مدیرکل میراث و گردشگری ایلام خبر داد:
دستگیری ۴ باند حفاران غیرمجاز در تعطیلات کرونایی/ برای ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم آثار پرونده قضایی تشکیل شد
مدیرکل میراث و گردشگری استان ایلام با اشاره به آنکه برخی سودجویان از تعطیلاتی که به واسطه شیوع کرونا پیش آمد برای ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم آثار تاریخی استفاده کردند، از تشکیل پروندههای قضایی در این خصوص خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، این روزها بارش شدید باران و راه افتادن سیل در برخی نقاط کشور، نگرانیهایی را بابت تخریب احتمالی میراث فرهنگی بوجود آورده است. در این میان برخی از استانها کمتر از سایر استانها با چنین نگرانیهایی روبهرو هستند.
عبدالمالک شنبه زاده (مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان ایلام) با اشاره به اینکه حجم بارندگی در استان ایلام به اندازهای نبود که به آثار تاریخی آسیب برساند، گفت: شدت بارش تنها در یکی از شهرستانهای استان زیاد بود که خوشبختانه در آن بخش نیز به هیچیک از آثار تاریخی و میراث فرهنگی آسیب وارد نشد.
هرچند تاکنون بارش شدید باران نتوانسته به میراث تاریخی این استان آسیب وارد کند اما تعطیلات اجباری که شیوع ویروس کرونا با خود به همراه آورده و منجر به لغو سفرها و حضور گردشگران در محوطههای تاریخی و باستانی شده، نگرانیهای دیگری درخصوص ایجاد فرصت برای حفاران غیرمجاز و البته تخریبگران میراث فرهنگی بوجود آورده است.
شنبه زاده در خصوص تاثیر کاهش حضور گردشگران در محوطههای باستانی و بناهای تاریخی و افزایش جرایم در خصوص میراث فرهنگی و فعالیت حفاران غیرمجاز گفت: خوشبختانه در تعطیلات گذشته شاهد یادگارینویسی روی آثار تاریخی نبودیم اما طی این مدت چهار باند حفاران غیرمجاز در استان توسط یگان حفاظت میراث فرهنگی و نیروی انتظامی دستگیر شدند. در واقع میتوان گفت حفاران غیرمجاز از خلوت شدن طبیعت و محوطههای باستانی به دلیل شیوع ویروس کرونا و لغو تمام سفرها، سوءاستفاده کردند و درصدد حفاری غیرمجاز در مکانهایی که آثار تاریخی در آن وجود داشت، بر آمدند.
به گفته او، از آنجا که استان ایلام مانند سایر استانهای کشور مملو از محوطههای باستانی و آثار تاریخی است و بیش از ۱۵۰۰ اثر تاریخی در این استان شناسایی شده و باتوجه به آنکه پراکندگی این آثار بسیار زیاد است و بیشتر آنها در مکانهای صعبالعبور و در کوهستانها قرار دارند، دسترسی به آنها بسیار مشکل است. با این وجود یگان حفاظت استان سعی دارد با انجام بازدیدهای پیاپی اجازه حفاری به قاچاقچیان عتیقه را ندهد.
شنبه زاده با تاکید بر اینکه فعالان و دوستداران میراث فرهنگی در استان ایلام کمکهای بسیار زیادی در حفظ میراث فرهنگی این استان دارند، یادآور شد: حدود ۶۰۰ دوستدار میراث فرهنگی در استان و در بیشتر مواقع این افراد در مناطق روستایی و عشایری فعال هستند و ما را در حفاظت از میراث فرهنگی یاری میرسانند. اگر افرادی درصدد دست درازی به محوطههای تاریخی برآیند گزارش آنها را به اداره کل میراث و گردشگری ایلام ارائه میدهند.
او یادآور شد: در استان ایلام دو بخش بیش از سایر بخشها مورد هجمه حفاران غیرمجاز قرار میگیرد. چوار و زرینآباد ازجمله این بخشها هستند. لازم به ذکر است که حفارانی که دستگیر شدند، موفق نشدند به اشیای تاریخی دسترسی پیدا کنند. ضمن آنکه طی دو ماه اسفند و فروردین هیچ قاچاقچی که درصدد قاچاق اشیای عتیقه برامده باشد را دستگیر نکردیم.
مدیرکل میراث و گردشگری ایلام خاطرنشان کرد: علاوه بر شناسایی حفاران غیرمجاز برخی از افراد سعی داشتند از تعطیلاتی که به واسطه شیوع کرونا با آن رو به رو بودیم، سوءاستفاده کنند و درصدد ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم آثار تاریخی برآمدند. این افراد شناسایی و با کمک دادستانی از فعالیت آنها جلوگیری شد و ۶ نفر دستگیر شدند و پرونده قضایی برای آنها تشکیل شد. در عین حال جلوی ساخت و ساز در حریم آثار تاریخی گرفته شد. بیشترین ساخت و سازها در شهر تاریخی سیروان انجام شده بود.
شنبه زاده همچنین در خصوص ضریب اشغال هتلهای ایلام در تعطیلات نوروز که به دلیل شیوع کرونا با لغو تمام سفرها و محدود شدن مسیرهای دسترسی به این استان همراه بود، گفت: تمام هتلها و تاسیسات گردشگری و مراکز تاریخی که این مدت تعطیل بودند از این رو ضریب اشغال مراکز اقامتی استان ایلام صفر است. در این میان با وجود آنکه به هتلها اعلام کرده بودیم و اگر نیاز باشد آمادگی لازم را برای اقامت دوره نقاهت بیماران کرونایی فراهم کنند اما تاکنون استان در این خصوص اعلام نیاز نکرده است.