تولدی برای هشتادسالگی محمدرضا شجریان؛
قدردانی شاگردان از استاد/ رونمایی از یک اثر درباره شجریان
مراسم نکوداشت محمدرضا شجریان، عصر روز سهشنبه یکم مهرماه، توسط شاگردانش برگزار شد. در این مراسم از نقاشی پرتره او رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مراسم نکوداشت محمدرضا شجریان به مناسبت زادروز وی، عصر روز سهشنبه یکم مهرماه در خانه هنر ایرانی برگزارشد. ایلیا محمدینیا (مدیر کارگاه تخصصی آواز استاد شجریان)، وحید تاج و تعدادی دیگر از شاگردان استاد شجریان به همراه برخی از اهالی رسانه در این مراسم حضور داشتند.
در ابتدای مراسم ایلیا محمدینیا (مدیرکارگاه تخصصی آواز استاد شجریان) ضمن خوشآمدگویی به حضار خطاب به آنها گفت: قرار بود مکان بزرگتری را برای برگزاری مراسم بیابیم و همه اعضای کارگاه حق داشتند در مراسم حضور یابند.
او افزود: ما هم میتوانستیم مراسم امسال را برگزار کنیم و هم میتوانستیم برگزارش نکنیم که در نهایت تصمیم گرفتیم آنرا با تعداد کمی از اهالی کارگاه برگزار کنیم.
محمدینیا در ادامه گفت: برخی از دوستان قرار بود در مراسم حضور یابند که این امکان میسر نشد. مجتبی عسگری در مراسم حضور ندارد زیرا درگیر کرونای برادرش است که دیروز رخ داد. هادی حسینی نیز مشکلی داشت و نیامد. آقای سعید شفیعون مهمان دیگر ما بود که دیروز باهم صحبت کردیم و یاددداشتی به ما داد. او مشکوک به کرونا بود و به همین دلیل در مراسم حضور نیافت و حال خبر دادهاند که تستش منفی درآمده است. البته ایشان سال گذشته نیز نتوانستند در مراسم حضور یابند.
در ادامه مراسم رضا طیبی یکی از شاگردان استاد شجریان به نمایندگی اعضای کارگاه یادداشتی را خواند و پس از آن از پرتره استاد شجریان که توسط حسین اسماعیلی کشیده شده، رونمایی شد.
پس از آیین رونمایی حسین اسماعیلی خطاب به حاضران درباره پرتره که ۳ متر و ۵۲ سانتی متر عرض و ۲ متر و سی سانت طول دارد، توضیحاتی ارائه کرد.
اسماعیلی در ابتدای صحبتهایش گفت: یکی از اتفاقات جالب شروع ماجرا بود. سال گذشته تصمیم گرفتیم کارهای فرهنگی کنیم و مهم این بود که برای برخی بزرگان عرصه فرهنگ و هنر کشور مراسم بزرگداشت برگزار کنیم و در ابتدا به بزرگانی چون حافظ و سعدی و دیگر مفاخر فکر کردیم. سپس با ایلیا محمدینیا قرار گذاشتیم و به گفتگو پرداختیم.
اسماعیلی در ادامه گفت: با ایلیا محمدینیا گفتگو کردم و به او گفتم می خواهم کاری کنیم و این شد که فضا را برای بزرگداشت آماده کردیم، اما نمیدانستیم برای چه کسی مراسم برگزار کنیم و طی صحبتها من گفتم این مراسم را برای استاد شجریان برگزار کنیم که نظر ایلیا محمدینیا مثبت بود و با پیشنهادم موافقت کرد. سپس عکسهایی را آورد که خودش گرفته بود. از میان آنها یکی را انتخاب کردیم و انتخابمان همان است که امروز نقاشیاش را می بینید. در این زمینه آنچه برایم اهمیت داشت این بود که عکس گویای بزرگی استاد باشد و نگاه نافذ ایشان نیز برایم مهم بود.
اسماعیلی با اشاره به اینکه پرتره استاد شجریان را طی ۱۸ ساعت کشیده است، گفت: مسئله مهم ساختاری بود که باید انتخاب میکردیم. رنگ فیروزهای که در اثر کاربرد بسیار داشته، جایگاه ویژهای در ایران دارد، حتی با رنگ فیروزهای در نقاشی، گذشتهای به استاد دادهام. طرحها نمادهای ایرانی هستند و کاشیها و موتیفها را به یاد میآورد، و حتی میتوان گفت نماد نتهای موسیقی هستند. البته باید بگویم همکاران دیگر نیز به من کمک کردند و از آنها ممنونم.
حسین اسماعیلی در بخشی از صحبتهایش اذعان داشت: البته من بخشی از زندگیام را مدیون استاد هستم. من خوشنویسی میکردم و تمام آثارم را بر اساس صدای استاد و آنچه میخواند، مینوشتم.
در ادامه مراسم از طرح کوچک پرتره نیز رونمایی شد.
ایلیا محمدینیا در ادامه مراسم توضیحات حسین اسماعیلی را کامل کرد و گفت: من مسافرت بودم که حسین اسماعیلی با من تماس گرفت و گفت پرده را تمام کردهام. زمانی که از مسافرت آمدم پرده فعلی کشیده شده بود و همایون آن را دید و واقعا لذت برد و گفت آیا میتوانیم مراسم رونمایی را اسفند ماه برگزار کنیم؟ که پس از آن بیماری استاد رو به وخامت گذاشت. در نهایت قرار شد مراسم رونمایی را خردادماه برگزار کنیم که بیماری کرونا شیوع پیدا کرد و این امکان میسر نشد.
محمدینیا ادامه داد: تا اینکه چند روز پیش تصمیم بر این شد که مراسم رونمایی روز تولد استاد برگزار شود. قرار بود این اتفاق در خانه موسیقی رخ دهد که آقای نوربخش گفت دوستان مشغول امور مربوط به خانه موسیقی هستند و اگر برگزاری مراسم را به تعویق بیندازیم، این کار میسر خواهد بود، که در نهایت مکان فعلی را انتخاب کردیم.
محمدینیا درادامه گفت: قرار شد پرتره به خانواده استاد تقدیم شود که همایون گفت آن را به خانه موسیقی بدهیم تا آن را به بالاترین قیمت بفروشند و پول حاصل از آن را به خانواده ایشان دهیم که صرف هنرمندان عرصه موسیقی و آنهایی که با مشکلات اقتصادی مواجهند، شود. حال نیز قرار است پس از اتمام مراسم پرتره را به خانه موسیقی ببریم.
او افزود: در کنار تابلو، آقای یدالله کابلی تابلویی با خط کشیده و طی آن تمام آثار استاد را با خط شکسته به زیبایی نوشته است. ایشان نیز گفتهاند تابلو را به خانواده استاد میدهم تا خانه موسیقی آن را نیز مانند پرتره بفروش رسانند.
در ادامه شاگردان استاد به نوبت بداههخوانی کردند که عبارت بودند از رضا طیبی، پارسا حسنلو، مهدی امامی، علیرضا مکیلیمنش، غلامرضا رضایی، وحید تاج و مهران زمانی یکتا.
سپس ایلیا محمدینیا گفت: امسال نمایشگاهی از پرترههای استاد شجریان خواهیم داشت . نمایشگاه عکسی نیز با محوریت پرترههای استاد به مناسبت هشتادمین سال تولد ایشان برگزار خواهد شد که هفته آینده درباره این اتفاقات جلسهای خواهیم داشت.
وی در ادامه توضیحات دیگری درباره پرتره محمدرضا شجریان داد. او گفت: رنگ فیروزهای اصالت ایرانی دارد و موضوع دیگر اینکه آقای اسماعیلی در پرتره استاد، موسیقی را به گذشته و حال و آینده تقسیم کرده است.
در قسمت اول که سمت چپ تابلوست و بخشی از سر استاد تکهای از آن است، اصالت آنطور که باید وجود ندارد به همین دلیل طرحها آشنا نیستند و نظم ندارند و هرچه به صورت نزدیکتر میشویم رنگها واضحتر و واقعیتر میشوند و اگر توجه کنید متوجه خواهید شد که رنگها قویتر و قدرتمندترند، اما موتیفها چهارچوب خود را حفظ کردهاند. گویا موتیفهای مقابل صورت استاد با گذر از ایشان تمیزتر شدهاند و هرچه به نگاه استاد نزدیکتر میشویم رنگها پررنگتر هستند و در ادامه به نظمی از موتیفها میرسیم.
محمدینیا در ادامه توضیحاتش گفت: اگر توجه کنید رنگهای طلایی نیز تمیزترند تا موسیقی ما بهتر درک شود. آقای اسماعیلی، سه پرنده روی تابلو را عینا از مجموعه پرندگان استاد فرشچیان انتخاب کردهاند. پرندهها که در ادبیات به هزار و عندلیب تعبیر میشوند و نماد خوش صدایی هستند به استقبال استاد شجریان میآیند و آبی فیروزهای هستند. بخش سوم تابلو از محدوده استاد دورتر میشود و رنگها کمرنگ میشوند و موتیفها صلابت خود را از دست میدهند.
مدیر کارگاه تخصصی آواز استاد شجریان در ادامه مراسم، درباره وضعیت فعالیت شاگردان استاد شجریان در کارگاه آموزشی ایشان، گفت: باورم این است که جامعه هنوز صدای بچههای کارگاه را نشنیدهاند و رسانهها نیز به چند نفر معدود میپردازند که معروف هستند. اما به عنوان شخصی که شاهد سختیها و ریاضتهای بچههای کارگاه بوده ام، معتقدم این گرد و غبار به زودی کنار خواهد رفت و در فضای سالم صداهای خوبی را خواهیم شنید. صدای بچه ها مال خودشان است و هیچ کدام از آنها شبیه صدای استاد شجریان نیستند، اما اصالت دارند و درجه یک هستند و به زودی آنها را خواهیم شنید.
در پایان مراسم مدعوین و شاگردان استاد کیک تولد ایشان را بریدند و سپس مراسم امضای یادگاری بر پوستر استاد محمدرضا شجریان برگزار شد.