اجرای آنلاین تئاتر در لایو اینستاگرام/ هنر باید در بحران، درد مردم را کم کند+فیلم
مهدی رضایی کارگردان و نویسنده جوانی که چندی پیش و در آستانه سال نو، نمایش «گربه کلاغ» را با موضوعی طنزآمیز در قالب لایو (زنده) در شبکه اجتماعی اینستاگرام اجرا کرد، میگوید: در شرایطی که خیلیها نگران و ناراحت هستند، میتوانیم کاری را که از دستمان برمیآید برای روحیهبخشی به آدمها انجام دهیم. فکر میکنم شرایط امروز ما از اوضاع غرق شدن کشتی تایتانیک بدتر نباشد که نوازندهها در آن تا لحظات آخر برای حال خوب مسافران کشتی موسیقی مینواختند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مهدی رضایی کارگردان و نویسنده جوانی است که چندی پیش و در آستانه سال نو، نمایش «گربه کلاغ» را با موضوعی طنزآمیز در قالب لایو (زنده) در شبکه اجتماعی اینستاگرام اجرا کرد و با استقبال خوبی هم از سوی مخاطبان مواجه شد.
رضایی در گفتگو با ایلنا درباره ایده این اجرای زنده اینستاگرامی و انتخاب این متن گفت: سال ۹۶ نمایش «گربه کلاغ» را در بیست دقیقه در کارگاه دیوید ممت یک جشنواره اجرا کرده بودیم. میدانید که متنهای دیوید ممت بر پایه ستیز و جدلهای کلامی است. داستان گربه کلاغ هم درباره دو جوان بود که در یک پارک نشستهاند و درباره زندگی کلاغها، گربهها و آدمها حرف میزنند و بحثهای چالشی و خندهداری بینشان شکل میگیرد.
رضایی ادامه داد: بعد از شیوع کرونا و تعطیلی تئاتر، فکر کردیم همین گفتوگو را به شکل آنلاین بین دو جوان که در قرنطینه خانگی هستند، روایت کنیم؛ آنهم به شکل کلکلهای احمقانهای که زیر لایه آن بحثهایی فلسفی و فکورانه بود.
او خاطرنشان کرد: اما به متن دیوید ممت، مسائل امروز را هم مانند شیوع کرونا اضافه کردیم. در واقع داستان امروز تئاتر ما درباره دو جوان است که به جای لوکیشن پارک اجرای سال ۹۶، در خانههای خودشان نشستهاند و از طریق لایو با هم گفتگو میکنند. یعنی سعی کردیم داستان را از زبان دو آدمی روایت کنیم که به شکل واقعی در قرنطینه خانگی هستند. حتی در دیالوگها بیان میشود که «ما دو نفر ساکن یک مجتمع هستیم اما برای دیدن هم از خانه خارج نمیشویم.»
این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه تا امروز حدود ۳۰۰ نفر از این تئاتر ۲۰ دقیقهای لایو اینستاگرام دیدن کردهاند، گفت: فرزین فولادپنجه و مجتبی تهوری دو بازیگر این نمایش بودند.
رضایی همچنین درباره ایدههای بعدیاش برای اجراهای لایو در دوره تعطیلی تئاتر گفت: در نظر دارم «آقای شادی» دیوید ممت را بخوانیم که درباره مردی رادیویی است که نشسته و به مشکلات مردم گوش میدهد. متنهای ممت بسیار ساده و براساس دیالوگهایی هستند که به نظرم برای اجرای لایو اینستاگرام بسیار مناسب هستند؛ چون اجرای زندهای که داشتیم طرفدار زیادی داشت و مخاطبان از آن بسیار استقبال کردند و گفتند حالمان را خوب کرد.
این نمایشنامهنویس و کارگردان جوان درباره شرایط تئاتر در این روزها و اجرای تئاتر زنده اینستاگرامی که برای او جنبه درآمدزایی هم نداشته است، گفت: هدف از اجرای این نوع تئاتر این بود که واقعاً در این شرایط انفعال کاری انجام دهیم و چندان به ابعاد مالی قضیه فکر نکردم. خود من در این روزها از شیوه کرونا و بیماری و درگیر شدن دوستان و آشنایان و مردم کشورم بسیار غمگین بودهام و به فکر کردم که خوب است کاری کنیم تا حداقل برای جمعی کوچک، شادیهای اندکی بسازیم.
او با تاکید بر اینکه «معتقدم باید در شرایط بحران به فکر بقیه مردم هم باشیم» گفت: در شرایطی که خیلیها نگران و ناراحت هستند، میتوانیم کاری را که از دستمان برمیآید برای روحیهبخشی به آدمها انجام دهیم. فکر میکنم شرایط امروز ما از اوضاع غرق شدن کشتی تایتانیک بدتر نباشد که نوازندهها در آن تا لحظات آخر برای حال خوب مسافران کشتی موسیقی مینواختند.
رضایی ادامه داد: فکر میکنم هنر باید در همین زمانهای بحرانی خودش را نشان دهد و دردی از دردهای مردمش کم کند. شاید در مواقع عادی، تئاترهایی که کار میکنم اتفاقاً بسیار تلخ و با مضامینی گزنده باشند. اما در این وضعیت، خودم را برای امید و روحیهبخشی به آدمها مدیون و موظف میدیدم. چراکه آدمها با امید، خیلی راحتتر چالشها را سپری میکنند.
این کارگردان تئاتر با اشاره به اینکه خوب است برای این شرایط بحرانی هنرمندها ماسکهایی زیبا و شاد طراحی کنند تا به کمک آن با آسودگی خاطر بیشتری از بحران عبور کنیم، گفت: با اینکه ما هم مانند خیلی از هنرمندان تئاتر از این تعطیلیهای ضروری ناشی از شیوع کرونا ضربه خوردهایم اما سعی کردیم کارمان را تعطیل نکنیم؛ مثلاً نرمافزارهایی روی گوشیهایمان نصب کردهایم که با کمک آن به صورت زنده و گروهی تمرینهای تئاتر را ادامه میدهیم و با خودمان میگوییم این شرایط هم بالاخره میگذرد و تئاتر باید برای ما زنده بماند.
رضایی در پایان یادآور شد: فکر میکنم این روزها هرچقدر کمتر در باتلاق ناامیدی و تسلیم شدن برابر کار نکردن فرو برویم، برای دوران پس از بحران و شروع دوباره فعالیتهای هنری آمادهتر و با انگیزهتر خواهیم بود.