سفیر سوئیس در تهران:
سوئیسیها ایران را با تمدن کهن و نقش مهمی که در خاورمیانه ایفا میکند، میشناسند/ ایران و سوئیس اطلاعات کافی از یکدیگر دارند
مارکوس لایتنر معتقد است: چیزهای زیادی وجود دارد که مردم سوئیس به واسطه آن ایران را بشناسند و هر گاه بتوانند به ایران سفر کنند، قطعا شناخت بهتر و بیشتری نسبت به ایران پیدا خواهند کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مارکوس لایتنر (سفیر سوئیس در تهران) از مهرماه سال ۱۳۹۶ به عنوان سفیر سوئیس در تهران مشغول به فعالیت شد. او یک اقتصاد دادن است و تجربه قابل توجهی از حضور در کشورهایی مانند مصر و شمال آفریقا دارد.
سوئیس پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر دارد و سالانه حدود ۷۰ میلیون گردشگر وارد این کشور میشوند. طی چند سال اخیر نیز شاهد افزایش ورود گردشگران سوئیسی به ایران بودهایم: از اینرو، با مارکوس لایتنر به گفتگو نشستیم.
عموما هر کشور در میان سایر مردمان به ویژگیهای خاص خود معروف میشود؛ به طور مثال، مردم ایران، سوئیس را با ساعتهای برند و دقیقاش میشناسند. هموطنان شما در سوئیس چه شناختی از مرزهای فرهنگی، جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی ایران دارند و ایران را با چه ویژگی خاصی میشناسند؟
همانطور که مردم ایران، سوئیس را بیشتر از آنچه که به ساعتهای دقیقش معروف است میشناسند، مردم سوئیس هم، ایران را به دلیل تمدن بزرگ، مناظر و چشم اندازهای طبیعی، و نقش مهمی که در منطقه خاورمیانه ایفا میکند، میشناسند. چیزهای زیادی وجود دارد که مردم سوئیس به واسطه آن ایران را بشناسند، و هر گاه بتوانند به ایران سفر کنند، قطعا شناخت بهتر و بیشتری نسبت به ایران پیدا خواهند کرد. البته فکر میکنم ایرانیها خیلی بیشتر از فقط ساعتهای سوئیسی درباره سوئیس میدانند.
شناخت مردم سوئیس درباره ایران تا چه اندازه تحت تاثیر فضاهای سیاسی مسلط بر نظام حاکم بر فضاسازیهای رسانهای قرار دارد؟ رسانههای شما چه تصویری از ایران در ذهن مردم دنیا ترسیم میکنند؟
سوئیسیها افراد مطلعی هستند و به اندازه کافی درباره ایران میدانند. همانطور که ایرانیها نیز اطلاعات زیادی درباره سوئیس دارند. طبیعتا اگر بتوانیم امکان سفر به هر دو کشور را برای گردشگران فراهم کنیم، شناخت بهتری اتفاق خواهد افتاد. از این رو، سوئیسیها را تشویق میکنیم تا به ایران سفر کنند. همچنین به ایرانیها هم میگوییم که اگر به سوئیس سفر کنند، با کشوری متفاوت روبهرو خواهند شد. بنابراین ایرانیها را هم ترغیب میکنیم که به سوئیس سفر کنند.
چندی پیش شاهد وضع قانونی از سوی آمریکا بودیم که محدودیتهایی برای سفر به برخی از کشورها از جمله ایران ایجاد کرده بود، چنانکه اگر گردشگران کشورهایی که با آمریکا لغو روادید هستند به ایران و چند کشور دیگر سفر کنند، باید برای سفر به آمریکا ویزا دریافت کنند. وضع چنین قوانین و محدودیتهایی که برای سفر به ایران ایجاد شده، تا چه اندازه گردشگران سوئیسی را برای انتخاب ایران به عنوان مقصد سفر تحت تاثیر قرار داده است؟
ایران یک کشور جالب برای سفر است و سوئیسیها به همه کشورهای جالب، سفر میکنند.
با وجود آنکه ایران آکنده از جاذبههای متنوع است، در حوزه گردشگری شناخت کمتری از کشور ما در میان مردم دیگر کشورها وجود دارد، به ویژه به دلایل سیاسی و ایرانهراسی شکل گرفته در سالهای اخیر این فرصت بیش از پیش از کشور ما سلب شده است. در صحبتهایتان به تاریخ و تمدن کهن ایران اشاره داشتید. آیا مردم سوئیس غیر از گردشگری فرهنگی، اطلاعاتی درباره سایر ظرفیتهای گردشگری ایران مانند اکوتوریسم (بومگردشگری) و گردشگری سلامت در اختیار دارند و میدانند ایران به غیر از گردشگری فرهنگی در سایر حوزههای گردشگری نیز فعال است؟
هرچند فرصتهای متفاوتی در حوزه گردشگری ایران وجود دارد که بتواند سوئیسیها را جذب کند و برای دیدن آن جاذبهها به ایران سفر کنند، اما فکر میکنم محل علاقه و توجه بیشتر گردشگران سوئیسی به ایران، در حوزه میراث فرهنگی و بناها و آثار تاریخی است که در شهرهایی مانند اصفهان، شیراز و یزد قرار دارند.
گئورگ گرستر، عکاس سوئیسی، حدود ۴۳ سال پیش در سفری که به ایران داشت زیباییهای ایران را از آسمان و با عکاسی هوایی ثبت کرد. تصاویری که نه تنها جاذبههای طبیعی ایران را از آسمان نشان میدهند، بلکه بخشی از سازههای پدیدآمده به دست انسان معاصر را نیز در کنار جاذبههای طبیعی به نمایش میگذارند. این عکسها در نقاط مختلف جهان به نمایش درآمدهاند. این عکسها تاثیری در تغییر نگاه مردم سوئیس نسبت به ایران داشتهاند؟
بله، بسیار زیاد. فکر میکنم آثار گئورگ گرستر که از فراز آسمان ایران گرفته شده و بارها در نمایشگاههای متعددی این آثار در سوئیس و سایر نقاط دنیا به نمایش درآمده، نشان میدهند که مردم سوئیس تا چه اندازه علاقمند به دیدن ایران هستند. ضمن آنکه میراث فرهنگی ایران برای سوئیسیها بسیار جذاب است.
از دهه ۱۹۷۰ توجه بسیاری به ایران از سوی سوئیسیها ابراز شده و گرستر (عکاس سوئیسی) فقط یکی از نمونههای بارز این حوزه به حساب میآید.