رئیس بازرسی اداره کار گلستان:
نقص سیستم تهویه دلیل تعطیلی معدن "تخت" بود/ مهلت یکماه به کارفرما برای ایمنسازی
رئیس بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان گفت: بخشی از تونل شماره دو معدن زغالسنگ تخت در شهرستان مینودشت به دلیل برخودار نبودن از ایمنی لازم با درخواست بازرس کار و دستور مراجع قضایی تعطیل شده است.
«علی اخوان مهدوی» در گفتوگو با ایلنا؛ درباره تعطیلی اخیر معدن تخت در شهرستان مینودشت گفت: در بازرسیهای بازرسان کار استان از تونل شماره ۲ واحد زغالسنگ معدن تخت که از زیرمجموعههای شرکت زغال سنگ البرز شرقی محسوب میشود، با نواقص سیستم تهویه و احتمال تجمع گاز برخورد میشود که متاسفانه پس از چندین هشدار به مسئولان معدن، نواقص موجود برطرف نشده؛ باقیماند و در نتیجه بخشی از این واحد معدنی به دستور مراجع قانونی تعطیل شد.
وی افزود: پیش از اقدام برای بسته شدن معدن حداقل سه بار به کارفرما درباره رفع اصلاح نواقص موجود تذکر داده شده بود که آخرین بار در مهر ماه سال جاری و در جریان برگزاری جلسهای بود که در محل اداره کار شهرستان برگزار شد. آن زمان کارفرما متعهد شد حداکثر ظرف مدت یک ماه نسبت به ایمنسازی و رفع نواقص سیستم تهویه اقدام کند اما با گذشت نزدیک به دو ماه از این ماجرا هنوز نواقص قبلی برطرف نشده و در نتیجه تصمیم به تعطیلی آن قسمت از معدن گرفته شد.
رئیس بازرسی اداره کار استان گلستان در ادامه با بیان اینکه صیانت از نیروی کار و تامین امنیت جانی کارگران شاغل در معدن از وظایف اصلی بازرسان اداره کار است، گفت: بازرسی از معدن "تخت" طبق ماده ۹۶ قانون کار و آیین نامههای حفاظت فنی و بهداشت انجام شده است و مطابق ماده ۱۰۵ قانون کار اقدام به تعطیلی بخش استخراج تونل شماره ۲ از طریق مراجع قضایی کردهایم.
به گفته اخوان، ماده ۱۰۵ قانون کار تاکید دارد که هر گاه در حین بازرسی، به تشخیص بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفهای، احتمال وقوع حادثه یا بروز خطر در کارگاه داده شود، آنها مکلفند مراتب را فورا و کتبا به کارفرما یا نماینده او و نیز به رئیس مستقیم خود اطلاع دهند.
رئیس بازرسی اداره کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان گلستان تصریح کرد: تعطیلی این بخش از معدن به منزله تعطیلی کل معدن نیست و به غیر از کارگران بخش استخراج، بقیه کارگران بخش ایمنی، تعمیر و نگهداری، تدارکاترسانی و ... میتوانند با رعایت موارد ایمنی به فعالیت خود جهت ایمنسازی معدن ادامه دهند و همچنین فعالیت استخراج در تونلهای دیگر تحتالشعاع این مسئله نخواهد بود.
به گفته وی، تبصره ۲ ماده ۱۰۵ قانون کار کارفرما را مکلف میکند یا کارگران بخش تعطیل شده را در مکان دیگری به کار بگیرد یا در این مدت، دستمزد دوران بیکاری آنها را پرداخت کند.
اخوان مهدوی در ادامه درباره اینکه این معدن تا چه زمانی تعطیل خواهد بود، گفت: طبق صورتجلسهای که روز گذشته (۱۳ آذر ماه) با کارفرمای معدن در محل اداره کل کار استان به امضا رسید، مقرر شد مسئولان معدن حداکثر تا یک ماه آینده نسبت به تهیه طرح تهویه و اجرای سایر نواقص اقدام کنند و موارد اجرایی را به صورت مکتوب به واحد بازرسی کار شهرستان ابلاغ کنند.
او گفت: در صورتی که موارد اصلاح شده مورد تایید بازرسان کار قرار گیرد این قسمت از معدن تخت، دوباره فعالیت تولیدی خود را از سر خواهد گرفت.
اخوان خاطرنشان کرد: بهرهگیری از کار شایسته و حفظ سلامت و جان کارگران زحمتکش معدن از حقوق اولیه آنها بوده و وزارت کار بدون توجه به حاشیهسازیها و فرافکنیهای ایجاد شده، هیچ مصلحت دیگری را بر حفظ امنیت و سلامت نیروی کار ترجیح نمیدهد و با هرگونه تخلفی که جان شاغلان کارگاهها را در معرض خطر قرار دهد، از طریق انجام اقدامات قانونی برخورد خواهد کرد.
وی گفت: برای کاهش خسارت جانی و مالی در معادن استان گلستان، بهروز شدن امکانات استخراج و تهویه مناسب میتواند کمک شایانی به کاهش خطرات بکند.