه و صندوق بیمه اجتماعی در سالن اجتماعات وزارتخانه برگزار شد. محمدرضا واعظ‌مهدوی در سخنرانی خود در مجموعه جلسات دوشنبه‌های فرهنگی و اجتماعی، به بررسی پنج دهه تحولات فرهنگی و اجتماعی ایران با محوریت «روند تحول سرمایه انسانی و توسعه انسانی» در پنجاه سال اخیر در ایران پرداخت.

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با اشاره به آیاتی از قرآن که به موضوع حکمرانی اشاره دارد بحث خود را آغاز کرد.

او با تاکید بر اینکه قرائت ما از حکمرانی قرائت قانون است به اصل ۳ قانون اساسی اشاره و ادامه داد: اقدامات ما باید بر اساس این قرائت سازمان یابد. هدف ما از اجرای قانون رشد فضائل اخلاقی و تعالی انسان‌ها و آگاهی مردم است.

واعظ‌مهدوی مردم ناآگاه را یکی از معضلات جوامع دانست که حتی طرفداریشان هم باعث آسیب است و هیچ نفعی ندارد.

او به اصل مهم قانون اساسی یعنی رایگان بودن آموزش و پرورش برای همه اشاره کرد و با مهم دانستن این اصل که در توسعه منابع انسانی نقش مهمی دارد، گفت: اگر این اصل به صورت تمام و کمال اجرا نمی‌شود به این خاطر است که ما از ایده آل‌ها و اهدافمان فاصله گرفته‌ایم.

با عدالت همه غنی می‌شوند و این یعنی فقرزدایی

نکته بعدی معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی اشاره به اهمیت بحث عدل در توسعه انسانی بود. او با اشاره به آیات قرآن گفت: چنانچه خداوند می‌فرماید فلسفه ارسال پیامبران همان عدل است چون می‌فرماید فقط با عدل است که کار مردم اصلاح می‌شود. با عدالت همه غنی می‌شوند و این یعنی فقرزدایی.

او به اصل دیگری چون «برنامه‌ریزی» در بحث توسعه اشاره کرد و در تاکید اهمیت برنامه‌ریزی برای رسیدن به اهداف گفت: در جوامع امروزی فقدان «پیش‌اندیشی» گسست تمدن‌ها، گسترش بیماری‌ها، رشد فقر، افزایش فاصله طبقاتی، ترافیک، رشد ناامنی و آلودگی محیط زیست را دربرخواهد داشت.

واعظ‌مهدوی با بیان احادیثی از امام (ع) به اهمیت برنامه‌ریزی در احادیث نزد ائمه نیز اشاره کرد.

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با پرسش این سوال که برنامه‌ریزی برای چه است؟ از اهداف برنامه‌ریزی سخن گفت و شرح داد: کاهش نابرابری‌ها و تامین فرصت‌های برابر و عادلانه برای همگان و حمایت از فقرا و مظلومان از اهداف برنامه‌ریزی است.

او برنامه‌ریزی را نیازمند هدف‌گذاری دانست و گفت: در هدف‌گذاری در یک کشور، صرف برنده شدن و مدال گرفتن مطرح نیست بلکه باید بحث ظرفیت‌سازی باشد.

مزیت‌های نسبی باید در توسعه مناطق مختلف کشور مورد توجه قرار گیرد

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در ادامه اصل ۴۸ قانون اساسی را مطرح کرد و به شرح نقش تبعیض در بین استانها پرداخت.

او با شرح اینکه چگونه مزیت‌های نسبی باید در توسعه مناطق مختلف کشور مورد توجه قرار گیرد، مزیت موجود در مناطق را میزانی برای توجه و رسیدگی به آنها دانست.

از نظر واعظ‌مهدوی تبعیض به عنوان نابرابری فرصت‌ها، موثرترین عامل در شکل‌گیری بی‌عدالتی در جامعه است.

او نابرابری ذاتی انسان‌ها، تفاوت در تلاش و کار و عقل معیشت، سوءاستفاده‌ها و فرصت‌طلبی‌های ظالمانه و شرایط محیطی و اجتماعی را فکت‌های منتج به تبعیض برشمرد.

واعظ‌مهدوی سپس با موضوع «روند تحول توسعه انسانی در ایران» با ارائه آمار ۲۰۱۶ «humandevelopment report» به تبین و بررسی جایگاه ایران در امر توسعه انسانی بنا بر داده‌ها و بررسی‌های این سازمان پرداخت.

او به رتبه ۱۶ ایران در بین تمام کشورهای دنیا در بحث توسعه انسانی اشاره کرد و توضیح داد که کشورها بر اساس توسعه انسانی به ۴ گروه تقسیم می‌شوند که از چهار رده برترین، خوب، متوسط و بد ایران در رده خوب قرار دارد.

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی روستاییان با توضیح اینکه شاخص توسعه انسانی بین صفر تا یک رده‌بندی می‌شود، شاخص ایران را در این رده‌بندی ۰.۷۷۴ عنوان کرد که از جایگاه نسبتاً خوب آن در جدول رده‌بندی شاخص‌های توسعه انسانی حکایت دارد.

واعظ‌مهدوی رشد شاخص امید به زندگی در ایران را به ۷۵ سال خوب توصیف کرد و در تعریف اصطلاح «امید به زندگی» گفت: یعنی یک انسان از نوزادی تا چه سنی برای زندگی کردن و زنده بودن امید دارد.

در ادامه او با اشاره به جداول شاخص توسعه انسانی و درآمد سرانه کشورها و اشاره به کشورهایی چون کوبا گفت: بالا بودن شاخص توسعه انسانی و امید به زندگی مقابل پایین بودن درآمد سرانه در این کشور نشان می‌دهد که توسعه انسانی و امید به زندگی ربطی به درآمد سرانه ندارد.

او حتی به جدول زمان‌بندی شاخص توسعه در ۶۰ سال اخیر ایران اشاره  و بیان داشت: نکته جالب این است که ده سال اول انقلاب که با ۸ سال جنگ هم همراه بوده ما بیشترین رشد توسعه و تحول را داشته‌ایم.

ایران دومین کشور دنیا از لحاظ جبران کمبود توسعه انسانی

واعظ‌مهدوی با این پرسش که آیا با توجه به این شاخص‌های جهانی، کارکرد ما بعد از انقلاب خوب بوده یا خیر ادامه داد: بله خوب بوده است اما به این معنا نیست که ما بهترین کارکرد را داشته‌ایم.

او با توجه به بررسی‌ها و آمار برنامه توسعه سازمان ملل، ایران را دومین کشور دنیا از لحاظ جبران کمبود توسعه انسانی معرفی کرد که بعد از کشور کره جنوبی در لیست سازمان ملل قرار دارد.

واعظ مهدوی کلیت توسعه انسانی را در ایران مثبت عنوان کرد اما با بیان اینکه این توسعه در تمام استان‌ها به یک میزان نبوده است، گفت: ما نیاز داریم که به یک توسعه هماهنگ در تمام استان‌ها برسیم.

او در انتهای بحث خود به اهداف مهم کاهش نابرابری‌ها، تامین فرصت‌های عادلانه برای همه و حمایت از فقرا به عنوان بهترین اهداف برنامه‌ریزی کشور در جهت توسعه برای آینده تاکید کرد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز