دانشمندان معتقدند ششمین اقیانوس در حال شکلگیری است

دانشمندان معقتدند، از سنگهای عظیم و فوق گرم از اعماق سیاره در حال جوشیدن هستند که این سنگهای عظیم آفریقا را به دو قسمت میکند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، دانشمندان درحالی از تغییر نقشه زمین و شکلگیری اقیانوسی جدید خبر میدهند که در گزارشهای محققان آمده است، در اعماق منطقه آفار اتیوپی، سه صفحه تکتونیکی، عربی، نوبی و سومالی به تدریج در حال جدا شدن هستند.
از آنجا که این صفحات در طول پنج تا ده میلیون سال آینده به واگرایی ادامه میدهند، در نهایت میتوانند قاره آفریقا را به دو نیم تقسیم کنند و اقیانوسی کاملا جدید بین آنها ایجاد کنند.
محققان پیش از این نشانههایی از تشکیل پوسته اقیانوسی را شناسایی کردهاند که سیگنال واضحی مبنی بر اینکه این شکاف قارهای در حال تبدیل شدن به چیزی بسیار بزرگتر است.
محققان و زمینشناسان با استفاده از فناوری پیشرفته جی پی اس، توانستهاند حرکات این صفحات را با دقت قابلتوجهی ردیابی کنند و تغییرات پوسته زمین را تا میلیمتر در سال اندازهگیری کنند.
یک نظریه پیشرو نشان میدهد که سنگهای فوق داغ از گوشته سیاره در نقطه تلاقی سه صفحه تکتونیکی بالا آمده و به جدایی دامن میزنند.
کارشناسان بر این باورند که آفریقا در حال گسست است، اما جدول زمانی دقیق و شکل نهایی این دگرگونی، همچنان موضوع پژوهش و بحث است. برخی از دانشمندان در مورد فرضیهی شتاب گرفتن این روند تردید دارند و میگویند که جابهجاییهای تکتونیکی همیشه روندی خطی ندارند و ممکن است پس از دورههایی از فعالیت شدید، آهسته شوند. با این حال، رویدادهای سال ۲۰۰۵ نقطهی عطفی در نگاه زمینشناسان به این دگرگونی بهشمار میآید.
پدیدار شدن ناگهانی یک شکاف عظیم در چنین بازهی زمانی کوتاهی، بهمثابهی زنگ هشداری بود و تأییدی بر این واقعیت که هرچند تغییرات زمین معمولاً تدریجیاند، گاهی میتوانند با جهشی شگفتانگیز رخ دهند.
جدا شدن شرق آفریقا، پیامدهایی گسترده بههمراه دارد. از نظر اقتصادی، ممکن است الگوهای تجارت منطقهای را تغییر دهد. کشورهایی چون زامبیا و اوگاندا که اکنون محصور در خشکیاند، در آینده ممکن است به اقیانوس دسترسی پیدا کنند و مسیرهای تازهای برای تجارت و توسعه پدید آید. خطوط ساحلی جدیدی شکل خواهد گرفت و ممکن است به ساخت بنادر و قطبهای زیرساختی تازه منجر شود. از دیدگاه زیستمحیطی، پدید آمدن یک محیط دریایی در جایی که اکنون خشکیست، تغییرات چشمگیری در تنوع زیستی بههمراه خواهد داشت. کل زیستبومها باید خود را با شرایط تازه وفق دهند و زیستگاههای جدیدی شکل خواهد گرفت.
در همین حال، دولتهای منطقه باید با چالشهای یک زمین در حال تغییر روبهرو شوند؛ از تهدید افزایش سطح دریا گرفته تا خطر دائمی زمینلرزهها و فورانهای آتشفشانی. جایگاه استراتژیک شاخ آفریقا، بُعد دیگری به این موضوع میبخشد. این منطقه در نزدیکی ورودی دریای سرخ و کانال سوئز واقع شده و گذرگاهی حیاتی برای کشتیرانی جهانیست. هرگونه اختلال تکتونیکی بزرگ در اینجا، میتواند فراتر از مرزهای آفریقا اثرگذار باشد.