از حفاری تا هیدروژئولوژی؛
روایتی ناگفته از معدن شماره ۶ گلگهر

شرکت «گلفام معدن پرند کرمان» با سرمایهگذاری هدفمند و بهرهگیری از فناوریهای نوین، در هشت ماهه سال جاری، گامهای بلندی در راستای اکتشاف و توسعه معدن گلگهر شماره ۶ برداشته است.
به گزارش خبرنگار بازرگانی ایلنا؛ شرکت «گلفام معدن پرند کرمان» در سال ۱۳۹۴ تاسیس شد و با هدف فعالیت در زمینه اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی پا به عرصه گذاشت. پس از واگذاری محدوده معدنی شماره ۶ گلگهر به این شرکت، به دلیل کمبود اطلاعات کافی، برنامهریزی دقیقی برای تکمیل اکتشافات صورت گرفت. با توجه به لزوم انجام مطالعات اکتشافی مطابق با استاندارد JORC، شرکت «گلفام معدن پرند کرمان» با بررسی دقیق مغزههای موجود و انجام حدود ۸ هزار متر حفاری اکتشافی جدید، مطالعات زمینشناسی و ژئوتکنیک جامعی را به انجام رساند.
مطالعات ژئوتکنیکی جامع
به منظور تکمیل مطالعات جامع ژئوتکنیک و تهیه مدلهای ژئوتکنیک و هیدروژئولوژی، شرکت «گلفام معدن پرند کرمان» اقدام به حفاری ۱۹ حلقه گمانه با عمق تجمعی بیش از ۱۳۷۰۰ متر در بازه زمانی فروردین ۹۷ تا خردادماه ۹۹ کرد. در این مطالعات، حفاری مغزهگیری به روش تریپل صورت پذیرفته و مطالعات ژئوتکنیکی و هیدروژئولوژی متعددی از جمله تصویربرداری درون چاهی به روش آکوستیک Acoustic Televiewer (ATV)، انجام تستهای پکر و انجام تستهای آزمایشگاهی مکانیک سنگ مدنظر قرار گرفته است. استفاده از تکنولوژی تصویربرداری درون چاهی به منظور به دست آوردن اطلاعات دقیق از ساختارها و لایههای زمینشناسی (نظیر لایهبندی، گسلها و شکستگیها)، برای نخستین بار در یک پروژه مطالعاتی در این سطح، نشان از رویکرد علمی و دقیق شرکت گلفام معدن پرند کرمان در انجام مطالعات اکتشافی دارد.
نگاهی به اعماق زمین
در قالب فاز ۲ مطالعه ژئوفیزیکی محدوده معدن زیرزمینی شماره ۶ گل گهر، روشهای مغناطیسسنجی و مقاومت ویژه الکتریکی به روش ژئوالکتریک انتخاب گردید. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ساختاری وضعیت لایههای زیرسطحی از سطح زمین تا عمق حدود ۳۰۰ متر، شناسایی ناپیوستگیها و گسلهای محدوده و بررسی وضعیت هیدروژئولوژیکی محدوده و مدلسازی آبهای زیرزمینی بود.
در این روش، تعداد ۸۰۰۰ نقطه با شبکه ۱۰ در ۵ متر با دستگاه مغناطیسسنج جهت شناسایی خطوارههای اصلی و شناسایی روند کلی ساختارهای اصلی در محدوده برداشت شد.
در این روش نیز تعداد ۲۱۷ سونداژ الکتریکی با آرایه شلومبرژه و خط جریان ۱۲۰۰ متر در شبکه ۵۰ در ۵۰ متر جهت بررسی وضعیت لایههای زیرسطحی از لحاظ مقاومت ویژه الکتریکی و شناسایی تغییرات جانبی در راستاهای مختلف، بررسی گسلها و زونهای خردشده و مرز لایههای زمینشناسی برداشت شد.
همچنین جهت شناسایی دقیق محل گسلهای احتمالی و تعیین روند و شیب آنها تا عمق ۳۰۰ متر تعداد ۳۸۵۲ قرائت C.R.P و پروفیلزنی الکتریکی در راستای ۴ پروفیل و در ۴ عمق ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ متر و به فواصل ایستگاهی ۱۰ متر برداشت شد.
توسعه پایدار و مسئولانه
شرکت «گلفام معدن پرند کرمان» با اتخاذ رویکردی علمی و بهکارگیری فناوریهای نوین، در تلاش است تا ضمن بهرهبرداری بهینه از ذخایر معدنی، به حفظ محیط زیست و توسعه پایدار نیز توجه ویژهای داشته باشد. انجام مطالعات دقیق ژئوتکنیکی و ژئوفیزیکی، نمونهای از این رویکرد مسئولانه است که به شرکت کمک میکند تا با شناخت دقیق از شرایط زمینشناسی و هیدروژئولوژیکی منطقه، از بروز مشکلات احتمالی در حین استخراج جلوگیری نماید.
چشمانداز آینده
با توجه به نتایج مثبت مطالعات اکتشافی و ژئوفیزیکی انجام شده، شرکت «گلفام معدن پرند کرمان» در نظر دارد تا در آینده نزدیک، فاز استخراج از محدوده معدنی شماره ۶ گلگهر را آغاز کند. این شرکت امیدوار است با بهرهگیری از دانش فنی و تجربه متخصصان خود، نقش مهمی در توسعه صنعت معدنکاری کشور ایفاء کنند.