خبرگزاری کار ایران

در نشست خبری جایزه کتاب سال مطرح شد؛

عمر برخی از کتابخانه‌های ایران از قدمت کشور آمریکا بیشتر است/ سرقت ادبی آفتی‌ست که در جهان فراگیر شده/ هزینه برگزاری جایزه کتاب سال به اندازه ۴ کیلومتر راه روستایی است

عمر برخی از کتابخانه‌های ایران از قدمت کشور آمریکا بیشتر است/ سرقت ادبی آفتی‌ست که در جهان فراگیر شده/ هزینه برگزاری جایزه کتاب سال به اندازه ۴ کیلومتر راه روستایی است
کد خبر : ۸۶۶۹۶۳

مدیرعامل موسسه خانه کتاب ضمن بیان اینکه ۱۳ کتاب به عنوان آثار برگزیده و ۴۱ اثر به عنوان آثار شایسته تقدیر در این دوره از جشن کتاب انتخاب شد‌ه‌اند، به بیان توضیحاتی درباره این دوره از جشن کتاب سال داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری سی‌و‌هفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست‌و‌هفتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال با حضور نیکنام حسینی‌پور (مدیرعامل موسسه خانه کتاب)، حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی راد (دبیر علمی جایزه کتاب سال) و احمدعلی حیدری (دبیر علمی جایزه جهانی کتاب) یکشنبه (۱۳ بهمن ماه) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.

نیکنام حسینی‌پور (مدیرعامل موسسه خانه کتاب) در این نشست گفت: در زمانه‌ای هستیم که رئیس جمهور آمریکا تهدیدات بسیاری را نسبت به ایران انجام می‌دهد اما باید بگویم عمر برخی از کتابخانه‌های ما به اندازه عمر کشور آمریکاست و نشان از فرهنگ ایرانی دارد که با تمام مشکلات در سال‌های گذشته همچون ققنوس به کار خود ادامه داده است.

وی با بیان اینکه کتاب مقدس ما را در آمریکا به آتش کشیدند، ادامه داد: این نشان از فرهنگ آن کشور است. ما همانطور که آمریکا را به خاطر این اقدام محکوم می‌کنیم، افرادی که در اینجا نیز به این صورت به مقابله با علوم جدید می‌پردازند، را هم محکوم می‌کنیم چراکه باید با اندیشه به سراغ اندیشه رفت.

مدیرعامل موسسه خانه کتاب در ادامه بیان کرد: کتاب سال جمهوری اسلامی ایران مهم‌ترین جایزه کتاب کشور بوده که در ۳۶ دوره گذشته به کار خود ادامه داده است. در این دوره‌ها کتاب‌های بسیاری مورد داوری قرار گرفته که سهم کتب ادبیات در آنها به مراتب بیشتر بوده است. از میان ۶۴۶ کتاب برگزیده دوره‌های مختلف، بیشترین آمار به کتب کاربردی و سپس کتب دینی و ادبیات اختصاص دارند. جناب ابراهیمی دینانی با ۴ کتاب و حسن ابراهیم زاده با ۳ کتاب افرادی هستند که بیشترین آثار برگزیده را در این‌ دوره‌ها داشتند. ۱۵۹۲ نفر در ۳۶ دوره افرادی بودند که آثار آنها به عنوان کتاب برگزیده سال انتخاب شده است.

نیکنام حسینی‌پور در ادامه نیز به ارائه آمار دیگری از ۳۶ دوره برگزاری جایزه کتاب سال ارائه داد و اعلام کرد که این آمار در سایت قابل دسترسی است.

حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی راد (دبیر علمی جایزه کتاب سال) نیز در ادامه این نشست اظهار داشت: سبک ارزیابی و نقد و بررسی آثار همچون سال‌های گذشته است. روشن بوده که ما در هر سالی، سال قبل را بررسی می‌کنیم و بر این اساس تمام آثار منتشر شده در موضوعات مختلف که با مجوز وزارت ارشاد در ایران منتشر شده باشد، مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. ۴۶ هزار و ۲۵۴ عنوان کتاب در سال گذشته چاپ اول بودند که در مرحله اول بیش از ۷ هزار عنوان راه پیدا کرده و از میان آنها ۲۱۳ اثر به مرحله دوم راه پیدا کردند که بر اساس امتیاز دهی داوران برگزیدگان آثار مشخص می‌شود. آنچه که امسال به مرحله نهایی رسیده، چهارشنبه هفته آتی اعلام می‌شود.

وی در ادامه بیان کرد: در مقدمه کتاب نوشته‌ایم که آسمان امسال همچون سال گذشته بود و ما در حوزه کمیت مشکلی نداشتیم اما در بحث محتوا شاهد تغییر وضعیت نبودیم. سرقت‌های ادبی و نوشتاری همچنان در کتاب‌های ما وجود دارد. اما امسال اتفاق عجیبی برای ما رخ داد، کتاب عالمانه‌ای در حوزه مطالعات تفسیری بود که می‌خواستیم آن را به مرحله نهایی بیاوریم. این کتاب به زبان اردو بود. یکی از شاگردانم که کمی زبان اردو می‌دانست، متوجه شد که این کتاب تقریبا بازنویسی زبان اردو یک کتاب فارسی است. متاسفانه ظاهرا این فاجعه در جهان فراگیر است. این یک آفت بوده که باید جلوی آن گرفته شود.

محمدعلی مهدوی راد در ادامه بیان کرد: از تمام داوران و افرادی که با بزرگواری در این دوره حضور پیدا کردند، تشکر می‌کنم. ما جز بعضی از خط قرمزهای خاص، حقیقتا در این ۵ سال ما هیچ اثری را به خاطر سویه خاصی جدا نکردیم و سعی کردیم هر کتابی که از وزارت ارشاد مجوز داشته در ارزیابی حضور داشته باشد.

احمدعلی حیدری (دبیر علمی جایزه جهانی کتاب) در این نشست گفت: دوره ۲۷ کتاب جهانی را برگزار می‌کنیم که در این دوره بیش از ۲ هزار اثر از کشورهای مختلف به دست ما رسید. موضوع ما مطالعات درباره ایران بوده و امسال از آلمان، چین، فنلاند و روسیه برندگانی داریم که انشالله جوایز آنها از دست رئیس جمهور به آنها اهدا خواهد شد. در حال برنامه ریزی هستیم که جایزه منطقه‌ای در سال ۲۰۲۰ را به چین ببریم چراکه در آنجا مطالعات روی زبان فارسی در جریان بوده و پتانسیل پرداختن به این موضوع در آنجا وجود داشت.

حسینی‌پور نیز در ادامه درباره این دوره بیان کرد: در این دوره ۱۳ کتاب به عنوان آثار برگزیده و ۴۱ اثر به عنوان آثار شایسته تقدیر انتخاب شدند. مراسم اهدا جوایز ۱۶ بهمن در ساعت ۱۵ تا ۱۷ در تالار وحدت برگزار می‌شود. مشکلاتی که برای کشور چین ایجاد شده، مشکلاتی را برای ما به وجود آورده است. چراکه مهمان ما از کشور چین است اما اگر به این نتیجه برسیم که به صلاح نیست، جایزه ایشان را در کشور چین اهدا می‌کنیم.

وی ادامه داد: بیشترین برگزیده کتاب ما در حوزه علوم کاربردی بوده است. این سوال پیش می‌آید که آیا وظیفه خانه کتاب است که همه کتاب‌هایم پزشکی و حوزه‌های دیگر را نیز پوشش دهد؟ اگر بشود که وزارتخانه‌ها هر کدام در این وضعیت نقشی را ایفا کنند، شاید به این نتیجه برسیم که تنها آثار علوم انسانی را مورد ارزیابی قرار دهیم و بقیه حوزه در قسمت‌های دیگر مورد ارزیابی قرار گیرند.

مدیرعامل موسسه خانه کتاب همچنین اظهار داشت: بعد از برگزاری جایزه کتاب سال در راستای شفافیت نام داوران اعلام شده و تمام داوران به رایی که دادند پایبند می‌مانند. امیدوارم بعد از برگزاری جشن، رسانه‌ها در راستای بهبود وضعیت ما را مورد نقد سازنده قرار دهند. هزینه برگزاری جایزه کتاب سال به اندازه ۴ کیلومتر راه روستایی است. وقتی از وزارت راه هزینه راه روستایی را پرسیدم، گفتند، هزینه هر کیلومتر راه روستایی ۵۰۰ میلیون تومان است. واقعا از مجلس و سازمان مدیریت مطالبه کمک جدی داریم تا بتوانیم همه تقدیری‌های سال را برگزار کنیم. از همه برگزیدگان سال ۹۶ و ۹۷ عذرخواهی می‌کنم که ما نتوانستیم برای آنها مراسم درخوری را برگزار کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز