ربیعی «عمق فاجعه» بازار کار را توصیف کرد:
بیکاران زیاد، کمبود مهارت و بهرهوری اندک
چکیده: «نرخ بیکاری در محدوده بحرانزا قرار دارد. بهرهوری نیروی کار در ایران تنها ۱/۳ درصد است. یعنی بیکاران زیادی داریم و نیروی کارمان خوب کار نمیکنند. این دو پدیده هر جامعهای را میتواند به زمین بزند.»
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی با اشاره به بحران بیکاری و بهرهوری پایین نیروی کار در ایران بر لزوم پرورش نیروی کار ماهر تأکید کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «علی ربیعی» در مراسم تقدیر از برگزیدگان چهاردهمین مسابقات ملی مهارت که در سالن همایشهای برج میلاد برگزار میشد گفت: مطابق آمار مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در محدوده بحرانزا قرار دارد. بهرهوری نیروی کار در ایران تنها ۱/۳ درصد است. یعنی بیکاران زیادی داریم و نیروی کارمان خوب کار نمیکنند. این دو پدیده هر جامعهای را میتواند به زمین بزند.
وزیر کار ادامه داد: در حالی نیروی کار با بهرهوری پایین داریم که نیروی کار ماهر عامل توسعه هر کشوری است، از طرفی تنها ۵۰ درصد از نیروی متقاضی کار دارای مهارت کافی هستند. حال اگر سه آمار فوق را در کنار هم قرار دهیم به عمق فاجعه پی میبریم. یعنی هم بیکاران زیادی داریم هم نیروی ماهر کم داریم و هم بهرهوری آنها اندک است. بنابراین بالندگی و سوددهی در سازمانها، شرکتها، کارخانهها و… کشور وجود ندارد.
این مقام دولتی با بیان اینکه «منابع انسانی دارای مهارت یک کشور را نجات میدهد»، افزود: متأسفانه سازمانهای دولتی نیز به دنبال توانمندسازی منابع انسانی خودشان نیستند. هیچ کشوری رشد و توسعه پیدا نکرده مگر اینکه نیروی انسانی بامهارت داشته باشد.
وی با اشاره به نتایج یک نظرسنجی که از ۶۰۰ مدیر شرکتهای مختلف چند ملیتی انجام شده است، تصریح کرد: مطابق نتایج این نظرسنجی کمبود نیروی کار ماهر در چین(که نرخ رشد بیش از ۸ درصد را تجربه میکند) و آسیای جنوبی شرقی نگرانی اول آنها به شمار میرود. در کشور ژاپن کمبود نیروی کار ماهر نگرانی دوم مدیران است و در هند پس از مشکلات دیوانسالاری، تورم و مزد نگرانی چهارم مدیران بوده است. بنابراین این نظرسنجی نشان میدهد اقتصادهای در حال توسعه همچون چین و هند و اقتصاد توسعه یافتهای مثل ژاپن به چه میزان به نیروی کار ماهر اهمیت میدهند.
ربیعی که در مراسم تقدیر از برگزیدگان مسابقات ملی مهارت سخن میگفت، ادامه داد: من به مسابقات ملی مهارت به شکل یک گفتمان نگاه میکنم نه یک مسابقه و این مسابقات طرح پرسشی در دولت و مجلس است که چگونه میتوان زمینهها را برای پرورش نیروی کار ماهر فراهم کرد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه «جامعهای رشد میکند که دغدغه پیشرفت را داشته باشد»، گفت: همه ایرانیان باید از وضعیت فعلی ناراحت باشند و نگران رشد پیشرفت کشورشان باشند. جایگاه فعلی در شأن ایران نیست. باید در سبد دغدغه هر ایرانی دغدغه پیشرفت هم قرار داشته باشد.
وی افزود: متأسفانه به کار به عنوان نقش اجتماعی نگاه نمیشود در حالی که کار جامعه را رشد میدهد. ثروت کشور ایران نفت نیست بلکه ۲۰ میلیون نیروی کاری است که شاغلند. ایرانیان در فرهنگ سرمایهگذاری هم دچار مشکلاند. سرمایهگذار ایرانی میخواهد یک شبه به بهرهبرداری برسد. به این سرمایهگذاری صیفیکاری گفته میشود. وقتی مردمی که حاضرند سکه و دلار بخرند و در خانهشان نگه دارند اما در بورس سرمایهگذاری نکنند، شرایطی بهتر از این نخواهند داشت.
ربیعی با بیان این که کار سخت و طولانی در پیش داریم و جامعهای رشد می کند که عقب ماندگی شرم آن باشد، آمارهای ارایه شده در خصوص وضعیت اقتصادی ایران را زیبنده کشور ندانست و بر حرکت به سوی پیشرفت تاکید کرد.
ربیعی با ذکر مثالی درباره اختراع ماشین بخار که یکی از عوامل اصلی تحول صنعتی در غرب شد، ادامه داد: نخبگان مهارتی باید به الگوهای نسل جوان تبدیل شوند. ماشین بخار از دانشگاه بیرون نیامد بلکه نیروی کار ماهر پدیدآورنده ماشین بخار بود.
وزیر کار در پایان اظهار داشت: نیروی کار ماهر باعثافزایش بهرهوری، کاهش هزینه تولید، خلاقیت و نوآوری و حتی امنیت شغلی میشود.