معاون میراث فرهنگی استان هرمزگان در گفت و گو با ایلنا:
ادامه کار نمای قلعه پرتغالیها متوقف شد/ مرمت اضطراری انجام شده قابل برداشتن است/ قبول داریم از سیمان بیش از حد استفاده شده است
مرمت قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز که گفته میشود یک مرمت اضطراری است قابل برداشتن است هرچند مسئولان قبول دارند که از سیمان بیش از اندازه در ملات بندکشی آن استفاده شده.
به گزارش خبرنگار ایلنا، این روزها مرمت قلعه پرتغالیهای هرمز و ساخت دیوار سنگی با ملات سیمان خبرساز شده است. مرمتی که مسئولان تاکید دارند مرمت اضطراری است از این رو طرح مرمتی برای آن ارائه نشده ضمن آنکه این دیوار قابل برداشتن است و به بنا متصل نیست.
عباس نوروزی (معاون میراث فرهنگی استان هرمزگان) دراین خصوص گفت: مرمتی که در قلعه پرتغالیهای هرمز انجام شده طی مرداد تا اسفند سال گذشته انجام شد و یک مرمت اضطراری بود از این رو طرح مرمت ارائه نشد و به منظور رفع خطر این کار انجام شده است. در گذشته برداشت سوله خاک سرخ یکی از کارهایی بود که در قلعه پرتغالیها انجام شد که بعد از بیست سال موفق به انجام آن شدیم و اکنون به دلیل آن که تنها ورودی گردشگران در قلعه پرتغالیها با ریزش دیوار و سنگها روبهرو بود از این رو نیاز شد تا مرمت اضطراری انجام دهیم و رفع خطر کنیم.
او ادامه داد: از این رو بخشی از نمای شمالی قلعه را با سنگها جازنی کردیم و در واقع به صورت نما یک دیوار را جا زنی کردیم که قابل برداشتن است. چراکه برخی از دستفروشان با راه اندازی غرف هایی در کنار دیواره قلعه پرتغالیها کسب درآمد میکنند و با توجه به شرایط دیوار این امکان وجود داشت تا سنگها ریزش کنند.
نوروزی در خصوص استفاده از سنگ و سیمان برای ساخت دیوار جدید که نمایی قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز را بر هم زده است گفت: این سنگها از بازار و خیابان برای ساخت این دیوار آورده نشدهاند، بر اساس مستندات موجود این سنگها از همان معدنی استخراج شدهاند که پرتغالیها در بیش از چهار قرن پیش از آن برای ساخت این قلعه برداشت کرده بودند. ایرادی که وارد است به تفاوت رنگ سنگهاست؛ این در حالی است که باید گذشت بیش از پنج قرن را در نظر گرفت. در این سالها فرسایش از یک سو و فعال بودن انبار خاک سرخ که در کنار این قلعه قرار داشت از دیگر سو سبب تغییر رنگ سنگها و به نوعی قرمز و سبز شدن آنها شده است. اگر یک قرن از عمر این سنگهای جدید نیز بگذرد قطعه شبیه به سنگهای قدیمی خواهند شد. آنچه که اکنون در خصوص این مرمت مطرح میشود غیرکارشناسی است و ما از نظرات و پیشنهادات کارشناسی متخصصان مرمت در این خصوص استقبال خواهیم کرد.
معاون میراث فرهنگی استان هرمزگان درخصوص چرایی استفاده از ملات سیمان نیز گفت: ملاتی که استفاده شده، باستارد است که در در بناهای تاریخی استفاده میشود. ترکیب آن آهک، ماسه شیرین و سیمان است، دلیل استفاده از سیمان نیز به تجربه سالهای گذشته باز میگردد چراکه در سال ۸۷ از گچ و آهک استفاده کردیم که ملات سنتی هستند اما متاسفانه شکاف برداشت و سنگها ریختند. از این رو اخیرا از باستارد استفاده کردیم. هرچند قبول داریم که میزان سیمان استفاده شده بیشتر از حد است و رنگ سیمان را نشان میدهد. از این رو این نوع بندکشی متوقف شده و در فاز بعدی اصلاح خواهد شد.
نوروزی با اشاره به حضور کارشناسان وزارتخانه میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی برای بازدید از مرمت قلعه پرتغالیهای هرمز گفت: هرچند ایرادی به مرمتی و ملات استفاده شده در آن گرفته نشد و فاز این مرمت اضطراری انجام شده است، اما عنوان شد تا ادامه کار نما متوقف شود تا طرح ارائه شود و فاز دوم با ارائه طرح مرمت در پیش گرفته شود. ۲۰ مردادماه فاز دوم طرح مرمت مناقصه اعلام و برنده همراه با طراحی مورد تایید کارشناسان درصد اجرا بر خواهد آمد. فاز دوم رفع خطر نخواهد بود بلکه مرمت اصلی بنا در قالب مرمت حجرههای داخلی و طاقها خواهد بود.
به گفته او، آنچه اکنون در قلعه پرتغالیها انجام شده دیوار چینی یا مرمت نیست بلکه فقط جازنی سنگها به منظور جلوگیری از ریزش دیوار اصلی قلعه است و با قراردادی حدود ۷۰۰ میلیون تومان اجرا شده است و اگر کارشناسان میراث فرهنگی اذعان داشته باشند که باید این دیوار برداشته شود، برداشته خواهد شد.