چای ترش قرمز ظرفیتی ناب برای ایجاد گردشگری پایدار در کارون
وجود محصولات ناب کشاورزی و نخلستانهای وسیع در شهرستان کارون و روستاهای تابع آن، این شهرستان را طی دو سال اخیر به نقطهای گردشگرپذیر در سطح کشور تبدیل کرده است.
به گزارش ایلنا، در مسیر جاده اهواز به آبادان و در حوالی شهرستان کارون، روستایی زیبا با حدود ۳۴۰ نفر جمعیت خودنمایی میکند. این روستا که تا همین دو سال پیش نام آن را هم کمتر کسی در خوزستان شنیده بود، اینک با دارا بودن قدیمیترین مضیف گلی شهرستان با قدمت بیش از ۱۰۰ سال، صنایع دستی ساخت حصیر و مهمتر از آن مزرعهای وسیع که در آن چای ترش قرمز کشت میشود به مقصدی جذاب برای گردشگران تبدیل شده است که البته در این میان همت اهالی روستا و بهرهبرداری از این فرصتهای پیش آمده، نقش بسزایی را در توسعه گردشگری این روستا ایفا کرده است.
وجود حدود سههزار هکتار نخلستان و ۵۰۰ هکتار تاکستان و همچنین محصولات ناب و باکیفیتی مانند خرما، رطب، انگور و چای قرمز ترش در روستاهای شهرستان کارون، گردشگری کشاورزی را در این منطقه بر سر زبانها انداخته است.
باتوجه به اینکه معرفی، بهترین ابزار برای توسعه گردشگری هر منطقه است، در دو سال اخیر مسئولان ادارهکل میراث فرهنگی خوزستان و مسئولان شهرستان کارون با همکاری هم و با برپایی جشنوارههایی مختص برداشت محصولات خاص شهرستان، سعی کردهاند تا این محصولات را در سطح استانی، ملی و فراملی معرفی کنند.
در همین راستا، پس از برگزاری موفق جشنوارههای برداشت خرما و انگور طی دو سال گذشته در شهرستان کارون، جمعه ۱۷ آبانماه سال جاری برای نخستین بار جشنواره برداشت چای قرمز ترش در روستای علوه این شهرستان برگزار شد که با استقبال گسترده گردشگران و مردم همراه بود.
علوه در حال شناخته شدن در سطح فراملی است
در همین خصوص، سیدحکمتاله موسوی (مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان) با اشاره به برگزاری جشنواره شکرانه برداشت چای ترش شهرستان کارون در روستای علوه افزود: این جشنواره در این سطح برای نخستین بار به همت فرماندار و دستگاههای اجرائی شهرستان کارون و همچنین ادارهکل میراث فرهنگی خوزستان و با حمایت و همراهی مردم خونگرم روستای علوه و بخش سویسه برگزار شد.
او با بیان اینکه استقبال بسیار خوبی از این جشنواره یکروزه صورت گرفت گفت: چای ترش محصولی است که در خوزستان فقط در این روستا تولید می شود و این چای باتوجه به ویژگیهای خاص درمانی خود، ظرفیتی است که به تازگی شناخته شده و به آن پرداخته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان افزود: روستای علوه دارای مناظر طبیعی و کشاورزی و نیز نخلستانهای بسیار زیبا است؛ علاوه بر این، مضیف گِلیای با قدمت بیش از صد سال در این روستا وجود دارد.
او با اشاره به شعار سال ۲۰۱۴ سازمان جهانی گردشگری عنوان کرد: این سال از سوی این سازمان "گردشگری و جوامع محلی" نامگذاری شده بود که هدف از آن توسعه جوامع محلی بود. طبیعی است اگر بنا داریم به توسعه پایدار در گردشگری برسیم باید جوامع محلی را همراه کنیم، زیرا این جوامع باید به این درک برسند که از قِبل گردشگری و توسعه این صنعت که صنعت پویایی نیز است و بسیاری از کشورها آن را پایه و اساس توسعه و اقتصاد قرار دادهاند، میتوان به درآمد رسید.
موسوی تأکید کرد: جوامع روستایی ما دارای ظرفیتهای ویژه هستند و می توان روی توسعه آنها کار کرد.
او با دعوت از اصحاب رسانه، انجمنهای مردمنهاد و فعالان حوزههای گردشگری برای معرفی ظرفیت این روستاها از راه فضای وسیع مجازی، افزود: ما نیز در راستای معرفی روستاها یک سری جشنواره و رویداد را تدارک دیدهایم و معتقدیم این رویدادها در موضوع جذب گردشگر اهمیت فرآوانی دارند و در تمام دنیا نیز به همین منوال است.
مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان بیان کرد: زندگی روستایی و مردم خونگرم علوه جذبهای را ایجاد کردهاند که این روستا در سطح استان، ملی و فراملی شناخته شود و گردشگران زیادی را به خود جذب کند.
او با بیان اینکه تجربه خوبی که طی دو سال اخیر با برگزاری جشنوارههایی نظیر انگور و چای ترش اتفاق افتاده باعث شده است تا مردم خوب و خونگرم روستاهای اطراف نیز به استقبال این موضوع روند اظهار امیدواری کرد: به زودی شاهد این باشیم که در روستاهای اطراف و خود روستای علوه، اقامتگاههای بومگردی و سایر مؤسسات جذب گردشگر و خدمات گردشگری اجرایی شوند.
ظرفیتهای شهرستان کارون به خوبی معرفی شده است
همچنین فرماندار کارون نیز با بیان اینکه سال گذشته این جشنواره را به صورت بسیار محدود برگزار کردیم گفت: جشنواره چای ترش قرمز باعث شد که خیلی از مردم خورستان، کشور و حتی خارج از کشور از وجود و کشت چنین محصولی در روستای علوه مطلع شوند.
معصومه خنفری ادامه داد: این جشنواره باعث شد تا سیل عظیم گردشگران حتی از کشورهایی نظیر آمریکا، استرالیا، نیجریه و فیلیپین به این روستا بیایند و روزهای خوشی را سپری کنند که این موضوع منجر به این شد که روستای علوه در کانون توجهات قرار گیرد و محصولات بسیار زیادی از آن به فروش برسد به نحوی که برخلاف سالهای گذشته که حدود یک هکتار محصول چای قرمز در این روستا کشت میشد، امسال این رقم به حدود ۱۵ هکتار رسید و به واسطه توسعه کشت این محصول، بسیاری از اهالی نیز شاغل شدند.
او با بیان اینکه چای ترش قرمز محصولی است که میتوان آن را جایگزین چای سیاه کرد افزود: امروزه بسیاری از مردم از کمبود آهن رنج میبرند چراکه چای سیاه مانع جذب آهن میشود؛ اما چای ترش قرمز خود منبع سرشاری از آهن است به این معنا که علاوه بر این که مانع جذب نیست، خود منبعی از آهن نیز است.
فرماندار کارون اضافه کرد: همچنین بنابر نظر کارشناسان، این محصول باعث کاهش فشار خون شده و علاوه بر اینکه باعث آرامش خاطر میشود، برای افراد دیابتی و نیز کبد و صفرا مفید است.
او با اشاره به اینکه همه اهالی زن ساکن این روستا به تولید صنایع دستی بومی مشغول شدهاند و به نحوی در این روستا برای بانوان نیز اشتغال ایجاد شده است افزود: این روستا به قطب صنایع دستی استان تبدیل شده است که این تحول بزرگ در حوزههای گردشگری و صنایع دستی آنهم طی یک سال بسیار قابل توجه است.
خنفری با تأکید بر اینکه همه روستاهای خوزستان دارای ظرفیت بالا در حوزه گردشگری هستند گفت: باوجود این، توسعه این روستاها همت بلند مردم و مسوولان را میطلبد که خوشبختانه مسئولان در شهرستان کارون این همت را از خود نشان دادهاند و با برپایی جشنوارههای محصولات کشاورزی این ظرفیتها را به خوبی معرفی کردهاند.
جشنوارهها فرصتی برای معرفی ظرفیتهای گردشگری کارون هستند
حسن ناصر (رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کارون) نیز هدف از معرفی و اجراهای رویدادهای حوزه گردشگری کشاورزی در این شهرستان را معرفی ظرفیتهای شرق رودخانه کارون دانست و افزود: متأسفانه این ظرفیتها سالهای مدید در میان نخلستانها گمنام بودند و امروز این رویدادها درحال معرفی ظرفیتها هستند.
او اظهار کرد: از از عموم مردم کشور و گردشگران دعوت میکنم تا به روستای علوه شهرستان کارون سفر کنند و از نزدیک انگور، چای ترش، کنجد و انجیر این منطقه را ببینند و مصرف کنند؛ محصولاتی که بسیاری از مردم خوزستان شاید تصور کنند از نقاط دیگر کشور وارد میشود، درصورتی که این محصولات تولید استان زرخیز خوزستان هستند .
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کارون خاطرنشان کرد: برپایی جشنواره چای ترش قرمز کمک کرد تا صنایع دستی و غذاهای محلی منطقه نیز شناخته و معرفی شوند و امیدوارم روزی شاهد اشتغال پایدار در این منطقه باشیم.
در سال ۱۳۷۷ زمانی که فردی به نام ابوهاشم در سن ۶۵ سالگی دار فانی را در روستای علوه وداع گفت، تولید چای ترش نیز در این روستا نیز بعد از چند دهه متوقف شد. چند سالی از مرگ ابوهاشم گذشت که ابوعلی برادر وی قصد کرد تا دوباره کشت چای ترش را در این روستا احیاء کند اما تلاشهای او برای یافتن بذر این چای بینتیجه ماند، او به ذهنش خطور کرد که از همسر ابوهاشم که از بستگانش هست کمک بگیرد و از او خواست تا اجازه دهد صندوقهای وسایل مرحوم ابوهاشم را بررسی کند. با زیر و رو کردن وسایل داخل صندوقهای چوبی مرحوم ابوهاشم، چشم ابوعلی به پلاستیک کوچک گره خوردهای افتاد که سه دانه بذر از این چای داخل آن بود. او آنها را برداشت و در زمینی کنار رودخانه کارون بدون اینکه کسی اطلاع داشته باشد کشت کرد. امروزه حتی در حیاط منازل اهالی روستای علوه هم چای ترش کشت میشود. در فصل پاییز گردشگران و علاقمندان گردشگری کشاورزی و خوراکی به روستای علوه میروند و از طبیعت زیبا و میهماننوازی مردم این روستا لذت میبرند.