معرفی پنج فیلمتئاتر برای روزهای قرنطینه خانگی کرونا+فیلم
این روزها که شیوع کرونا سالنهای تئاتر ایران را تعطیل کرده و بسیاری از مردم در قرنطینه خانگی به سر میبرند، فرصتی پیش آمده که به تماشای فیلمتئاترهای قدیمی بنشینیم که ما در این گزارش پنج تای آنها را معرفی کردهایم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مدتی است شیوع کرونا سالنهای تئاتر ایران را تعطیل کرده و ضرر بزرگی به هنرمندان، سالنداران و تماشاگران زده است. اما حالا که قرار است در قرنطینه خانگی بمانیم میتوانیم به تماشای نمایشهای قدیمی بنشینیم که دیویدی فیلمهای آن از سوی انتشارات بتهون منتشر شده است و میتوانید به شکل آنلاین آنها را خریداری کنید و یا میتوانید در تلویزیونهای اینترنتی آنها را بیابید.
دهها تئاتر ایرانی در این سالها فیلمبرداری شدهاند که ما در این گزارش پنج فیلمتئاتر موجود را معرفی میکنیم.
«آنتیگونه» همایون غنیزاده سال ۹۱ در تماشاخانه ایرانشهر اجرا شد؛ نمایشی که تنها بازیگر ایرانی آن آتیلا پسیانی بود. یک تراژدی مشهور با بازیگران حرفهای استونیایی همچون آندروس واریک، الینا رینولد، کولی رینوماگی، رایمو پاس و ایوا پوسا. غنیزاده این نمایش را در کشور استونی و لهستان نیز به اجرای عمومی رساند. علاوه بر این، آنتیگونه در بیست و نهمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به صحنه رفت و علاوه بر کاندیداتوری دریافت جایزه در بخش مسابقه بینالملل جشنواره، موفق به دریافت جایزه بهترین بازیگری زن جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نیز شد. نمایشنامه آنتیگونه را سوفوکل، یکی از نمایشنامه نویسان مطرح یونانی نگاشته است، این تراژدی داستان زنی به نام آنتیگونه را روایت میکند که برخلاف حکم پادشاه، جنازه برادرش پولونیکس را به خاک میسپارد، این کار او به ماجراهای دیگری میانجامد که...
نمایش آنتیگونه به کارگردانی همایون غنیزاده
یا نمایش «بالاخره این زندگی مال کیه» از اشکان خیلنژاد که سال ۹۳ با بازی نوید محمدزاده و آزاده صمدی روی صحنه رفت. نمایشنامهای تکاندهنده با محور حرمت انسانی و اخلاق درباره مجسمهسازی که فلج شده و تصمیم گرفته بمیرد.
بالاخره این زندگی مال کیه پاییز ۵ سال پیش در ایرانشهر اجرا شد و علاوه بر محمدزاده و صمدی، ندا گلرنگی، الهه شهپرست، محمدهادی عطایی، هومن کیایی، مینا کریمیجبلی، کیوان ساکتاُف، حمید رحیمی، شهابالدین حسینپور، سینا بالاهنگ و محمد اشکانفر هم در آن به ایفای نقش پرداختند.
در خلاصه قصه این تئاتر آمده بود: کِن هَریسن، مجسمهساز و استاد دانشگاه، در پی یک سانحه رانندگی برای همیشه فلج میشود. وضعیت جسمانیِ درمانناپذیرش چنان است که او تصمیم میگیرد از بیمارستان مرخص شود. مبارزه او برای بهدستآوردنِ این امتیاز، مسایل بسیار مهمی را در زمینه اراده آزاد، حرمت انسانی و اخلاق اجتماعی مطرح میکند.
بالاخره این زندگی مال کیه به کارگردانی اشکان خیلنژاد
«باغ آلبالو» هم نمایشی دیدنی به کارگردانی حسن معجونی است که سال ۹۲ با بازی هما روستا به صحنه رفت و بازگشت دوباره این بازیگر به تئاتر پس از ۱۴ سال محسوب میشد. معجونی بارها با نگاه خاص خود، سراغ آثار آنتوان چخوف رفته است. مثل باغ آلبالو که تئاتری امروزی و قابلفهم برای همه بود.
باغ آلبالو بهار سال ۹۲ در ایرانشهر روی صحنه رفت و علاوه بر هما روستا، سعید چنگیزیان، رضا بهبودی، هوتن شکیبا، لیلی رشیدی و داریوش موفق هم در آن بازی کردند.
داستان این تئاتر درباره مادام رانوسکایا است که بعد از پنج سال دوری از وطن به خانه و باغ پدریاش بازمیگردد و میفهمد که باغ آلبالویشان قرار است بهخاطر بدهی بانکی به حراج گذاشته شود.
باغ آلبالو به کارگردانی حسن معجونی
فیلمتئاتر دیدنی بعدی «شکلک» از کیومرث مرادی است. نمایشی با متن نغمه ثمینی که سال ۹۳ بازتولید شد. شکلک یک کمدی - تراژدی با تلفیق واقعیت و خیال است که در پس موقعیتی طنز، مروری بر تاریخ مردمی ایران دارد.
این نمایش ۱۰ سال پیش از آن در سال ۸۳ هم روی صحنه رفته بود که در بازتولید آن پانتهآ بهرام، امیر جعفری، ستاره پسیانی و نوید محمدزاده بازی کردند. قصه شکلک که در گذشته میگذرد، حکایت زوج سنتی و میانسالی است که با دختر و پسر جوانی آشنا میشوند و با وجود تمام مشکلات و اختلافات سعی در کمک به آنها دارند.
شکلک به کارگردانی کیومرث مرادی
«تنتن و راز قصر مونداس» هم از کتابهای مصور مشهورمحصول کشور بلژیک است که آروند دشتآرای بر اساس آن نمایشی را اجرا کرد. نمایشی با گریمهای جذاب که در ژانر فانتزی اجرا شد؛ با بازی حسن معجونی در نقش کاپیتان هادوک و طناز طباطبایی در نقش میلو.
این نمایش زمستان سال ۹۱ در تماشاخانه ایرانشهر و با بازنویسی محمد چرمشیر روی صحنه رفت. که در آن بازیگرانی چون حسن معجونی، سعید چنگیزیان، محسن حسینی، طناز طباطبایی، سحر دولتشاهی، شبنم فرشادجو، الهام کردا، کاظم سیاحی، اشکان صادقی، اشکان جنابی، مهدی بجستانی، حمید فلاحی، داریوش فایزی، هومن کیایی، امیرحسین طاهری، آرزو عالی، امیر رجبی، شهریار فرد، امین موحدیپور و شقایق کفیلی به ایفای نقش پرداختند.