خبرگزاری کار ایران

محوطه باستانی بیگوش تپه چالدران بازمانده‌‌ی دوره اورارتوهاست

محوطه باستانی بیگوش تپه چالدران بازمانده‌‌ی دوره اورارتوهاست
کد خبر : ۹۸۰۲۹۱

باتوجه به سفال‌های بدست آمده از گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه باستانی بیگوش تپه شهرستان چالدران آذربایجان غربی، این محوطه در دوره مفرغ جدید و هزاره اول که در منطقه شمال غرب معرف اورارتو ست، مورد استفاده و سکونت قرار گرفته است.

به گزارش ایلنا، عباس باورسائی (سرپرست هیئت باستان شناسی) گفت: بیگوش تپه در قسمت شمالی شهرستان چالدران در قسمت ورودی شهری آواجیق (ضلع جنوبی شهر آواجیق) در فاصله چند متری جاده ارتباطی آواجیق به چالدران واقع شده است.

او با بیان اینکه مردم منطقه به تپه باستانی مورد پژوهش در زبان محلی خود (زبان آذری) بیگوش تپه می‌گویند افزود: بیگوش (bayquş) در زبان محلی به جغد اطلاق می‌شود، از این رو معادل فارسی این تپه باستانی جغد تپه است.

به گفته این باستان شناس، بیگوش  تپه‌ای باستانی است که برروی بستر سنگی طبیعی منطقه شکل گرفته و از ضلع شمال به شهر آواجیق و از سمت شرق به جاده ارتباطی آواجیق به چالدران محدود می‌شود.

سرپرست هیئت باستان شناسی با بیان اینکه بیگوش تپه در ضلع غرب به سمت دامنه کوه گرگ پیشروی کرده و آثار و شواهد معماری سنگی آن در دامنه‌های این کوه گسترده شده تصریح کرد: ضلع جنوب این تپه نیز دارای چنین وضعیتی بوده و گسترش محوطه به صورت طولی در راستای کوه گرگ است  به طوریکه طول تپه ۶۰۰ متر و عرض آن تنها ۱۳۰ متر است.

او خاطر نشان کرد: از بررسی سطحی انجام شده در بیگوش مواد فرهنگی(سفال‌ها)  با پراکنش کم به دست آمد، که این امر به دلیل عدم حفر چاله قاچاق در سطح محوطه است.

به گفته باورسایی، این محوطه تقریباً دست نخورده باقی مانده و تنها قسمت شمالی آن در سال‌های اخیر توسط شهرداری تخریب شده است.

باورسایی با توجه به سفال‌های بدست آمده این محوطه در دوره مفرغ جدید و هزاره اول (که در منطقه شمال غرب معرف اورارتو است)، مورد استفاده و سکونت قرار گرفته است.

او سفال‌های بدست آمده را  دارای خمیر نخودی و قرمز، پوشش گلی غلیظ، و با تکنیک ساخت، دست ساز و چرخ ساز عنوان کرد و افزود: در قسمت‌های تخریب شده توسط شهرداری (ضلع شمالی برجستگی اصلی بیگوش) شواهد تدفینی از قبل استخوان انسانی قابل مشاهده بود که متاسفانه بدلیل برخورد تیغه لودر به صورت کامل از بین رفته‌اند.

 سرپرست هیئت باستان شناسی گفت: با توجه به پراکنش شواهد فرهنگی و شکل محوطه بیگوش تپه، بهترین محل‌ها برای ایجاد گمانه‌ها مشخص و به طور کل در پروژه تعیین عرصه و حریم بیگوش تپه ۸ گمانه ایجاد شد  که از این ۸ گمانه ۲ گمانه دارای لایه فرهنگی (بقایای معماری سنگی) و ۶ گمانه فاقد لایه فرهنگی بودند. این گمانه‌ها بعد از اتمام کار و مستند نگاری مجدداً پر شدند.

وی در پایان تصریح کرد: برنامه گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه باستانی بیگوش تپه، با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و با حمایت اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان غربی به انجام  رسید.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز