تکلیف فرد بیمار و ضعیف در ماه رمضان از دیدگاه آیتالله العظمی وحید خراسانی
تکلیف فردی که بیمار است و پزشک او را از گرفتن روزه منع کرده و همچنین کسی که دچار ضعف است، در ماه مبارک رمضان چیست؟ تعدادی از استفتائات انجام شده در این زمینه از آیتالله العظمی وحید خراسانی و پاسخهای ایشان را در اینجا مرور کردهایم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، آیتالله العظمی وحید خراسانی به سوالاتی درباره بیماری و روزه گرفتن و کفاره آن و همچنین کسی که به دلیل ضعف روزه نمیگیرد پاسخ دادهاند که آنها را مرور میکنیم.
تعدادی از استفتائات از سایت آیتالله العظمی وحید خراسانی و پاسخهای آن به شرح زیر است:
- آیا انسان میتواند به خاطر ضعف روزه را بخورد؟
پاسخ: انسان نمىتواند براى ضعف روزه را بخورد، ولى اگر ضعف به قدرى باشد که براى روزهدار عُرفا قابل تحمّل نباشد، خوردن روزه اشکال ندارد.
- اینجانب ناراحتی شدید معده دارم و به گفته دکتر متخصّص حق گرفتن روزه ندارم، آیا در این صورت هم روزه بر من واجب است و ترک آن گناه است؟
پاسخ: روزه بر شما در صورتی که از گفته دکتر اطمینان پیدا میکنید و یا احتمال عقلائی بدهید که منشاء خوف ضرر مهم باشد واجب نیست و گناهی بر شما نیست و نزد خداوند متعال معذورید.
- اگر دکتر به شخصی بگوید روزه برای او ضرر دارد و او را از روزه منع نماید تکلیف آن چیست؟ آیا باید باید طبق گفته دکتر عمل کند؟
پاسخ: اگر از گفته دکتر گمان به ضرر یا خوف ضرر برای او حاصل شود واجب است که روزه نگیرد، و همچنین اگر دکتر حاذق بود، و مورد اطمینان و وثوق او باشد، و این شخص اطمینان به خطای دکتر نداشته باشد باز هم نباید روزه بگیرد و در غیر این دو صورت روزه بر او واجب است.
- اگر دکتر بگوید روزه گرفتن برای شما ضرر ندارد ولی ما میترسیم که روزه برایمان ضرر داشته باشد میتوانیم روزه بگیریم؟
پاسخ: در فرض مذکور در صورتی که ترس منشأ عقلایی داشته باشد، روزه گرفتن جایز نیست.