پرستار ۸۹ روزه نباید داشته باشیم/ افزایشکارانه پرستاران با اجرای قانون تعرفهگذاری
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: پرستار ۸۹ روزه نباید داشته باشیم؛ همه همکاران باید استخدام شوند.
به گزارش ایلنا، محمد میرزابیگی در برنامه «سلام صبح بخیر» روز دوشنبه (22 آذر) درباره اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری اظهار داشت: تشکر ویژه از مقام معظم رهبری دارم که هم سال گذشته و هم امسال به موضوع قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری پرداختند.
وی افزود: تا پیش از این برای اجرای این قانون در وزارت بهداشت و شورای عالی بیمه ارادهای وجود نداشت. این طور تصور میشد که اگر تعرفهگذاری خدمات پرستاری اجرا شود سفره کسی تنگ میشود یا در وظایف کسی مداخله میشود که واقعاً این طور نیست.
میرزابیگی ادامه داد: قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری یک هویتبخشی به حرفه پرستاری، یک ساماندهی به درآمد پرستاری و یک نوع صرفهجویی در هزینههای بیمه، مردم، دولت و نظام سلامت ایجاد میکند.
وی با اشاره به با فرمایشات روز گذشته مقام معظم رهبری که صراحتاً فرمودند باید قانون تعرفهگذاری اجرا شود، نسبت به اجرای هرچه سریعتر این قانون ابراز امیدواری و تصریح کرد: پس از فرمایشات سال گذشته مقام معظم رهبری، آیین نامه تعرفهگذاری خدمات پرستاری که ۱۴ سال بر زمین مانده بود در شورای عالی بیمه به تصویب رسید؛ به فاصله یک ماه بعد از آن، این آیین نامه در هیئت دولت مصوب شد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری افزود: اکنون منتظر اجرای این قانون هستیم؛ بحث تعرفهگذاری خدمات پرستاری مربوط به حقوق دولتی و ساعت کار نیست بلکه مربوط بهکارانه است زیرا کارانههای پرستاران و گروههای غیر پزشکی تا الان وابسته به پزشکان بوده است و با اجرای این قانون ساماندهی میشود.
میرزابیگی گفت: مقرر است کارانهها افزایش یابد و امیدواریم این افزایش مناسب باشد. اجرای قانون تعرفهگذاری را دنبال میکنیم؛ اگر بخواهیمکارانه را ساماندهی کنیم که مشخص باشد میزان آن چقدر است حتماً باید تعرفهگذاری اجرا شود. الان به دلیل اینکه تعرفهگذاری نداریم تغییرات سینوسی کارانهها را شاهد هستیم و میزان کارانهها نسبت به سال ۹۲ یک سوم تا یک چهارم شده است.
رئیس سازمان نظام پرستاری اضافه کرد: از زمانی که سازمان نظام پرستاری تشکیل شد؛ تبعیضها و ناعدالتیها را در نظام پرداخت دنبال کردیم؛ تعرفهگذاری نیز جزو این پیگیریها بوده و امیدواریم اجرا شود تا این تبعیضها و ناعدالتیها رفع شود.
وی با اشاره به نقش تعارض منافع درعدم اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری افزود: در شورای عالی بیمه یکی از اعضا وزارت بهداشت، یکی دیگر از اعضا وزیر رفاه، دیگری سازمان نظام پزشکی و… است. برخی از این اعضا پزشک هستند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: از خواستههایی که در حال دنبال کردن آن هستیم و در سفر رئیسجمهوری در خرمآباد آن را مطرح کردیم و نظر ایشان نیز موافق بود این است که عضویت در شورای عالی بیمه را نیز داشته باشیم. حرف ما این است که اگر بخواهیم دعوای بین پزشک و پرستار ایجاد کنیم مشکل حل نخواهد شد.
وی افزود: بحث ما این است که در سرانه یک آیتم به نام مراقبتهای پرستاری باید به وجود بیاوریم که از ابتدا روشن باشد که چه سهمیهای بناست به پرستار داده شود و اگر این مسئله رخ بدهد تعارض منافع کمرنگ میشود. اگر مردم را ملاک و معیار قرار بدهیم بحثهای غیرضروری از بین میرود.
میرزابیگی خاطرنشان کرد: سهم پرستاری ۶ درصد از هتلینگ است؛ اگر کل سهم پرستاری از درآمد یک بیمارستان را محاسبه کنید بین ۵ تا ۹ درصد درآمد بیمارستان به پرستار میرسد؛ بنابراین باید مدیریت منابع به خوبی صورت بگیرد.
وی گفت: ما نمیخواهیمکارانه موجود را تحت عنوان تعرفه قبول کنیم؛ در بحران کرونا مراقبتهای پرستاری افزایش چشمگیری پیدا کرد اما در آمد پرستاران از محلکارانه به یک چهارم و یک پنجم کاهش پیدا کرد که علت آنعدم ساماندهی مراقبتهای پرستاری است.
رئیس سازمان نظام پرستاری درباره تبدیل وضعیت نیروهای پرستاری نیز عنوان کرد: متاسفانه برخی دانشگاهها از فرصت استفاده کردند و در هر پیک کرونا، عدهای از پرستاران را به صورت ۸۹ روزه به کار گرفتند و وقتی کرونا فروکش کرد آنها را استخدام نکردند.
وی گفت: روز گذشته رهبر معظم انقلاب فرمودند که با پرستاران نباید مانند کارگران فصلی برخورد شود؛ پرستاران باید امنیت شغلی داشته باشند. این مسئله توسط سازمان نظام پرستاری به شدت پیگیری میشود. چیزی به نام پرستار ۸۹ روزه نباید داشته باشیم و همه همکاران باید استخدام شوند.
میرزابیگی ادامه داد: پرستاران تمدید طرحی، نیروهای شرکتی و تمام نیروهای غیر رسمی که در سیستم داریم باید استخدام شوند؛ بخشی از شهدای عزیزی که در جامعه پرستاری در کرونا تقدیم کردیم از میان نیروهایی بود که استخدام نشده بودند؛ بنابراین تحت هیچ شرایطی ادامه وضعیت ۸۹ روزه و کوتاه مدت و غیر رسمی قابل قبول نیست و به طور جدی دنبال تبدیل وضعیت نیروهای پرستاری هستیم. در این زمینه نیز هفتهای چند بار با سازمان امور استخدامی، برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی جلساتی داریم و امیدوارم که به نتیجه برسد.
رئیس سازمان نظام پرستاری تصریح کرد: از ۵۵ هزار مجوز استخدامی که گرفته شد حدود ۳۰ هزار نفر وارد سیستم شدند که البته بخشی از این ۳۰ هزار نفر افرادی بودند که تبدیل وضعیت شدند. استخدام بقیه افراد نیز در فرآیند بروکراسی قرار دارد که باید به زودی حل شود.
وی درباره مهاجرت پرستاران گفت: الان تعداد زیادی از پرستاران شاغل در سازمان تامین اجتماعی برای برخورداری از مزایای مشاغل سخت و زیانآور دچار مشکل هستند و حتی برخی از پرستاران، سربازیشان نیز جزو سوابق کاریشان به حساب نمیآید و این مسئله باعث میشود پرستاران بیانگیزه شوند و به جایی بروند که امنیت شغلی داشته باشند و حرمت و حقوق بیشتری برای آنها وجود داشته باشد. پرستارانی که برای مهاجرت اقدام میکنند باید از سازمان نظام پرستاری گوداستندینگ دریافت کنند.
میرزابیگی درباره آمار درخواست پرستاران برای مهاجرت نیز بیان داشت: در هر ماه بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ نفر درخواست مهاجرت داشتهاند که البته این مسئله امسال شدت گرفته است. ما دنبال این هستیم که با افزایش جذابیتهای شغلی و ایجاد انگیزه در پرستاران میزان مهاجرت آنها را کاهش دهیم.