کشف اشتباهی سرباز هخامنشی در نایین/ مجسمه یادگار تمدن جیرفت است+عکس
چندی پیش خبرها از کشف مجسمه سرباز هخامنشی در کیف یک مسافر در نایین حکایت داشتند اما واقعیتِ این شی عتیقه چیست و مربوط به چه دوره تاریخی است؟
به گزارش خبرنگار ایلنا، چندی پیش بود که خبری مبنی بر کشف مجسمه سرباز هخامنشی در کیف یک مسافر در نایین منتشر شد. این خبر بنابر اظهارات هادی کیانمهر (فرمانده انتظامی شهرستان نایین) منتشر شد. او عنوان کرده بود: ماموران انتظامی ایستگاه بازرسی شهید شرافت شهرستان نایین، حین کنترل خودروهای عبوری به یک اتوبوس مسافربری مشکوک و آن را متوقف کردند. در بازرسی از کیف مسافری یک مجسمه سرباز هخامنشی که سنگی بود کشف و به اداره میراث فرهنگی شهرستان نایین تحویل داده شد.
وی با اشاره به دستگیری یک نفر در این رابطه اظهار داشت: کارشناسان اداره میراث فرهنگی قدمت این مجسمه را ۲ هزار سال پیش تخمین زدهاند و ۳۰۰ میلیون ریال ارزشگذاری شده است. اما از آنسو محمود مدنیان (رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نایین) دراین خصوص به ایلنا گفت: خبری که در خصوص کشف مجسمه سرباز هخامنشی توسط فرمانده انتظامی شهرستان نایین منتشر شد اشتباها و بدون هماهنگی با اداره میراث فرهنگی نایین بوده است. این در حالی است که مجسمه کشف شده در ساک مسافر در واقع یکی از مجسمههای مربوط به هزاره سوم پیش از میلاد و از جمله اشیایی است که به تمدن جیرفت ارتباط دارد. در واقع این شی تاریخی نیز از همان منطقه آورده شده است.
به گفته او، پس از تحویل این شیء توسط نیروی انتظامی نایین و کارشناسیهای به عمل آمده قدمت این مجسمه هزاره سوم پیش از میلاد تخمین زده شده. این شی یک پیکره سنگی است که احتمالا مورد استفاده آیینی قرار میگرفت و بسیار ارزشمند است. احتمال میدهیم این شیء در حفاریهای غیرمجاز که در جیرفت اتفاق افتاده به دست آمده. در حال حاضر نیز فرد خاطی که این مجسمه در ساک او پیدا شد، در بازداشت به سر میبرد.
مدنیان در پاسخ به این سوال که طی سال جاری تاکنون چند شی تاریخی حین قاچاق و جابجایی در نایین به دست آمده است، گفت: هرچند امسال اولین موردی است که با آن روبرو شدهایم اما در سالهای گذشته موارد متعددی از این دست دست جابجایی را شاهد بودیم چنانکه یک سال ۲۸ مورد و یک سال ۸ شی عتیقه همانند مجسمهای که طی چند روز گذشته به دست آمد، داشتیم و میتوان گفت پیدا شدن چنین اشیای عتیقهای در نایین مسبوق به سابقه است. این اشیا بسیار نفیس هستند چراکه تمدن جیرفت بسیار خاص و منحصر به فرد است.
به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نایین، این منطقه یکی از مهمترین مناطق گلوگاهی و نقطه ارتباط بین جنوب و مرکز کشور است و هر ساله در پایگاه ایست بازرسی که در نایین فعال است، اشیای عتیقه نیز در کنار سایر مواردی که قاچاق میشوند، به دست میآید.