مشکل بازنشستگی پیش از موعد برای کارگران نفت و گاز

کارگران پیمانکاری نفت و گاز معمولاً قادر به بهرهگیری از مزایای بازنشستگی پیش از موعد نیستند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، براساس قانون، «جوشکاری» جزو مشاغل سخت است اما جوشکاران صنعت نفت که غالباً پیمانکاری هستند، معمولاً از بازنشستگی عادی هم برخوردار نمیشوند چه برسد به بازنشستگی پیش از موعد و استفاده از امتیازات آن.
یکی از مشکلات و مسائل مهم و اساسی در مشاغل سخت و زیان آور کارگران پیمانکاری این است که پرداخت ۴ درصد حق بیمه سختی کار این کارگران بر عهده کیست؟ ۴ درصد حق بیمه سخت و زیان آور کارگران پیمانکاری بر عهده پیمانکار است یا کارفرمای اصلی؟ این مساله موجب بروز مشکلات بسیار شده است؛ کارگران پیمانکاری نفت و گاز در آستانهی بازنشستگی با مشکل ۴ درصد دست و پنجه نرم میکنند؛ این در حالیست که برخی از پیمانکاران قدیمی حق بیمه این کارگران را به موقع واریز نکردهاند و در آستانه بازنشستگی دیگر به آنها دسترسی نیست.
سازمان تامین اجتماعی نیز برای این مشکل راهحلی ندارد؛ در نتیجه مطالبهگریهای بسیار، شورای عالی حفاظت فنی در جلسه تاریخ ۱۴۰۲/۰۸/۰۸ تشکیل جلسه داد و در این جلسه مصوبه پرداخت ۴ درصد بیمه سخت و زیان آور کارگران پیمانکار تصویب شد و در آبان ماه ۱۴۰۲ از سوی معاونت روابط کار وزارت کار به استان ها ابلاغ شد.
در متن ابلاغ این نامه که به امضای حسین رعیتی فرد,معاون روابط کار است آمده است:
مدیران کل محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی استانها
احتراما؛ با عنایت به برگزاری یکصد و هشتاد و ششمین جلسه شورای عالی حفاظت فنی در تاریخ ۱۴۰۲/۰۸/۰۸مصوبات شماره ۱و ۲و ۳شورا در خصوص کار های سخت و زیان آور ابلاغ میگردد؛ خواهشمند است دستور فرمایید نسبت به اطلاع رسانی مصوبات به اعضای کمیته های استانی تطبیق و تشخیص مشاغل سخت و زیان آور و نظارت بر اجرای آن اقدام به عمل آید.
مصوبه شماره ۱:
“پیشنهاد قرارگیری شغل نجات غریق در گروه (ب) مشاغل سخت و زیان آور” به واسطه عدم مواجهه مستمر با شرایط خطرناک نظیر: ایجاد تنش های روحی، شوک های روانی و هیجانی، استرس بیش از اندازه در لحظه مواجهه با انواع غریق، مخاطرات منجیان در حین عملیات نجات و… در طول ساعت کار قانونی روزانه در گروه مشاغل بند (ب) قرار نداشته و مستلزم طرح موضوع در کمیتههای بدوی و تجدیدنظر استانی بوده و تصمیم قطعی در کمیتههای فوقالذکر منوط به ارائه گزارش کارشناسان موضوع ماده ۲۲ آییننامه و تبصره آن میباشد.
مصوبه شماره ۲:
با عنایت به مفاد مواد ۱۳و ۱۴۸قانون کار جمهوری اسلامی ایران، چنانچه هزینههای موردنیاز در خصوص پرداخت مبالغ ۴درصد حق بیمه کارهای سخت و زیان آور در قرارداد پیمانکار لحاظ نگردیده باشد، پرداخت مبالغ مقرر در جزو های ۴و ۶بند (ب) ماده واده قانون اصلاح تبصره (۲) الحاقی ماده (۷۶) قانون اصلاح مواد (۷۲) و (۷۷) و تبصره ماده ۷۶قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴و الحاق دو تبصره به ماده ۷۶مصوب ۱۳۷۱/۱۲/۰۶ – مصوب ۱۳۸۰بر عهده واگذارنده کار (مقاطعه دهنده) خواهد بود.
طبق این مصوبه اگر در قرارداد و پیمان بین پیمان دهنده (مقاطعه دهنده یا کارفرمای اصلی) و پیمانکار هزینه مربوط به ۴ درصد بیمه سخت و زیان آور کارگران پیمانکار پیش بینی نشده باشد کارفرمای اصلی و مقاطعه دهنده مکلف به پرداخت ۴ درصد بیمه سخت و زیان آور کارگران پیمانکار خواهد بود.
اما علیرغم گذشت بیش از یکسال از این مصوبه، هنوز کارگران پیمانکاری نفت و گاز که شغلشان ماهیتاً سخت است، در برخورداری از مزایای سختی کار و بازنشستگی پیش از موعد مشکل دارند؛ هیچ فرد یا نهادی نیز رفع مشکل را گردن نمیگیرد.
این کارگران نمیدانند چرا مقاطعهدهنده که معمولاً خود یک شرکت پیمانکاریست، ۴ درصد را از شرکت زیرین (یک پیمانکار رده پایینتر) در زمان مناقصه طلب نکرده و چرا اکنون زیر بار پرداخت آن نمیرود؟! حالا این کارگران ماندهاند و سازمان تامین اجتماعی که نمیپذیرد حکم بازنشستگی پیش از موعد را صادر کند.